Μπαλαούρας: Δεν είμαστε χαρούμενοι με τη διαδικασία του κατεπείγοντος

Της Άννας Καραβοκύρη

 

Με ενστάσεις από την αντιπολίτευση για τη διαδικασία του κατεπείγοντος του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ξεκίνησε η συνεδρίαση στις συναρμόδιες επιτροπές της βουλής. Από την μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο εισηγητής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης δήλωσε ότι δεν μπορεί να συνηγορήσει σε αυτό.

“Ξέρατε από τον Αύγουστο που υπογράψατε το μνημόνιο ότι θα έρχονταν η ανακεφαλαιοποίηση. Γιατί δεν το φέρνατε νωρίτερα; Επειδή δεν είναι ικανή η κυβέρνηση να φέρει το νομοσχέδιο εγκαίρως πρέπει η βουλή να νομοθετεί έτσι; Εμείς δεν συνηγορούμε” είπε χαρακτηριστικά ο Μάκης Βορίδης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, κ. Μανιάτης εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας πως δεν θα ακολουθήσει την ” πάγια πολίτικη του ΣΥΡΙΖΑ που ως αντιπολίτευση δεν συνηγορούσε σε τίποτα” εκφράζοντας όμως την διαφωνία του. Ειρωνικός εμφανίστηκε ο κ. Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ λέγοντας πως “θα ήταν ευχάριστη έκπληξη αν η κυβέρνηση έφερνε ένα νομοσχέδιο με κανονική διαδικασία κι όχι με κατεπείγον χαρακτήρα” επισημαίνοντας ότι δεν αποδέχεται τις επείγουσες διαδικασίες.

Και το ΠΟΤΑΜΙ διά μέσου του εισηγητή του κ. Θεοχάρη κατήγγειλε την κυβέρνηση διότι έφερε το νοοσχέδιο σήμερα στις 11 το πρωί και ζητά να συζητηθεί στις 5 το απόγευμα. “Αυτό είναι ενδεικτικό της ανικανότητας της κυβέρνησης. Είναι πρώτιστος ένα ατελές νομοσχέδιο” τόνισε ο ίδιος.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι “ούτε η κοινοβουλευτική ομάδα του σύριζα είναι χαρούμενη που έρχονται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τα νομοσχέδια όμως βρίσκετε μπροστά σε έναν αγώνα αντοχή και ταχύτητας γιατί πρέπει να τελειώσει το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης, των κόκκινων δανείων και να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος”. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως “ο στόχος της κυβέρνησης είναι διπλός, αφενός το κράτος να έχει συμμετοχή στις τράπεζες και αφετέρου να αυξηθούν οι επενδύσεις”.

Επίσης ο κ. Μπαλαούρας υποστήριξε πως οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις απέτυχαν γιατί δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν το θέμα των κόκκινων δανείων. Τελειώνει ο κίνδυνος κουρέματος καταθέσεων. “Οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις κόστισαν πάρα πολλά χρήματα αρχίζοντας από τα 5 δισεκατομμύρια του Αλογοσκούφη.

Παρότι δεν είχε αρχίσει η κρίση. Το δεύτερο που υπήρχε στις προηγούμενες ανακεφαλαιοποίησεις ήταν το θέμα των διοικήσεων. Εκείνοι που ευθύνονται εκείνοι να διαχειριστούν την έξοδο από την κρίση. 25 δις είναι ένα μαξιλάρι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτά τα χρήματα δεν θα χρειαστούνε. Θα χρειαστούνε ενα πολύ μικρότερο ποσό ακόμα και στο πιο δυσμενές σενάριο. Αυτά τα χρήματα θα μετατραπούν σε κοινές μετοχές που θα ανήκουν στο δημόσιο. Σήμερα έχουμε ένα νέο χρηματοπιστωτικό εργαλείο” είπε χαρακτηριστικά. 

 

Πηγή real.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Τα σενάρια των stress tests και οι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ