Ο Κυρ. Μητσοτάκης για τον πατέρα του: Ο πιο αδικημένος πολιτικός της γενιάς του

«Είμαι πολύ υπερήφανος που πατέρας μου είναι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο πιο αδικημένος πολιτικός της γενιάς του», τονίζει μέσω συνέντευξής του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι προφανές ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ -όπως είναι σήμερα- δεν θα μπορούσαμε ποτέ να συνεργαστούμε», αναφέρει μιλώντας στο  onlarissa.gr o κ. Μητσοτάκης αποκαλύπτοντας την τακτική που θα ακολουθήσει εάν εκλεγεί στην ηγεσία της ΝΔ.

Κύριε Μητσοτάκη, θα θέλαμε να μας πείτε τις αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσετε άμεσα στην περίπτωση που εκλεγείτε στην προεδρία της ΝΔ.

Θέλω η Νέα Δημοκρατία να γίνει ένα κόμμα αξιών. Να πρεσβεύει την ελευθερία με αλληλεγγύη. Τα 5 «Α» όπως συχνά λέω: Την Ανανέωση, την Αξιοκρατία, την Αναδιάρθρωση του κράτους, την Αξιοπιστία της χώρας και την Ανάπτυξη.

Είναι αυτά που θα μας ενώσουν σε μια πλατειά Κεντροδεξιά παράταξη. Θέλω η ΝΔ να πάψει να είναι κόμμα μηχανισμών, κόμμα των λίγων. Να δώσει φωνή στον ανώνυμο Νεοδημοκράτη. Γι αυτό θέλω μια παράταξη που παράγει πολιτική και δεν είναι μόνο εκλογικός μηχανισμός.

Θέλω μια παράταξη που κάνει οργανωμένο διάλογο με την κοινωνία. Που θα ενθαρρύνει τον πολίτη να συμμετέχει ενεργά στην παραγωγή της πολιτικής. Να παρεμβαίνει και να διορθώνει. ‘Όλα αυτά μπορούν να γίνουν. Θέλω να γίνουν. Με εσωκομματική δημοκρατία, με διαφάνεια. Για αυτό προτείνω να αλλάξουμε τις δομές και τη λειτουργία του κόμματος. Με μικρότερα, ευέλικτα όργανα που διαμορφώνουν πολιτική. Με ετήσιο Συνέδριο (1000 εκπροσώπων). Με Πολιτική Επιτροπή (100 εκλεγμένων εκπροσώπων).

Με Οργανώσεις Βάσεις  πραγματικές Θερμοκοιτίδες Πολιτικής, που ζυμώνονται με τον πολίτη και την κοινωνία των πολιτών καθημερινά. Που διαμορφώνουν βασικά αιτήματα με έμφαση στην ποιότητα ζωής και την αξιοκρατική κοινωνία μετουσιώνοντάς τα σε πολιτική παρέμβαση. Θέλω ο κάθε πολίτης να ξέρει ότι στην Οργάνωση Βάσης της Νέας Δημοκρατίας το πρόβλημά του, η ιδέα του, η πρωτοβουλία του μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή πολιτικής.

Θέλω μια Νέα Δημοκρατία με θητεία για τα όργανα. Με  4ετή θητεία για τον Πρόεδρο που θα επικυρώνεται κάθε χρόνο στο Συνέδριο. Με συνεχή αξιολόγηση. Θέλω να αξιολογούνται συστηματικά όλοι, ακόμα και οι βουλευτές. Θέλω να σχηματιστεί μητρώο υποψήφιων βουλευτών που να αξιολογείται από την κοινωνία. Πρέπει να σταματήσουμε να υποδεικνύουμε υποψήφιους βουλευτές ερήμην των τοπικών κοινωνιών.

Πρέπει να θεσπίσουμε και να σεβαστούμε απόλυτο ασυμβίβαστο υποψήφιων βουλευτών και κρατικών θέσεων. Θέλω μια Νέα Δημοκρατία με διαφάνεια και λογοδοσία σε όλες τις λειτουργίες της. Με ανοιχτή χρηματοδότηση, με ξεκάθαρη στήριξη από πρόσωπα και οργανισμούς. Θέλω μια Νέα Δημοκρατία που θα ανήκει στα υπεύθυνα μέλη της που θα έχουν το δικαίωμα να εκλέγουν και να εκλέγονται στα Όργανα του κόμματος. Θέλω παράλληλα μια Νέα Δημοκρατία ανοιχτή σε «φίλους».

Πολίτες που θα ενισχύουν τον διάλογο και την αμφίδρομη σχέση κόμματος –  κοινωνίας.  Έτσι θα κάνουμε τη ΝΔ ελκυστική.  Έτσι θα γίνει το κόμμα μεγάλη παράταξη. Όλα αυτά θα εισηγηθώ να θεσμοθετηθούν στο πρώτο Συνέδριο μετά την εκλογή μου ως προέδρου.

Η Νέα Δημοκρατία με εμένα Πρόεδρο θα ανοίξει στο οξυγόνο της κοινωνίας. Θα γίνει καλύτερη, μεγαλύτερη, ικανότερη

Γιατί να στηρίξει ο νεοδημοκράτης την επιλογή Κυριάκου Μητσοτάκη – Τι νέο έχετε να κομίσετε;

Είναι νομίζω προφανές ότι όσα σας ανέφερα ήδη κομίζουν το «νέο». Η Νέα Δημοκρατία με εμένα Πρόεδρο θα ανοίξει στο οξυγόνο της κοινωνίας. Θα γίνει καλύτερη, μεγαλύτερη, ικανότερη.

Σκοπεύω να διευρύνω τη Νέα Δημοκρατία ώστε να την οδηγήσω στη νίκη. Οι νεοδημοκράτες που θα με στηρίξουν ξέρουν ότι μόνο μια δημιουργικά ανανεωμένη Νέα Δημοκρατία μπορεί να γίνει η μεγάλη πλειοψηφική κεντροδεξιά παράταξη. Οι νεοδημοκράτες θα με ψηφίσουν για να μεγαλώσω και να ισχυροποιήσω τη Νέα Δημοκρατία, με τον τρόπο που ήδη σας ανέλυσα.

Είμαι πολύ υπερήφανος που πατέρας μου είναι ο  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο πιο αδικημένος πολιτικός της γενιάς του

Πολλοί κρίνουν την υποψηφιότητά σας λέγοντας ότι είστε «πολιτικός γόνος». Τι τους απαντάτε;

Είμαι πολύ υπερήφανος που πατέρας μου είναι ο  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο πιο αδικημένος πολιτικός της γενιάς του. Ένας πραγματικός μεταρρυθμιστής που δεν τον άφησαν να ολοκληρώσει το έργο του.

Αν αυτό είχε συμβεί, κύριε Δαφέρμο, η Ελλάδα σήμερα θα ήταν μια άλλη χώρα. Είναι γεγονός ότι την πρώτη φορά που πολιτεύτηκα πήρα 150.000 σταυρούς στην Β’ Αθήνας και βγήκα πρώτος κυρίως επειδή με έλεγαν Μητσοτάκη. Το αναγνώρισα αυτό. Οι πολίτες όμως δεν ψηφίζουν «επώνυμο». Ψηφίζουν «ικανότητα».

Μετά από 11 χρόνια στη Βουλή, 18 μήνες υπουργός και 10 μήνες κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ακολουθώ την απόλυτα προσωπική μου πολιτική διαδρομή. Το όνομα από μόνο του δε μπορεί καταστήσει ούτε άξιο, ούτε ανάξιο βέβαια κανέναν. Για αυτό και προτείνω έναν καινοτόμο τρόπο επιλογής υποψηφίων στη Νέα Δημοκρατία. Με ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας που θα εκφράζεται για πρόσωπα που αξιοκρατικά θα στελεχώνουν ένα μητρώο υποψηφίων βουλευτών ανά περιφέρεια.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας σας για την προεδρία της ΝΔ αλλά και παλαιότερα μιλάτε για την ανάγκη ύπαρξης ενός μικρότερου κράτους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί χωρίς απολύσεις;

Δεν μίλησα για μικρότερο κράτος. Μίλησα για καλύτερο κράτος, ένα κράτος που θα διευκολύνει την ιδιωτική πρωτοβουλία, ένα κράτος φιλικό προς τους πολίτες, ένα δίκαιο κράτος.  Αυτό προσπάθησα να επιτύχω στους 18 μήνες που υπηρέτησα ως υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης.

Και στο διάστημα αυτό εξορθολογίσαμε δομές, φτιάξαμε καινούργια οργανογράμματα, μειώσαμε τις θέσεις ευθύνης, εισάγαμε θεσμό ουσιαστικής αξιολόγησης, νομοθετήσαμε νέο τρόπο επιλογής προϊσταμένων, προωθήσαμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ενισχύσαμε τα ΚΕΠ. Πάνω από όλα αφήσαμε ένα διετές πρόγραμμα δράσης που αν εφαρμοστεί θα μεταρρυθμίσει ριζικά το κράτος.

Οι απολύσεις δεν είναι φετίχ. Το κράτος υπάρχει για τους πολίτες, όχι για τους λειτουργούς του. Ασφαλώς αν υπάρχουν κρατικές υπηρεσίες που  οι πολίτες δεν χρειάζονται, θα πρέπει να καταργηθούν. Όμως αυτή τη στιγμή το μέγεθος του κράτους δεν είναι πλέον το πρόβλημα. Η λειτουργία του είναι.

Πως πιστεύετε ότι μπορεί να ξαναπάρει μπροστά η ελληνική οικονομία και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασία��;

Σίγουρα όχι με νέους φόρους όπως προτείνει η σημερινή κυβέρνηση.  Δεν χρειάζεται να εφεύρουμε την πυρίτιδα.  Το κράτος πρέπει να αφήσει ελεύθερες τις υγιείς δυνάμεις του επιχειρείν και του ανταγωνισμού.  Πρέπει να απλοποιήσει διαδικασίες και γραφειοκρατία, αλλά κυρίως να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εκείνες που θα προσελκύσουν επενδύσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό και θα φέρουν την πολυπόθητη ανάπτυξη.  Το ζητούμενο είναι προφανές: δουλειές, δουλειές, δουλειές.  Μόνο ο ιδιωτικός τομέας, η ιδιωτική οικονομία μπορεί να τις δημιουργήσει.

Γιατί πιστεύετε ότι η ΝΔ δεν κατάφερε να πείσει στις εκλογές; Θεωρείται ότι είναι θέμα προσώπων;

Η Νέα Δημοκρατία δεν ανανεώθηκε. Έμεινε στάσιμη. Και όταν οι εξελίξεις τρέχουν, η στασιμότητα οδηγεί σε συρρίκνωση. Η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου έχασε 200,000 ψήφους σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Το 28% ήταν ένα πολύ κακό αποτέλεσμα δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διαλυθεί και η συγκυρία για τη χώρα ήταν αρνητική. Η πολιτική είναι θέμα ιδεών αλλά και προσώπων. Το ποιος κομίζει το μήνυμα είναι καθοριστικό για την αξιοπιστία του.

Είναι προφανές λοιπόν ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ –όπως είναι σήμερα – δε θα μπορούσαμε ποτέ να συνεργαστούμε

Υπάρχουν πολλά σενάρια που διαρρέουν το τελευταίο διάστημα που κάνουν λόγο για δημιουργία κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ή κυβέρνησης τύπου Παπαδήμου. Αν είστε εσείς αρχηγός της ΝΔ ποια θα ήταν η στάση σας απέναντι σε μια τέτοια κατάσταση;

Στην πολιτική σκηνή της χώρας σήμερα υπάρχει μία βαθιά διαχωριστική γραμμή.  Από τη μια μεριά βρίσκονται όλοι όσοι αυτοπροσδιοριζόμαστε ως δεξιοί, φιλελεύθεροι, κεντρώοι ακόμη και ως κεντροαριστεροί. Από την άλλη μεριά βρίσκονται η άκρα αριστερά και η άκρα δεξιά κομμάτια των οποίων συναπαρτίζουν σήμερα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Οι διαφορές δεν είναι πρόσκαιρες. Την τελευταία πενταετία, ιδιαίτερα λόγω της κρίσης, οι διαφορές αυτές βγήκαν στην επιφάνεια. Βασίζονται σε διαφορετικές αξίες, σε διαφορετικές πολιτικές φιλοσοφίες, προοπτικές και προσεγγίσεις για τη Δημοκρατία και την κοινωνία του αύριο. Τα σημερινά κοινοβουλευτικά άκρα στην Ελλάδα έχουν πολλά κοινά στοιχεία. Στο λαϊκισμό των άκρων εμείς αντιπαραθέτουμε την ειλικρίνεια και τον πραγματισμό.

Στην εξίσωση προς τα κάτω εμείς αντιπαραθέτουμε την αξιοκρατία. Στην ισοπέδωση της ατομικής πρωτοβουλίας εμείς αντιπαραθέτουμε την υπευθυνότητα και τη σκληρή δουλειά.

Είναι προφανές λοιπόν ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ –όπως είναι σήμερα – δε θα μπορούσαμε ποτέ να συνεργαστούμε. Αντίθετα θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με τις δυνάμεις με τις οποίες μοιραζόμαστε κοινές αξιακές αναφορές.

Είχα μιλήσει και παλιότερα για τη συμπόρευση αυτών των δυνάμεων, του μετώπου του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα. Τώρα όμως πιστεύω ότι ήλθε η ώρα που ένα σύγχρονο, κεντροδεξιό αλλά αμφίπλευρα «ανοικτό» κόμμα, η ανανεωμένη Νέα Δημοκρατία θα ενώσει και θα ενσωματώσει το χώρο της μεσαίας τάξης, το χώρο της μετριοπάθειας, το χώρο της λογικής, το χώρο της κανονικότητας, το χώρο της προόδου.

Πιστεύετε ότι η ΝΔ μπορεί να αποτελέσει μια σοβαρή εναλλακτική κυβερνητική δύναμη; Αν ναι υπό την υπάρχουσα μορφή της ή μιλάτε για αλλαγή ονόματος, συμβόλων κλπ.;

Η Νέα Δημοκρατία είναι η μοναδική ελπίδα που έχει η χώρα για να βγει από το τέλμα στο οποίο βυθίζεται καθημερινά όλο και βαθύτερα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν μπορεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας διότι δεν πιστεύει σε αυτό. Αλλά για να έλθει η Νέα Δημοκρατία στην εξουσία πρώτα πρέπει να ανανεωθεί η ίδια.

Σας περιέγραψα πως. Αυτά που προτείνω μπορούν να γίνουν σε μικρό χρονικό διάστημα. Πιστεύω πολύ στη δυναμική που αναπτύσσεται με την συμμετοχή των πολιτών στην παραγωγή πολιτικής. Γι’ αυτό θέλω τους πολίτες να συμμετέχουν μαζικά στην εκλογή νέου Προέδρου στις 22 Νοεμβρίου.

Την επόμενη κιόλας μέρα η Νέα Δημοκρατία θα έχει ανοιχθεί στην κοινωνία. Θα έχει νέα μέλη, νέα ηγεσία. Θα αρχίσει η μετεξέλιξή της στην μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που θα νικήσει στις επόμενες εκλογές και θα οδηγήσει την Ελλάδα στην ευημερία. Αυτής της Νέας Δημοκρατίας θέλω να είμαι Πρόεδρος. Και γι’ αυτό ζητώ από τους πολίτες να με ψηφίσουν.

Διαβάστε επίσης:

Βαρεμένος για Πανούση: Μεγάλο θρίλερ, επισκιάζει τον νέο Τζέιμς Μποντ – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ