Μουζάλας: Καμία σκέψη για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες

«Δεν υπάρχει καμία σκέψη για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο» τόνισε, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8 ο Γιάννης Μουζάλας.

Στην επισήμανση ότι δεν γίνεται συζήτηση για κοινές περιπολίες ελληνοτουρκικών, πεζών δυνάμεων στα μικρασιατικά παράλια, αλλά γίνεται μόνο λόγος για περιπολίες ελληνοτουρκικών κοινών, ναυτικών δυνάμεων στον ελλαδικό θαλάσσιο χώρο, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε:

«Την ημέρα που γινόταν αυτός ο σάλος, ήμουν στην Κωνσταντινούπολη και είχα επαφή με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών και με τον υπεύθυνο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό. Ουδείς έθεσε θέμα κοινών περιπολιών, ούτε καν ως υπαινιγμό. Αυτό είναι κάτι που φάνηκε -από ό,τι κατάλαβα- εκ των υστέρων, από την πρόταση Γιούνκερ, το οποίο ο πρωθυπουργός πολύ λογικά στη Σύνοδο Κορυφής το απέρριψε και το διόρθωσε αμέσως και δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη».

Ερωτηθείς αν εμείς είμαστε ικανοποιημένοι με τη βοήθεια της Ευρώπης σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο ίδιος τόνισε:

«Η βοήθεια από την Ευρώπη είναι αργή, στην αρχή δειλή, είναι γραφειοκρατική πολύ έντονα, μέχρι να ξεκινήσει η μηχανή. Με αυτήν την έννοια, ναι, έχουμε δυσαρέσκεια. Πριν από μερικούς μήνες μόλις, η απόφαση που θα συζητούσαμε σήμερα θα ήταν πόσες φυλακές πρέπει να χτίσουμε. Η πολιτική αλλαγή που συμβαίνει στην Ευρώπη σε σχέση με το προσφυγικό είναι τεράστιας σημασίας. Είναι δειλή, ξεκίνησε άτολμα, δημιουργεί μια βάση που εμείς θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρχει σαν αρχή μιας λύσης, όχι σαν λύση. Μένει να δούμε αν η Ευρώπη θα επιταχύνει τον βηματισμό της και θα τον προσαρμόσει στις ανάγκες. Είναι ζήτημα δυναμικής, συσχετισμού δυνάμεων, ρηγματώσεων μέσα στην Ευρώπη. Δεν ξέρουμε ποιος θα κερδίσει. Η κυβέρνηση προσπαθεί να είμαστε η άποψη που τελικά θα κερδίσει. Δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί τίποτα άλλο παρά τις σκληρές προσπάθειες που καταβάλλονται».

Στο ερώτημα πού βρισκόμαστε σε σχέση με τη δική μας υποδομή για την αντιμετώπιση του προβλήματος και για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στην ελληνική κοινωνία, απάντησε:

«Έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα στη διαχείριση του προβλήματος, πιστεύουμε σε μερικούς μήνες σε μια πιο μόνιμη διευθέτηση. Δύο πράγματα. Το πρώτο είναι η απόφασή μας είναι ότι για να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, πρέπει να αποφορτίσει τον ντόπιο πληθυσμό από τις επιβαρύνσεις που προκαλούνται αντικειμενικά. Σε αυτό έχουμε δώσει δείγματα προσπάθειας που έχει πετύχει. Το δεύτερο είναι η δημιουργία μόνιμων εγκαταστάσεων, πριν από λίγες μέρες είχαμε πάει με τον κ. Αβραμόπουλο στη Μυτιλήνη όπου αναγνωρίστηκε ότι έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα. Απέχει πολύ από το να έχουμε μία ευπρόσωπη παρουσία σε αυτό. Πιστεύω ότι το επόμενο δίμηνο θα έχουν τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις μας.

«Τέλη Νοέμβριου, το πολύ τέλη Δεκεμβρίου», πρόσθεσε, «θα έχουμε ανταποκριθεί στην ύπαρξη και τη λειτουργία πιο σοβαρών εγκαταστάσεων για τη διαχείριση αυτού του προβλήματος όπως ζητάει η Ευρώπη και βέβαια αυτό θα αυξήσει τις απαιτήσεις από την Ευρώπη. Θέλουμε να διαχειριστούμε το πρόβλημα, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε τη χώρα μας ένα τεράστιο στρατόπεδο προσφύγων. Αυτά όλα τα φτιάχνουμε στη λογική του ότι οι πρόσφυγες έρχονται στην Ελλάδα, αλλά μετεγκαθίστανται γρήγορα στην Ευρώπη».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ