Γεννηματά: Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία

Στην ανάγκη «ανάδειξης της κεντροαριστεράς των λύσεων, της μεγάλης προοδευτικής, δημοκρατικής και πατριωτικής παράταξης» στάθηκε η Φώφη Γεννηματά στην τοποθέτησή της, κατά τη συνεδρίαση του κεντρικού συντονιστικού συμβουλίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Μέρα με τη μέρα δυναμώνουμε. Βήμα βήμα οργανωνόμαστε σε όλη την Ελλάδα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν βιαζόμαστε. Ο πολίτης δεν μπορεί να περιμένει. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο το λαϊκισμό και τη δημαγωγία», ανέφερε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Αναλυτικά τι είπε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης:

«Να ξανακάνουμε μεγάλη τη δημοκρατική παράταξη

1) Σήμερα κάνουμε ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του στόχου μας που δεν είναι άλλος από την δημιουργία του μεγάλου πολιτικού και κοινωνικού προοδευτικού ρεύματος. Να ξανακάνουμε μεγάλη τη δημοκρατική παράταξη.

Στην Προγραμματική μας Διακήρυξη πριν τις εκλογές, είχαμε προσδιορίσει ότι ο σκοπός μας δεν είναι η αυτοδιάλυση των κομμάτων μας, αλλά η ενίσχυση της πορείας μετεξέλιξης, ανανέωσης και συνεργασίας. 

Θέσαμε ως στόχο «την δημιουργία ενός ευρύτερου σχήματος, το οποίο θα διεκδικήσει την εκλογική του παρουσία και την ευθύνη της διακυβέρνησης, μέσα από προγραμματικές συγκλίσεις και συνεργασίες».

Μετά το θετικό εκλογικό αποτέλεσμα, και στο μικρό διάστημα από τότε, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, κατάφερε να αναδείξει τον ουσιαστικό και προγραμματικό αντιπολιτευτικό της ρόλο μέσα στην Βουλή και να κατοχυρωθεί ως η ανερχόμενη δημιουργική δύναμη μέσα στο πολιτικό μας σκηνικό.

Όλο και πιο πολύ οι πολίτες του ευρύτερου χώρου της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς, της δημοκρατίας και της προόδου, αισθάνονται ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη μπορεί να αποτελέσει τη βάση, την «ατμομηχανή», της ευρύτερης συσπείρωσης της πλειοψηφικής δύναμης που θα εγγυηθεί τις προοδευτικές εξελίξεις στην χώρα.

Καλούμαστε λοιπόν σήμερα να πάρουμε αποφάσεις για το επόμενο μεγάλο βήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τόσο όσον αφορά τον Προγραμματικό μας λόγο, όσο και την άμεση επαφή μας με τις ενεργές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας.

2) Η Συνεδρίασή μας δεν πραγματοποιείται βέβαια σε συνθήκες «πολιτικού κενού». Το αντίθετο μάλιστα.

Αναφέρθηκα ήδη στην δουλειά μας όλο αυτό το διάστημα στην Βουλή!

Θέλω ιδιαίτερα ξεκινώντας την εισηγητική μου παρέμβαση να αναφερθώ σε 3 σημαντικά ζητήματα που απασχολούν σήμερα την πολιτική επικαιρότητα:

Να αφουγκραστούμε με σεβασμό και ευθύνη την κραυγή αγωνίας των πολιτών, την διεκδίκησή τους για μια καλύτερη ζωή

Α) Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων στις χθεσινές απεργιακές εκδηλώσεις των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων, στέλνει ισχυρά μηνύματα

Οφείλουμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να αφουγκραστούμε με σεβασμό και ευθύνη τα μηνύματα της κινητοποίησης, την κραυγή αγωνίας των πολιτών, την διεκδίκησή τους για μια καλύτερη ζωή!

Και το κάνουμε. Εντείνουμε τον διάλογο με τους φορείς και τις δυνάμεις της παραγωγής και της κοινωνίας.

Συντονίζουμε τις κινήσεις μας για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά τους, για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να επιστρέψει η ΕΛΠΙΔΑ και η Αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον στο λαό μας.

Μέσα στο Νοέμβριο προχωρούμε στη διοργάνωση των δύο πρώτων εκδηλώσεων διαλόγου και διαμόρφωσης των Προγραμματικών μας πρωτοβουλιών, για τα μείζονα ζητήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης και της Αγροτικής Παραγωγής. 

Με όραμα, νέα στρατηγική αλλά και ρεαλισμό, με πρόταση για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, διαμορφώνουμε το νέο Κοινωνικό Συμβόλαιό μας με την Ελληνική Κοινωνία.

Ας σταματήσουν οι του ΣΥΡΙΖΑ να γίνονται τροϊκανότεροι των τροϊκανών και να υμνούν το Μνημόνιο 

Β) Οι διαδικασίες της πρώτης αξιολόγησης του Προγράμματος που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας, βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σημείο.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ χαρακτηρίζεται από ανεπάρκεια, αναποτελεσματικότητα, αλλά και αμφιθυμία, στο μείζον ζήτημα της προώθησης των μεταρρυθμίσεων και αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα. 

Αλλαγών που θα πρέπει να διασφαλίσουν ανάπτυξη, επενδύσεις, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Ο κ. Τσίπρας όμως συμφώνησε το 3ο και χειρότερο Μνημόνιο και έχει χρέος να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και να διαπραγματευθεί ουσιαστικές βελτιώσεις για τις οποίες ο ίδιος δεσμεύτηκε προεκλογικά!

Δεν είναι δυνατόν η χώρα να αντιμετωπίζει και πάλι τον κίνδυνο του Grexit.

Δεν είναι δυνατόν να βουλιάζουμε στη στασιμότητα και να ψηφίζονται συνεχώς νέα υφεσιακά και άδικα μέτρα, που εντείνουν τον κίνδυνο μιας κοινωνικής έκρηξης με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Εμείς το έχουμε ξεκαθαρίσει με απόλυτο τρόπο.

Συμβάλλουμε σε όποιο θετικό μέτρο συνεισφέρει στην δημοσιονομική εξυγίανση και στην Ανάπτυξη αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε μέτρα όπως: 

Οι πλειστηριασμοί Α’ Κατοικίας για τα φτωχά και μεσαία νοικοκυριά, ζήτημα που έθεσα στον κ. Μοσκοβισί και στον κ. Σουλτς, η φορολογική εξόντωση των αγροτών και των μικρομεσαίων, οι συντάξεις πείνας και αναξιοπρέπειας και μέτρα που οδηγούν στην διόγκωση της ανεργίας.

Ας σταματήσουν οι του ΣΥΡΙΖΑ να γίνονται τροϊκανότεροι των τροϊκανών και να υμνούν το Μνημόνιο και ας διαπραγματευθούν επιτέλους για πρώτη φορά αληθινά και σκληρά για να προστατεύσουν τους πολίτες και τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.

Να δώσουμε ασφαλή μετακίνηση στα παιδιά των προσφύγων το πρόγραμμα ΚΙΒΩΤΟΣ

Γ) Θέλω να σας ενημερώσω και «δια ζώσης» για την παρέμβασή μου κατά την διάρκεια της Προσυνόδου των Σοσιαλιστών Ηγετών, στο μείζον θέμα των προσφυγικών ροών.

Το πρώτο θέμα που έθεσα ήταν η ανάγκη τα hotspots να δημιουργηθούν στην Τουρκία. Μόνο έτσι θα λυθεί το πρόβλημα.

Ζήτησα έκτακτη χρηματοδότηση για την Ελλάδα και έκανα δύο πολύ συγκεκριμένες προτάσεις γιατί δεν μπορούμε να παρακολουθούμε να χάνονται άλλες ζωές στο Αιγαίο.

Ζήτησα να φτιάξουμε το πρόγραμμα ΚΙΒΩΤΟΣ, για να δώσουμε ασφαλή μετακίνηση στα παιδιά, στις εγκύους, στις ευπαθείς ομάδες.

Κανένα παιδί να μην ξαναμπεί στις βάρκες του θανάτου, να φεύγουν κατευθείαν από την Τουρκία και ταυτόχρονα ζήτησα την ενημέρωσή τους για τα προβλήματα του ταξιδιού τους, τους κινδύνους που κρύβει και το τί γίνεται σε σχέση με την εξέλιξη του προγράμματος μετεγκατάστασης στις χώρες ενδιαφέροντός τους.

Παράλληλα οι Σοσιαλιστές μπορούν να πάρουν μια σημαντική πρωτοβουλία αλληλεγγύης, να φτιάξουμε τις πόλεις αλληλεγγύης, με πρωτοβουλία των δημάρχων να ανταλλάξουμε καλές πρακτικές και εμπειρίες, για να διευκολύνουμε τον επιμερισμό των προσφύγων στις πόλεις της Ευρώπης και να αποφύγουμε τα γκέτο στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Γι’ αυτό το θέμα θα πάρουμε και πολύ σύντομα πρωτοβουλίες προς την ΚΕΔΕ, και προοδευτικούς Δημάρχους μεγάλων πόλεων της χώρας μας

Καταγγελίες Πανούση: Το θέμα αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να «κουκουλωθεί»

Δ) Είμαι υποχρεωμένη να αναφερθώ και στο σημαντικό θεσμικό-πολιτικό θέμα, που προέκυψε από τις καταγγελίες του πρώην Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γ. Πανούση.

Καταγγελίες που δεν αντιμετωπίζονται με αντιπερισπασμούς, εκφοβισμούς και απειλές, όπως αυτές που επιχειρεί η Κυβέρνηση πέφτοντας σε παγίδα αντιφάσεων.

Το θέμα αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να «κουκουλωθεί», γιατί αφορά την λειτουργία των θεσμών, την λειτουργία «ευαίσθητων» υπηρεσιών του Κράτους, την ασφάλεια των πολιτών.

Η Δικαιοσύνη πρέπει να διενεργήσει σε βάθος και με ταχύτητα έρευνα, για τυχόν παράνομες ενέργειες και εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε αυτές.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης φέρει βαρύτατες καθοριστικές πολιτικές ευθύνες για τους χειρισμούς του, ευθύνες που επεκτείνονται στον ίδιο τον Πρωθυπουργό και στο σύνολο της Κυβέρνησης.

Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, καλείται επίσης να εξετάσει τόσο τον κ. Πανούση και τις καταγγελίες του, όσο και τον αρμόδιο Υπουργό και τον Διοικητή της ΕΥΠ.

Από τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν θα καθοριστούν και οι επόμενες ενέργειές μας. Ας μην έχει η Κυβέρνηση την ψευδαίσθηση ότι αυτή η σοβαρή υπόθεση μπορεί να συγκαλυφθεί.

Διεύρυνση της Συμπαράταξης, με δυνάμεις, κινήσεις και προσωπικότητες του ευρύτερου σοσιαλδημοκρατικού και προοδευτικού χώρου

3)Επανέρχομαι στα θέματα που αφορούν την λειτουργία και τα επόμενα βήματα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Συγκροτήσαμε σε πρώτη φάση το Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο, το οποίο έχει την ευθύνη για την γενικότερη λειτουργία μας.

Θέλω να επισημάνω ότι στο θέμα της σύνθεσής του, θα πρέπει να υπάρχει η απαραίτητη «ευελιξία» στους χειρισμούς μου ώστε να περιλάβουμε και άλλα στελέχη του ευρύτερου προοδευτικού χώρου που μπορούν να συμβάλλουν στο εγχείρημά μας, στελέχη που έχουν κοινωνική και πολιτική υπόσταση και καταξίωση.

Κεντρική επιδίωξή μας είναι:

Þ Η εμβάθυνση της προγραμματικής και πολιτικής σύγκλισης των χώρων μας.

Για τον σκοπό αυτό έχουμε ήδη εξαγγείλει την πρόθεση μας για τη διοργάνωση Πανελλαδικής Πολιτικής και Προγραμματική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Θα πάρουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα όλες τις αποφάσεις για την επιτυχή οργάνωση της συνδιάσκεψης.

Þ Η προώθηση της διεύρυνσης της Συμπαράταξης, με πολιτικές, κοινωνικές δυνάμεις, κινήσεις και προσωπικότητες του ευρύτερου σοσιαλδημοκρατικού και προοδευτικού χώρου.

Θέλω για μια ακόμη φορά να τονίσω ότι οι «πόρτες είναι ανοιχτές» και όποιος κατανοεί την ανάγκη της δημιουργίας ξανά μιας νέας ισχυρής Κεντροαριστεράς, τον καλούμε (έξω και πέρα από πολιτικούς εγωισμούς) να συντονίσει τις προσπάθειές του μαζί μας.

Για τον σκοπό αυτό μια επιτροπή του Κ.Σ.Σ με επικεφαλής τον Γιάννη Μανιάτη, θα συνεχίσει την προσπάθεια αυτής της «διεύρυνσής» μας.

Þ Η προσπάθεια σύνθεσης των επί μέρους πολιτικών απόψεων και κοινής παρουσίας και εμφάνισης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στα μεγάλα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα της προσεχούς περιόδου, και η ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών για την ανάδειξη των θέσεών μας.

Αυτονόητο ότι η πολιτική έκφραση και οι πολιτικές επικοινωνιακές πρωτοβουλίες των κομμάτων και κινήσεων που αποτελούν την Δ.Σ., δεν παύουν να υφίστανται.

Στενή συνεργασία των θεσμικών οργάνων των κομμάτων που αποτελούν την Συμπαράταξη

4.Για την επιτυχή έκβαση των παραπάνω στόχων μας ΠΡΟΧΩΡΟΥΜΕ σε:

Þ Συντονισμό της συνεργασίας και χάραξη ενιαίας στάσης στην Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, για τα θέματα του νομοθετικού έργου (όπως ήδη γίνεται)

Þ Στενή συνεργασία των θεσμικών οργάνων των κομμάτων που αποτελούν την Συμπαράταξη. Οι υπεύθυνοι των τομέων του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ, και εκπροσώπων των Κινήσεων Πολιτών, θα συνεργάζονται για τον συντονισμό της πολιτικής και των πρωτοβουλιών των τομέων αρμοδιοτήτων τους.

Þ Οι υπεύθυνοι των Γραφείων Τύπου/Επικοινωνίας των ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, θα συνεργάζονται για την προβολή των θέσεων, την κοινή δημόσια παρουσία και επικοινωνία με τα ΜΜΕ.

Þ Για το σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί ειδικός ιστότοπος. Η παρουσία των στελεχών μας (και ιδίως των βουλευτών μας) στα ΜΜΕ πρέπει να γίνεται με τον τίτλο και το λογότυπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για την ενιαία, κατά το δυνατό παρουσία και εμφάνιση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Þ Με την ευθύνη του Κ.Σ.Σ. συγκροτούνται τα Περιφερειακά Συντονιστικά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Þ Οι ευθύνες, η λειτουργία και οι παρεμβάσεις τους, τελούν υπό τον συντονισμό του Κ.Σ.Σ. και μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεών του.

Η σύνθεση κατά περιφέρεια θα αντιστοιχείται με τις ιδιαίτερες ανάγκες και το εύρος της συμμετοχής Κινήσεων και προσωπικοτήτων που θα διαπιστώνονται.

Στόχος μας είναι να περιλάβουμε όλους όσους μπορούν –σηματοδοτώντας με την συμμετοχή τους- να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της προσπάθειά μας. Ορίζουμε επιτροπή αποτελούμενη από τους Γραμματείς του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ σ. Σ. Ξεκαλάκη και Μπουλμπασάκο, το σ. Μ. Όθωνα, το σ. Μωραίτη και τον σ. Γ. Τούντα από τις Κινήσεις, για να προετοιμάσουν και να εισηγηθούν την συγκεκριμένη σύνθεση αυτών των επιτροπών.

Ειδικά για την Αττική θα συγκροτήσουμε 3 Περιφ/κά Συντονιστικά, για Α-Β Αθήνας, Πειραιά (Α-Β), και Υπόλοιπο Αττικής αντίστοιχα. Επίσης στην Κεντρική Μακεδονία θα συγκροτηθούν 2 Περιφ/κά Συντονιστικά, για Α,Β Θες/νίκης και για τους υπόλοιπους νομούς της Περιφέρειας.

Nα αναδείξουμε την Κεντροαριστερά των λύσεων, τη μεγάλη προοδευτική, δημοκρατική, πατριωτική παράταξη που έχει ανάγκη η Ελλάδα

Μέρα με τη μέρα δυναμώνουμε.

Βήμα βήμα οργανωνόμαστε σε όλη την Ελλάδα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν βιαζόμαστε. Ο πολίτης δεν μπορεί να περιμένει. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο το λαϊκισμό και τη δημαγωγία.

ΤΩΡΑ ας δώσουμε ένα τέλος σε αυτά που μας πλήγωσαν.

ΤΩΡΑ πρέπει να βγούμε μπροστά με προτάσεις και σχέδιο.

ΤΩΡΑ πρέπει όλοι μαζί να αναδείξουμε την Κεντροαριστερά της προοπτικής και των λύσεων, τη μεγάλη προοδευτική, δημοκρατική, πατριωτική παράταξη που έχει ανάγκη η Ελλάδα.

Την παράταξη που θα συνδυάσει το όραμα με το ρεαλισμό και θα βάλει πάνω από όλα ξανά τον άνθρωπο. Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε».

Διαβάστε επίσης:

Σκουρλέτης: Κανένα κοινωνικό τιμολόγιο δεν κόβεται

Στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός για τη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ