Προκαλεί ο Σλοβάκος Πρωθυπουργός: Να φύγει η Ελλάδα από τη Σένγκεν – Τι απαντά ο ΥΠΕΞ

Να φύγει η Ελλάδα από τη Ζώνη Σένγκεν ζητά ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, λαμβάνοντας σκληρή απάντηση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. 

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της Σλοβακίας, spectator.sme.sk, ο Σλοβάκος Πρωθυπουργός λίγο πριν αναχωρήσει  για τη Σύνοδο Κορυφής μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας  εξέφρασε την ελπίδα του ότι πλησιάζει η ώρα που η Ελλάδα θα εκδιωχθεί  από τη Ζώνη Σένγκεν δεδομένου ότι δεν έχει καμία δουλειά να βρίσκεται σε αυτή. Η ιστοσελίδα, που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων TASR, σημειώνει ότι όταν ο Φίτσο ρωτήθηκε εάν κάτι τέτοιο συζητείται σε επίπεδο ΕΕ τόνισε ότι ανεπίσημα όλοι είναι πεπεισμένοι για αυτό. 

“Εμείς απλά δεν μπορούμε να ανεχθούμε μια χώρα-μέλος που έχει ανοιχτά παραιτηθεί από τη διασφάλιση των συνόρων της ζώνης Σένγκεν. Έτσι, η ζώνη Σένγκεν δεν έχει καμία χρησιμότητα”, επισήμανε.

Η απάντηση του ΥΠΕΞ

Να επισκεφθεί ένα από τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, πριν αναζητήσει εκ νέου αποδιοπομπαίους τράγους, «προκειμένου να εξετάσει ο ίδιος την κατάσταση επί του πεδίου, να ενημερωθεί από τις αρμόδιες αρχές και να σχηματίσει προσωπική άποψη για αυτό το θέμα», κάλεσε τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας.

Ο κ. Κούτρας απηύθυνε αυτή την πρόσκληση στον κ. Φίτσο, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με πρόσφατες δηλώσεις του σε ό,τι αφορά στη θέση της Ελλάδας στον χώρο Σένγκεν . Τόνισε δε ότι «ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, ενδεχομένως επειδή προέρχεται από μια χώρα που δεν έχει θάλασσα ούτε νησιωτική δομή, δεν μπορεί να αξιολογήσει ορθά όλες τις παραμέτρους και τις ιδιαιτερότητες της φύλαξης θαλασσίων συνόρων, πολύ δε περισσότερο όταν αυτά τα σύνορα κατακλύζονται από χιλιάδες ανήμπορους ανθρώπους που αποδρούν από την κόλαση του πολέμου».

 

 Διαβάστε επίσης

Ακινητοποιημένα 1800 βαγόνια στην Ειδομένη

Παρέμβαση της εισαγγελίας ζητούν οι κάτοικοι της Ειδομένης λόγω των προσφύγων

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ