Στα “χαρακώματα” Μαξίμου – Σαββαΐδου

Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής

Την απομάκρυνση της κυρίας Κατερίνας Σαββαΐδου από την θέση του ΓΓ Δημοσίων Εσόδων θέλει η κυβέρνηση. Το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται έντονα ενοχλημένο από τη στάση της κ. Σαββαΐδου και την άρνηση της να παραιτηθεί για να διευκολύνει την κατάσταση, ενώ οργή έχει προκαλέσει στο πρωθυπουργικό περιβάλλον το γεγονός, ότι η κ. Σαββαΐδου δημοσιοποίησε την επιστολή που απέστειλε στο πρωθυπουργικό γραφείο, με την οποία αρνείται να παραιτηθεί.

Όπως είναι γνωστό, η παραίτηση της κ. Σαββαΐδου ζητήθηκε την περασμένη Παρασκευή από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού. Αφορμή για την πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης, υπήρξαν δικαστικές διώξεις σε βάρος της ΓΓ. Εσόδων.

Κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν απαράδεκτη την επιστολή της κ. Σαββαΐδου, που είδε χθες το φως τη δημοσιότητας και τόνιζαν ότι για το Μαξίμου αποτελεί τελειωμένη υπόθεση και πρόκειται να αντικατασταθεί.

Κύκλοι του Μαξίμου σχολίαζαν ότι η κ. Σαββαΐδου δυστυχώς επιβεβαιώνει την ανησυχία της κυβέρνησης σε σχέση με την αδυναμία της, να επιτελέσει τον ρόλο της με πολιτική ανεξαρτησία και θεσμική ακεραιότητα. Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εμπλακεί ούτε σε πολιτική αντιπαράθεση με την κ. Σαββαΐδου, ούτε βέβαια στο έργο της δικαιοσύνης.

Ενδιαφέρον σε σχέση με όλα αυτά, πάντως, έχει και η στάση που θα κρατήσουν οι δανειστές, καθώς οι επικεφαλής ελεγκτές έρχονται σήμερα στην Αθήνα. Είναι γνωστή η δυσαρέσκεια την οποία προκάλεσε στους δανειστές στο παρελθόν η απομάκρυνση από τη θέση αυτή του κ. Χ. Θεοχάρη, ενώ και η συγκεκριμένη υπόθεση παρακολουθείται με μεγάλη καχυποψία και υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Η ίδια η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων προχώρησε χθες σε μια μακροσκελή ανακοίνωση, στην οποία ξεκαθαρίζει ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί, ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτει πως η κυβέρνηση γνώριζε από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της για την απόφαση που αφορά την απόδοση του φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων.

Συγκεκριμένα για τις δύο υποθέσεις για τις οποίες κατηγορείται, αναφέρει ότι ως ΓΓΔΕ υπέγραψε και απέστειλε στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης δύο αποφάσεις σχετικές με τον χρόνο απόδοσης του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων.

Με την πρώτη προβλέφθηκε η μετάθεση του χρόνου απόδοσης του φόρου και όχι η αναστολή επιβολής του φόρου. Με τη δεύτερη απόφαση προβλέφθηκε διαφορετικό χρονοδιάγραμμα καταβολής του φόρου για το 2015. Για το θέμα του χρόνου απόδοσης του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων, αναφέρει ότι η νέα κυβέρνηση ενημερώθηκε αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η ΓΓΔΕ ενημέρωσε προσωπικά την τότε αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, καθώς και τον τότε προϊστάμενο του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Φραγκίσκο Κουτεντάκη. Τους είπε, δε, ότι υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης της απόφασης, εάν κρινόταν επιβεβλημένο.

«Επομένως, η κυβέρνηση ήταν ενήμερη και θα μπορούσε, αν το έκρινε απαραίτητο, να μου ζητήσει νωρίτερα την τροποποίηση της ως άνω απόφασης και την επίσπευση της διαδικασίας απόδοσης του φόρου. Αυτό έγινε μόλις τον Αύγουστο του 2015, οπότε και ενήργησα άμεσα προς αυτό», σημειώνει η κ. Σαββαΐδου.

Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες περί «παγώματος» προστίμου, η κ. Σαββαΐδου τονίζει ότι καμία από τις υποχρεώσεις του φορολογουμένου και τα δικαιώματα του Δημοσίου δεν έχουν ανασταλεί.

Η ΓΓΔΕ έχει λάβει στη συγκεκριμένη υπόθεση μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (ως την επιβολή των capital controls, καθώς στη συνέχεια τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης «πάγωσαν» από την κυβέρνηση), έχει κάνει όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για την άσκηση ποινικής δίωξης για μη καταβολή των σχετικών χρεών και δεν έχει διατάξει καμία αναστολή καταβολής των προστίμων που καταλογίσθηκαν στην εταιρεία.

«Οι κατηγορίες που μου αποδίδονται είναι αβάσιμες νομικά και έχουν σκοπό να πλήξουν την εντιμότητα και την αξιοπρέπειά μου, καθώς και, στο πρόσωπό μου, την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Η αναφορά από μερίδα του Τύπου σε δήθεν παραβάσεις μου εγείρει ερωτήματα, καθώς συμπίπτει χρονικά με μνημονιακές δεσμεύσεις για τη μεταφορά από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ σημαντικών υποθέσεων φοροδιαφυγής», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή της.

Πηγή: Real.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Το Μαξίμου για την ανακοίνωση της Σαββαΐδου

Σαββαΐδου: Γιατί αρνούμαι να παραιτηθώ

Προθεσμία ως τη Δευτέρα ζήτησε η Σαββαΐδου

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ