Με το βλέμμα στην αξιολόγηση και τη σκέψη στο χρέος

Έπειτα από την υπερψήφιση των προαπαιτούμενων από τη Βουλή τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, το επόμενο βήμα για την κυβέρνηση είναι η αξιολόγηση του προγράμματος.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένονται στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) που θα παραμείνουν στην Ελλάδα για τρεις με τέσσερις ημέρες.

Μάλιστα, την απόφαση να μεταβεί στην Ελλάδα η αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου φέρεται να έχει πάρει η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ.

Βασικός σκοπός των ελεγκτών είναι να αξιλογήσουν τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο και να δουν ποιες εφαρμοστικές εγκύκλιοι εκκρεμούν ακόμη να εκδοθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στη χώρα μας τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έχουν εντοπίσει κάποια «κενά» στη σχετική νομοθεσία, τα οποία θα μπουν στο μικροσκόπιο των εκπροσώπων των δανειστών.

Η κυβέρνηση «ποντάρει» στην επίσκεψη Ολάντ

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα σημαντική σε πολλά επίπεδα χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές την επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα, την Πέμπτη 22 και την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου.

Το Μαξίμου υπολογίζει στον Γάλλο Πρόεδρο ως έναν ισχυρό σύμμαχο στη διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος, η οποία θα ξεκινήσει αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση.

Ο ίδιος έκανε πρόσφατα δημόσια δήλωση υποστηρικτική για το ελληνικό πρόγραμμα και το ζήτημα της αναδιαπραγμάτευσης του χρέους, σε κοινή του εμφάνιση με την Ανγκελα Μέρκελ στο Ευρωκοινοβούλιο και αυτό έχει τη σημασία του, σημειώνουν από την κυβέρνηση.

Μέσα σε αυτήν τη συγκυρία, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών συνομίλησε τηλεφωνικά την Παρασκευή με τον πρόεδρο του Eurogroup, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να προσφέρει ουσιαστική ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ, ο Τζακ Λιου επανέλαβε στον Γερούν Ντάισελμπλουμ τη σημασία υλοποίησης των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα, υπογραμμίζοντας ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα.

Μαξίμου: Υπάρχουν προϋποθέσεις για ελάφρυνση των μέτρων

Στο μεταξύ, στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι τελικά θα υπάρξει ηπιότερη ύφεση από την αρχικώς προβλεπόμενη έχει στα χέρια του το Μαξίμου, κάνοντας λόγο για προϋποθέσεις ουσιαστικής ελάφρυνσης των μέτρων που θα κληθεί να πάρει η χώρα το προσεχές διάστημα, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι πρώτες εκτιμήσεις για την ύφεση του 2015 προσδιόριζαν το μέγεθος στο -4%, ενώ ακολούθως η πρόβλεψη αυτή διορθώθηκε (-2,3%) και ενσωματώθηκε στον προϋπολογισμό.

Νεότερες προβλέψεις, ωστόσο, μιλούν για ύφεση -0,9%, με το οικονομικό επιτελείο να εργάζεται ήδη πάνω σε αυτήν την εκτίμηση.

Κοντά στο περιβάλλον που διαμορφώνεται, έρχονται να προστεθούν περίπου 4 δισ. ευρώ από την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ και περίπου 3 δισ. που θα εξασφαλίσει η χώρα μετά την πρώτη αξιολόγηση, ποσά τα οποία θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία, με κύκλους της Αθήνας να εκτιμούν ότι έτσι ενισχύονται σημαντικά οι προϋποθέσεις μιας ταχύτερης ανάσχεσης της κρίσης.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Ο υφυπουργός Εργασίας για το πρωτοσέλιδο της Realnews – ΒΙΝΤΕΟ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ