Η ανανεωμένη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας

Ξεκινάει από αύριο η νέα ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Σκοπός μας είναι μία σελίδα ζωντανή, δροσερή με εύκολη και ευχάριστη περιήγηση.  Ένας φιλικός τόπος συνάντησης  όλου του εκπαιδευτικού κόσμου αλλά και των πολιτών. Εδώ θα συζητούνται θέματα εκπαίδευσης, θα ανταλλάσσονται ιδέες, θα παρουσιάζονται δραστηριότητες και καινοτομίες από την εκπαιδευτική κοινότητα. Θέλουμε συμμετοχή και ανταπόκριση όχι μόνο από μαθητές, καθηγητές, δασκάλους, οικογένειες αλλά και απ’ όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες. Ακόμη περισσότερο φιλοδοξούμε να καταστήσουμε όλους τους πολίτες ενδιαφερόμενους, προκειμένου και ο ίδιος ο ιστότοπος να αποκτά ολοένα και περισσότερο ενδιαφέρον. Η σελίδα θα χτίζεται καθημερινά με κοινή προσπάθεια και παρουσία και η επιτυχία της εξαρτάται κυρίως από τη συμμετοχή των αναγνωστών της.

Η πρώτη καινοτομία της νέας ιστοσελίδα είναι η εμφατική στροφή που πραγματοποιεί προς τον εκπαιδευτικό κόσμο και κυρίως τα παιδιά. Χρειαζόμαστε την ζωντάνια, τον αυθορμητισμό τους και την φαντασία τους.  Όλες οι σχολικές δραστηριότητες, καινοτομίες, εκδηλώσεις θα βρίσκουν εδώ πρόσφορο έδαφος για την παρουσίαση και την προβολή τους, έτσι ώστε όλα τα σχολεία της χώρας να «μιλάνε» και να επικοινωνούν μεταξύ τους, να ανταλλάσσουν απόψεις, σχόλια και να εξερευνούν νέες ιδέες μέσω της ιστοσελίδας.  Γι΄ αυτό και ενθαρρύνουμε τους εκπαιδευτικούς και διευθυντές των σχολικών μονάδων να στέλνουν γραπτό και οπτικοακουστικό υλικό (απαραίτητη η γραπτή συγκατάθεση των γονέων) κάθε μαθητικής και εκπαιδευτικής δράσης και πρωτοβουλίας, στο mail: [email protected], προκειμένου να το προωθήσουμε στις αντίστοιχες ενότητες της ιστοσελίδας, καθώς και στην σελίδα μας στο Facebook, για να ενισχυθεί η διαδραστική διαδικασία.  Όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο, Λύκειο, Τεχνική εκπαίδευση, Ειδική εκπαίδευση, Τριτοβάθμια εμφανίζονται στην αρχική σελίδα και παραπέμπουν αναλυτικά στην αντίστοιχη θεματολογία. Η καρδιά της νέας μας ιστοσελίδας θα χτυπάει κυρίως στον παλμό των μαθητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να ανατροφοδοτείται διαρκώς από την μαθητική κοινότητα.

Το πάνω μέρος της ιστοσελίδας καταλαμβάνει η ενότητα των ειδήσεων. Ένα μέρος της ιστοσελίδας θα λειτουργεί σαν μίνι-εφημερίδα με θεματολογία που θα περιστρέφεται γύρω από νέα και ειδήσεις από την χώρο της εκπαίδευσης.  Στην  ενότητα «εκδηλώσεις» θα παρουσιάζονται όλα τα συνέδρια, σεμινάρια και  ημερίδες που θα διοργανώνονται γύρω από εκπαιδευτικά θέματα, καθώς και  οι σχολικές δραστηριότητες.  Στην ενότητα «δημοφιλή» θα σφυγμομετρείται η κοινή γνώμη, ώστε να σχηματίζεται μία εναργής εικόνα για το τι κυρίως ενδιαφέρει και προβληματίζει τον κόσμο της εκπαίδευσης.

Στην ενότητα «νομοθεσία» θα εμφανίζεται η κείμενη νομοθεσία για το εκπαιδευτικό σύστημα και θα παρακολουθείται συστηματικά κάθε νέα διάταξη, τροπολογία και ρύθμιση.

Έμφαση θα δίνεται στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Κάθε ερώτηση, αναφορά, επίκαιρη ερώτηση θα αναφέρεται συνοδευόμενη από την απάντησή της. Επί πλέον, ανάλογα με το περιεχόμενό της, θα καταχωρείται στην αντίστοιχη θεματική ενότητα.

Ζητήματα  που αφορούν μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς θα παρουσιάζονται τόσο στην γενική ενότητα «εκπαιδευτικοί», όσο και,  ανά κατηγορία, στις αντίστοιχες εκπαιδευτικές βαθμίδες: νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο κλπ.

Επειδή το προς διαχείριση υλικό είναι μεγάλο, ζητούμε την κατανόησή σας, καθώς η ιστοσελίδα δεν θα εμφανιστεί επαρκής από την αρχή αλλά θα διαμορφώνεται και θα εμπλουτίζεται σταδιακά, τόσο με το νέο υλικό με το οποίο θα τροφοδοτείται καθημερινά όσο και με την προοδευτική ενσωμάτωση σε αυτήν του περιεχομένου των παλαιοτέρων χρόνων. Για παλαιότερες, λοιπόν, αναρτήσεις θα εμφανίζεται παραπομπή στην προηγούμενη ιστοσελίδα του υπουργείου.

Ιδιαίτερη σημασία δίνουμε στον συνεχή διάλογο και την διαρκή επαφή με τον εκπαιδευτικό κόσμο, μαθητές, φοιτητές, δασκάλους, καθηγητές, γονείς, καθώς και όλους τους πολίτες. Διότι η Παιδεία δεν επιβιώνει μέσα σε κλειστά γραφεία αλλά ζει και αναπνέει στον αέρα του γόνιμου διαλόγου, της ελεύθερης ανταλλαγής ιδεών και προοδεύει «κατά τόπους», σε κάθε σχολείο και γειτονιά με την έκφρασή της δημιουργικότητας, την πρόοδο της γνώσης και την απελευθέρωση της φαντασίας. 

Γι’ αυτό το λόγο η λειτουργία  του Facebook του υπουργείου θα  είναι στενά και οργανικά συνδεδεμένη με την ιστοσελίδα. Απόψεις, σχόλια, παρατηρήσεις, ιδέες, προτάσεις,  αντιρρήσεις και διαφωνίες σχετικά με την ιστοσελίδα αλλά και κάθε τι που αφορά εκπαιδευτικά θέματα, όχι μόνο θα είναι ευπρόσδεκτες και χρήσιμες αλλά κρίνονται και άκρως απαραίτητες.  Θα λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψη και θα αποτελέσουν πολύτιμο εργαλείο για την διαμόρφωση της εκπαιδευτικής πολιτικής του υπουργείου.         

 Για τη δημιουργία της νέας ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας εργάστηκαν μεθοδικά και αποτελεσματικά οι υπάλληλοι της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, οι οποίοι χρησιμοποίησαν εργαλεία ανοιχτού λογισμικού.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ