Αβραμόπουλος: Δεν υπάρχει ακόμα ενιαίο ευρωπαϊκό πνεύμα συνεργασίας

Μιλώντας στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της διάσκεψης για το προσφυγικό που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στις Βρυξέλλες. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος χαρακτήρισε θετικά τα αποτελέσματα αλλά εμφανίστηκε ιδιαιτέρως επιφυλακτικός.

«Η συνάντηση της Κυριακής υπήρξε θετική, καθώς κράτη κατά μήκος της βαλκανικής διαδρομής προσήλθαν και άρχισε ο διάλογος σε επίπεδο κορυφής. Ωστόσο, κάποια από αυτά τα κράτη επανέλαβαν τα εθνικά τους επιχειρήματα. Πρέπει να παραδεχτώ ότι δεν υπάρχει ακόμα ένα “ενιαίο ευρωπαϊκό πνεύμα συνεργασίας”. Χρειάζεται περισσότερη συνεργασία, περισσότερη αλληλεγγύη και περισσότερη υπευθυνότητα».

Παράλληλα αναφέρθηκε στα όσα είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Σήμερα ο Πρόεδρος Juncker έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα για τις δράσεις και τη στήριξη που προσφέρει η Επιτροπή στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Έχουμε αναλάβει δέσμευση και σήμερα παρατήρησα μία ισχυρή στήριξη των πρωτοβουλιών μας από εσάς στην Ευρωβουλή. Χρειαζόμαστε αυτή τη στήριξη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θέλω να σημειώσω ό,τι έχουμε κατορθώσει μέχρι σήμερα οφείλεται σε αυτήν τη στήριξη»

Ο κ. Αβραμόπουλος ενώπιον των ευρωβουλευτών δεσμεύτηκε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί τόσο με τις χώρες που πλήττονται από τις αθρόες μεταναστευτικές ροές, όσο και με χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Μάλιστα ο ευρωπαίος επίτροπος ήταν να επισκεφθεί το Πακιστάν αλλά λόγο του καταστροφικού σεισμού, το ταξίδι αναβλήθηκε.

«Η προσφυγική κρίση είναι καταλύτης για μία “περισσότερη” Ευρώπη. Είναι ένα “cash test” για την Ευρώπη. Μια δοκιμασία για την αξιοπιστία των αρχών μας και τις δυνατότητες των θεσμών μας. Και αυτό ακριβώς πράττει η Επιτροπή. Έχοντας τοποθετήσει την Μετανάστευση στην κορυφή των προτεραιοτήτων της από την πρώτη-κιόλας μέρα, με το να λαμβάνει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, όπως ήταν η Σύνοδος σχετικά με τη βαλκανική διαδρομή, την περασμένη Κυριακή, με το να στηρίζουμε τα κράτη-μέλη και να δίνουμε αξία και ουσιαστικό περιεχόμενο στις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας και να ενισχύουμε την ενότητα της Ευρώπης.» κατέληξε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

 

Πηγή real.gr

 

Διαβάστε επίσης:

“Μέτωπο” Μέρκελ-Ολάντ για το προσφυγικό 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ