Ο διάλογος Παυλόπουλου – Ολάντ – ΒΙΝΤΕΟ

Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο έγινε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

Κατά τον διάλογο που είχαν ο κ. Παυλόπουλος έθεσε στον Γάλλο πρόεδρο το ζήτημα του χρέους, του προσφυγικού και του Κυπριακού. Από την πλευρά του ο κ. Ολάντ ανέφερε ότι «η Γαλλία είναι φίλος της Ελλάδας», τόνισε την ανάγκη να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος και αναφερόμενος στο προσφυγικό υπογράμμισε ότι «οφείλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα».

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ

 

Παυλόπουλος: Η Ελλάδα θα αγωνιστεί μέσα στην Ευρώπη και μέσα στην Ευρωζώνη

«Η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και πρόσθεσε ότι «πρέπει να υπάρξουν αλλαγές αναφορικά με το πρόγραμμα και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, πάντα με σεβασμό στις διατάξεις του ESM».

Το δεύτερο ζήτημα, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Παυλόπουλος, αφορά στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Αναφέρθηκε στην συμβολή της χώρας και του ελληνικού λαού στην υποδοχή των προσφύγων και σημείωσε ότι «πρέπει το προσφυγικό να λυθεί με όρους αλληλεγγύης και συνεργασίας. Πρέπει να φυλάξουμε τα σύνορά μας και από την άλλη πρέπει να προστατεύσουμε τον άνθρωπο», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

Ζήτησε δε να ενεργοποιηθεί η Ευρώπη και να ασκήσει η Γαλλία το ειδικό της βάρος, για να σταματήσει ο πόλεμος στην Συρία που δημιουργεί το προσφυγικό πρόβλημα και αποτελεί πηγή ανθρωπιστικής κρίσης.

Τελευταίο θέμα που έθεσε ήταν η επίλυση του κυπριακού, κατά τρόπο που να εξασφαλίζει ενιαία αυτονομία και κυριαρχία και την απρόσκοπτη πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαική Ένωση.

Κλείνοντας διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Ολάντ: « Η Ελλάδα θα παραμείνει και θα αγωνιστεί μέσα στην Ευρώπη και μέσα στην Ευρωζώνη, θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα τιμήσει την εμπιστοσύνη που της δείξατε».

Ολάντ: Η συζήτηση για το χρέος πρέπει να ξεκινήσει

Ο Πρόεδρος Ολάντ στην απάντησή του επισήμανε ότι στήριξε την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις του Ιουλίου και έθεσε το θέμα του χρέους, λέγοντας ότι «το επόμενο βήμα είναι η συζήτηση για το χρέος που πρέπει να ξεκινήσει» και ζήτησε να παραμείνει σταθερή στις δεσμεύσεις της η Ελλάδα.

Αναγνώρισε ότι η Ελλάδα είχε πολύ σημαντικές προκλήσεις να αντιμετωπίσει και εξήρε τον ρόλο του κ. Παυλόπουλου την επομένη του δημοψηφίσματος στο να δεσμευτούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην παραμονή της χώρας στην ΕΕ. Ο ρόλος σας ήταν σημαντικός είπε ο κ. Ολάντ και πρόσθεσε ότι «η Γαλλία στήριξε αυτή την πρωτοβουλία. Άλλωστε τί θα ήταν η Ελλάδα χωρίς την Γαλλία και η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «η Γαλλία ήταν σε όλες τις σημαντικές στιγμές της ιστορίας της Ελλάδας, στο πλευρό της Ελλάδας. Η Γαλλία υποστήριξε προς τους εταίρους της ΕΕ ότι πρέπει να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις. Γνωρίζουμε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών, ωστόσο οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν. Το επόμενο βήμα θα είναι η συζήτηση για το χρέος που πρέπει να ξεκινήσει. Η επίσκεψή μου έχει και έναν άλλο σκοπό, να πείσουμε γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. Το ζητούμενο είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης και όχι μόνο η πειθαρχία, αν και η πειθαρχία είναι απαραίτητη. Αν κάποιος αγαπάει την Ελλάδα επενδύει στην Ελλάδα». Έρχομαι στην Ελλάδα γνωρίζοντας την σοβαρότητα της κατάστασης. Βοηθώντας την Ελλάδα, βοηθάμε την Ευρώπη».

Αναφέρθηκε και στο προσφυγικό λέγοντας ότι «Ο πόλεμος στην Συρία έχει οδηγήσει περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες να περιφέρονται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Η λύση πρέπει να είναι πολιτική και η Γαλλία θα συνεισφέρει προς αυτή την κατεύθυνση». Για το κυπριακό ανέφερε ότι είναι ένα καθαρά ευρωπαϊκό ζήτημα που αφορά μία χώρα μέλος της ΕΕ, που πρέπει να στηρίξουμε για να βρει τον προσανατολισμό της και τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης λύσης.

Διαβάστε επίσης:

Η υποδοχή του Προκόπη Παυλόπουλου στον Ολάντ – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ