Μαξίμου: Να μην ταυτιστούν προσφυγικό και τρομοκρατία

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Να μην ταυτιστούν οι τρομοκράτες του Παρισιού με το μεταναστευτικό επιδιώκει η Αθήνα, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση παραμένει ο κίνδυνος η χώρα μας να βρεθεί με εκατοντάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες στο έδαφός της.

«Η Ευρώπη δεν πρέπει να γίνει φρούριο», διαμηνύει ο πρωθυπουργός και επαναλαμβάνει τη φράση του τηλεοπτικού μηνύματός του, το Σάββατο, πως «οι τρομοκράτες θα μας νικήσουν εάν μας τρομοκρατήσουν».

Η Αθήνα, άλλωστε, στην κατεύθυνση αυτή αξιοποιεί τις δηλώσεις του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από την Αττάλεια της Τουρκίας που επέκρινε, μεταξύ άλλων, «αυτούς στην Ευρώπη που προσπαθούν να αλλάξουν τη μεταναστευτική ατζέντα που έχουμε υιοθετήσει», ζητώντας «να αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα το θέμα αυτό» και τόνισε πως «βλέπω τη δυσκολία, αλλά δεν βλέπω την ανάγκη να αλλάξουμε τη γενική μας προσέγγιση».

Όπως αξιοποιεί, επίσης, και δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων, αν και η Άνγκελα Μέρκελ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας της, αλλά και στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού.

Το απόγευμα χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης ενημέρωσε τους πρεσβευτές των ευρωπαϊκών χωρών κυρίως για το θέμα του τζιχαντιστή που πέρασε μέσω της Λέρου, με την Αθήνα να πιστεύει ότι έχει επιτελέσει στο ακέραιο τα όσα προβλέπονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, θέση που επανέλαβε λίγη ώρα μετά, σε έκτακτη συνέντευξη τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος έδωσε στοιχεία για το συριακό διαβατήριο.

Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών

Ιδιαίτερα σημαντικό για το κλίμα που διαμορφώνεται για το προσφυγικό είναι το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., με τη συμμετοχή του Έλληνα υπουργού Νίκου Κοτζιά, συμβούλιο που διεξάγεται μετά το χθεσινό δείπνο των ηγετών του G-20 στην Αττάλεια, αλλά και τη συνάντηση Μπάρακ Ομπάμα και Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου στο επίκεντρο ήταν η αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.

Οι πληροφορίες που έφτασαν στην Αθήνα, επιμένουν πως εντείνεται η προσπάθεια μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας για μια συνολική πολιτική λύση στη Συρία, έστω με την προστασία του Άσαντ και των ανθρώπων του, διαφορετικά -και παρά το τεράστιο κόστος που μπορεί να έχει σε όλα τα επίπεδα- συζητείται και η χερσαία στρατιωτική επίθεση της Δύσης.

Το θέμα, μάλιστα, εκτιμάται ότι θα συζητηθεί στη Σύνοδο υπουργών Άμυνας και εν συνεχεία των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ. Ούτως ή άλλως ο βομβαρδισμός των θέσεων των τζιχαντιστών τις επόμενες ημέρες αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σφοδρός.

Επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερα κρίσιμες διαστάσεις λαμβάνει η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία αύριο και μεθαύριο, ιδίως οι συναντήσεις που θα έχει την Τετάρτη με τον ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Σκληραίνει το κλίμα

Η Αθήνα θα πρέπει πλέον να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στην καταγραφή των προσφύγων, έστω και αν τα μέσα που διαθέτει είναι λιγοστά. Επιπλέον, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, με τις απειλές των τζιχαντιστών για νέες επιθέσεις στο Παρίσι, αλλά και σε επιθέσεις σε Ρώμη και άλλες πρωτεύουσες να αιωρούνται ακόμα στον αέρα, γνωρίζει πολύ καλά πως θα πρέπει να συμφωνήσει σε νέα σκληρά μέτρα στο εσωτερικό της Ε.Ε., μέτρα που είναι μακριά από τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως π.χ. είναι και η συμμετοχή του στρατού στις επιχειρήσεις εναντίον της τρομοκρατίας, η ανταλλαγή πληροφοριών και η αύξηση αστυνόμευσης κ.ο.κ. Μια στρατηγική, δηλαδή, που μπορεί να αποφέρει πολιτικά οφέλη στην κυβέρνηση, αφού θα αφαιρεί το έδαφος από τις πολιτικές δυνάμεις που τον κατηγορούν ότι επωάζει την τρομοκρατία, μπορεί να δημιουργήσει και προβλήματα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

ΠΗΓΗ: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ