Στην Αθήνα ο πρόεδρος της Αιγύπτου

Ρεπορτάζ: Τασούλη Αλεξία

Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, με αφορμή την τριμερή σύνοδο κορυφής ΕλλάδαςΑιγύπτουΚύπρουπου θα διεξαχθεί αύριο Τετάρτη (09/12).

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, θα φτάσει στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι και θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι, τον υπουργό Επενδύσεων Ασφραφ Σαλμάν και τον υπουργό Πετρελαίων και Ορυκτών Πόρων Ταρέκ Ελ-Μόλλα.

Θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, ενώ το βράδυ θα παρεβρεθεί σε επιχειρηματικό συνέδριο στο οποίο θα συμμετέχουν Έλληνες και Αιγύπτιοι επιχειρηματίες.

Με αφορμή αυτή την επίσκεψη ο Αιγυπτιακός Τύπος κάνει λόγο για μια σύνοδο κορυφής που θα αποτελέσει «το τελευταίο βήμα προς την οριοθέτηση του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου και ότι το Κάιρο, η Αθήνα και η Λευκωσία αποτελούν συμμαχία για την προστασία των θαλασσίων συνόρων».

Η Αίγυπτος με την ανακάλυψη του μεγάλου κοιτάσματος Ζor , μόλις 6 χλμ. από την ΑΟΖ της Κύπρου έχει γίνει ένας δυνατός παίκτης στην ενεργειακή σκακιέρα της περιοχής και υπάρχουν εισηγήσεις προς την ελληνική κυβέρνηση ότι θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την καλή διμερή σχέση και να προχωρήσει στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με συγκεκριμένες γεωγραφικές συντεταγμένες χωρίς να φοβάται την αντίδραση της Τουρκίας.

Οι ηγέτες των τριών χωρών είχαν υπογράψει τη Διακήρυξη της Λευκωσίας, τον περασμένο Απρίλιο στην κυπριακή πρωτεύουσα και είχαν συμφωνήσει σε κοινές δράσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που υπάρχουν στην περιοχή και θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία της Ανατολικής Μεσογείου. 

Από σήμερα θα βρίσκεται στην Αθήνα και και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

 

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Ντάισελμπλουμ: Το ασφαλιστικό χρειάζεται συναίνεση

Λεβέντης: Η ΕΡΤ κακώς άνοιξε – ΒΙΝΤΕΟ

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ