Πρωτοβουλίες του Τσίπρα για εθνικό διάλογο

Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής

Πρωτοβουλίες για εθνικό διάλογο και συνεννόηση στα μεγάλα θέματα αναμένεται να αναλάβει ο πρωθυπουργός μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Τις πρωτοβουλίες αυτές, τις προανήγγειλε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας με συνεντεύξεις του στην «Αυγή» και το «Έθνος» την Κυριακή.

Στη συνέντευξη του στο Έθνος ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι προτίθεται να καλέσει σε εθνικό διάλογο όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς φορείς του τόπου σε εθνικό διάλογο ενώ προσθέτει ότι «οι ριζικές μεταρρυθμίσεις απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις και θέλω να πιστεύω ότι οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις είναι ώριμες για μια τέτοια συζήτηση».

Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων μεταρρυθμίσεων αναφέρει ο πρωθυπουργός την παιδεία και την συνταγματική αναθεώρηση, σημειώνοντας πως «είναι επιτέλους η ώρα να πάμε σε μια ευρεία και συνολική μεταρρύθμιση που θα έχει μόνιμο χαρακτήρα και δεν θα στοχεύει στην εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων , αλλά στην ενίσχυση και διεύρυνση των δημοκρατικών θεσμών».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η εκδήλωση των πρωτοβουλιών αυτών τοποθετείται στο χρονικό διάστημα αμέσως μετά την επιστροφή του κ. Τσίπρα από το Ισραήλ και θα εκδηλωθούν είτε με πρόσκληση προς τους πολιτικού αρχηγούς κατά μόνας, είτε μέσω μιας σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το ότι ο κ. Τσίπρας εντάσσει και το ασφαλιστικό στα θέματα αυτά, αλλά και ότι ζητά από τους πολιτικούς του αντιπάλους «να μην ακολουθήσουν τον εύκολο δρόμο του λαϊκισμού», δείχνει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία, που συρρικνώθηκε κατά δύο βουλευτές στην ψηφοφορία για τα «κόκκινα» δάνεια δεν εμπνέει εμπιστοσύνη στο πρωθυπουργικό περιβάλλον και ενώ επίκεινται κρίσιμες ψηφοφορίες που περιλαμβάνουν το ασφαλιστικό και την φορολόγηση των αγροτών.

Και μπορεί οι βουλευτές Περιφέρειας του ΣΥΡΙΖΑ να υφίστανται πολύ μικρότερη πίεση από την κομματική βάση από ότι δέχονταν οι συνάδελφοί τους από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ σε ανάλογα νομοθετήματα, επειδή στις πλειοψηφία τους οι τοπικές οργανώσεις παραμένουν κλειστές και ολιγάριθμες, αυτό όμως δεν ισχύει παντού.

Ειδικά η Κρήτη, όπου σημειώθηκε μαζική διεύρυνση των τοπικών οργανώσεων και οι αγροτικοί πληθυσμοί είναι μεγάλοι, προκαλεί ανησυχία στο Μαξίμου.

Με την πρωτοβουλία του ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να κατευνάσει τις ανησυχίες για την αστάθεια που θα μπορούσε να προκληθεί από μια περαιτέρω συρρίκνωση της πλειοψηφίας του, η οποία, όπως έχει δείξει η μνημονιακή εμπειρία, θα μπορούσε να εκδηλωθεί και χωρίς προειδοποίηση. Γι’ αυτό το λόγο εξ’ άλλου δέχεται πίεση από τους Ευρωπαίους Εταίρους, να διευρύνει την κοινοβουλευτική βάση της κυβέρνησής του με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Αν και στη χρονική συγκυρία που εκδηλώνονται, οι πρωτοβουλίες αυτές δείχνουν να έχουν ως στόχο τη διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο κ. Τσίπρας ούτε θέλει, ούτε και επιδιώκει κυβερνητική συνεργασία με τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης.

Πρωταρχικός στόχος της πρωτοβουλίας που θα αναλάβει είναι να ασκήσει πίεση στη αντιπολίτευση, ώστε να την υποχρεώσει να συνδράμει στην υπερψήφιση των νομοσχεδίων και αναμένεται στο πλαίσιο αυτό, τόσο το Ποτάμι όσο και το ΠΑΣΟΚ να βρεθούν στο επίκεντρο ισχυρών πιέσεων.

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας δεν επιζητά πολιτική συνεργασία και αυτό το ξεκαθαρίζουν με κατηγορηματικό τρόπο και οι συνεργάτες του. Εξού και τονίζει στις συνεντεύξεις του πως, αν η αντιπολίτευση δεν θέλει, η κυβέρνηση θα προχωρήσει μόνη της, ενώ προσθέτει: «η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι πολιτικά σταθερή, γιατί έχει ξεκάθαρο οδικό χάρτη. Ξέρει πολύ καλά πού θέλει να πάει και ξέρει τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει».

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Επικοινωνία του Τσίπρα με Μέρκελ – Φάιμαν για το προσφυγικό

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ