Τσίπρας: Δεν γίνεται να υπάρξουν κοινές περιπολίες με την Τουρκία – ΒΙΝΤΕΟ

Δεν μπορούν να υπάρξουν κοινές περιπολίες με την Τουρκία, είπε κατηγορηματικά ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη βουλή, ενημερώνοντας το Σώμα για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Ο κ. Τσίπρας αρχίζοντας την ομιλία του σημείωσε πως το προσφυγικό είναι ένα θέμα που υπερβαίνει τις δυνατότητες των χώρων υποδοχής και πως η Ευρώπη αιφνιδιάστηκε και συνειδητοποίησε ότι υπάρχει πρόβλημα όταν οι άνθρωποι αυτοί έφτασαν στις αυλές των χωρών της κεντρικής Ευρώπης. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη κινείται ακόμα με πολύ αργούς ρυθμούς. Υπάρχουν δυστυχώς χώρες που έχουν μία στάση φοβική, που υψώνουν συρματοπλέγματα, που απαντούν στους ανθρώπους που ψάχνουν διέξοδο με βία. Υπάρχουν ευτυχώς και μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία και η Σουηδία που δεν υψώνουν εμπόδια, τόνισε ο κ. Τσίπρας λέγοντας πως οι αποφάσεις της Συνόδου είναι σε θετική κατεύθυνση.

Κάναμε σαφές ότι είναι μεγάλη ανάγκη σταδιακά το βάρος να μετατοπιστεί από τα ελληνικά νησιά στα τουρκικά παράλια ώστε η διαδικασία της μετεγκατάστασης να πραγματοποιείται εκεί ώστε να σταματήσει το Αιγαίο να μετρά νεκρούς. Δηλώσαμε ήδη από τον Μάρτιο ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να στηρίξει μια πολιτική ενίσχυσης της Τουρκίας από την Ε.Ε. για να υπάρξει συνεργασία για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. Αυτή είναι η σωστή πολιτική . Χωρίς να σημαίνει ότι θα υπάρξουν υποχωρήσεις ή παραχωρήσεις από τη δική μας πλευρά ή την ευρωπαϊκή πλευρά στα ζητήματα που άπτονται της εθνικής μας κυριαρχίας, συνέχισε ο Πρωπουργός. 

“Εξηγήσαμε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν κοινές περιπολίες”, ανέφερε χαρακτηριστικά και εξήγησε γιατί δεν θα μπορούσε να δεχθεί κάτι τέτοιο η Ελλάδα. Πρώτον γιατί συνεχίζονται οι παραβιάσεις και αμφισβητήσεις από την πλευρά των γειτόνων και δεν μας επιτρέπουν να έχουμε εμπιστοσύνη. Δεύτερον γιατί δεν έχει κανένα νόημα. Η όποια παρέμβαση δεν μπορεί να είναι παρά για τη διάσωση. Αν κανείς θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ροών πρέπει να υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι στα τουρκικά εδάφη. Αυτό έγινε κατανοητό, ανέφερε και συμπλήρωσε:

“Το γεγονός ότι δεν έχει κανένα νόημα δεν σημαίνει ότι δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να έχουμε επιχειρησιακή συνεργασία με την τουρκική ακτοφυλακή”.

Επίσης ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως στα θετικά της Συνόδου συγκαταλέγεται ότι αναγνωρίστηκε το τεράστιο κόστος που έχουν οι χώρες υποδοχής. “Αλλά το κόστος δεν μπορεί να μετρηθεί”είπε. 

Μέχρι σήμερα το ελληνικό κράτος έχει πάρει ελάχιστα κονδύλια όχι γιατί δεν ετοιμαστήκαμε εγκαίρως αλλά γιατί αυτά τα κονδύλια είναι για βραχυπρόθεσμες κινήσεις. Όχι όμως με άμεσα προβλήματα όπως η σίτιση, η ταυτοπροσωπία κ.α., σημείωσε ο Πρωθυπουργός, λέγοντας πως παρότι δεν έχει υπάρξει ουσιαστική χρηματοδότηση από την πλευρά της Ε.Ε. έως σήμερα, εμείς θα ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας.

Δεν πηγαίνουμε ως επαίτες. Θα ανταποκριθούμε γιατί είναι το καθήκον μας. Από το υστέρημά μας. Για λόγους ανθρωπιάς, τόνισε ο πρωθυπουργός και χαιρέτισε την παρέμβαση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου να υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση και ενίσχυση για τις χώρες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των αυξημένων ροών. 

Τέλος, τόνισε πως είναι προφανές ότι από την τουρκική κυβέρνηση υπάρχει ένα παζάρι. Όχι μόνο οικονομικό αλλά αφορά και την ενταξιακή διαδικασία. Ζητούν υποσχέσεις ότι θα ανοίξει η συζήτηση. Οι υποσχέσεις από πλευράς καγκελαρίου Μέρκελ και προέδρου Γιούνκερ έχουν δοθεί. Αν η τουρκική κυβέρνηση κάνει βήματα ουσιαστικά για την ένταξη θα είναι θετικό και για εμάς. Αλλά σε αυτά τα βήματα θα πρέπει να είναι και η αλλαγή στάσης στο ζήτημα κατοχής της Κύπρου, κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Διαβάστε επίσης

Τετ α τετ Τσίπρα – Αβραμόπουλου στο αεροδρόμιο Ελευσίνας – ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ