Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα – ΒΙΝΤΕΟ

Με σύνθημα: “Μόνο μπροστά”, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ , Αλέξης Τσίπρας , μιλώντας στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του κόμματος, τόνισε ότι “από τη μία είναι το παλιό πολιτικό σύστημα”, “απέναντι μας είναι όλο το παλιό που έσπρωξε τη χώρα στην τραγωδία, που μας στοιχειώνει και μας βάζει τρικλοποδιές σε κάθε βήμα”.

“Από την άλλη”, υπογράμμισε, “είναι η Αριστερά, εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, που θέλουμε να γκρεμίσουμε με κοινωνικές μάχες αυτό το καθεστώς που χτίστηκε τόσα χρόνια”. “Είμαστε καταδικασμένοι να δώσουμε αυτή τη μάχη και να τα καταφέρουμε, και θα τα καταφέρουμε”, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν είναι εύκολες και δεδομένες οι μεταρρυθμίσεις και τα μεγάλα διλήμματα πολιτικής που έχουμε μπροστά μας. Τόνισε πως όμως στη δύσκολη αυτή μάχη “καταφέραμε να ανοίξουμε ρωγμές όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στη συμφωνία”. “Με τον Ευκλείδη τον Τσακαλώτο διαπραγματευόμασταν 17 ώρες για να σώσουμε τη δημόσια περιουσία”, είπε χαρακτηριστικά.

“Παρά τις δυσκολίες θα καταφέρουμε να περάσουμε τον δύσκολο κάβο, για να υπερασπιστούμε τις μεγάλες αξίες, τους εργαζόμενους τους ανέργους”, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Είπε ότι “συζητάμε, συνεδριάζουμε, αποφασίζουμε, δρούμε σε ένα πολεμικό πολιτικό τοπίο”, ότι “όλο αυτό το διάστημα δεν σταματήσαμε να δίνουμε μάχες με πείσμα και αποφασιστικότητα για να διεκδικήσουμε το δίκιο του ελληνικού λαού”. “Παλέψαμε”, τόνισε, “με θεριά, μέσα κι έξω από τη χώρα, ούτε μια στιγμή όμως δεν δειλιάσαμε να πάρουμε ρίσκα, να ξεπεράσουμε τα όρια, να φτάσουμε μέχρι το τέλος”.

Απάντησε σε όσους λένε ότι αυτός ο αγώνας πήγε χαμένος: “ας φανταστούμε πού θα ήταν η χώρα, η συμφωνία και η αριστερά χωρίς αυτόν τον αγώνα. Τι συμφωνία θα έφερνε αλήθεια ο Σαμαράς αν έμενε πρωθυπουργός;”.

“Στο τέλος πήραμε μια δύσκολη επιλογή να μην αποδεχτούμε τη μαζική αυτοκτονία που μας ετοίμαζαν οι πιο ακραίες συντηρητικές δυνάμεις στην Ευρώπη”, είπε και τόνισε ότι “έχουμε απόλυτα ήσυχη τη συνείδηση μας, είμαστε περήφανοι για τις επιλογές μας αλλά και για κάθε σπιθαμή που κερδίσαμε στο έδαφος της διαπραγμάτευσης, και σήμερα είμαστε πάλι εδώ με τις αμυχές του πολεμιστή που δεν παραδόθηκε και την αποφασιστικότητα και την εμπειρία για να συνεχίσουμε τον αγώνα”.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι στην εκλογική μάχη θα κριθεί το δικαίωμα του λαού να συνεχίσει να αγωνίζεται και να ελπίζει. Με το βλέμμα στους αποχωρήσαντες, σημείωσε ότι “θα μπορούσαμε να παραμείνουμε αμόλυντοι και άσπιλοι, να υποκριθούμε ότι εκτός ευρωζώνης μπορούμε να εγγυηθούμε το ίδιο και καλύτερο επίπεδο για τους πολλούς, να παραδώσουμε τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού στη μανία του παλαιού πολιτικού καθεστώτος”. “Αν δεν λερώναμε τα δικά μας τα χέρια ποιος θα ξελάσπωνε το μέλλον;” διερωτήθηκε, για να σημειώσει ότι “είμαστε αντιμέτωποι με την πραγματικότητα και τις δικές μας αδυναμίες, προσπαθώντας να ανοίξουμε δρόμους, προχωρώντας μπροστά ακόμα και εκεί που δεν υπάρχουν”.

“Δεν παραδίδουμε τα όπλα, συνεχίζουμε τη μάχη, είμαστε εδώ για να προχωρήσουμε μπροστά, μόνο μπροστά”, σημείωσε, για να επισήμανει: “Όποιος θέλει να πενθήσει, έχει το δικαίωμα να πενθήσει, όποιος θέλει να αποδράσει, έχει το δικαίωμα να αποδράσει”. “Εμείς προχωράμε μπροστά, μόνο μπροστά”, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Απευθυνόμενος στο σώμα της σύσκεψης και σε όλα τα μέλη του κόμματος, τους κάλεσε να συστρατευτούν όλοι στη μάχη. “Όλοι μας πρέπει να πάρουμε θέση στη μάχη”, επισήμανε και άφησε αιχμές κατά όσων αποχώρησαν. 

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο “όχι” του δημοψηφίσματος το οποίο αποτέλεσε όπως είπε κορυφαία στιγμή ανάτασης για το λαό που θα μείνει στην ιστορία. “Το μεγάλο ρεύμα του όχι δεν πρόκειται να το αφήσουμε ούτε στους νεκροθάφτες τους ούτε όμως και στους αυτοδιοριζόμενους αντιπροσώπους τους. Είναι το όχι της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που έδωσε τη μάχη μέχρι το τέλος, που πήρε τα ρίσκα. Αυτό το Όχι δεν θα το χαρίζουμε σε κανέναν. Ανήκει στον ελληνικό λαό και στην κυβέρνηση που του έδωσε την ευκαιρία να το εκφράσει. Και το στήριξε ως το τέλος. Το ΟΧΙ δεν ήταν, ΝΑΙ στη δραχμή, όπως ισχυρίζονται τώρα ορισμένοι πραγματοποιώντας απίστευτη λαθροχειρία, αφού κανένας τους τότε δεν τόλμησε να το ισχυριστεί”. 

Ο κ. Τσίπρας άφησε για το τέλος τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ , ωστόσο σημείωσε ότι δεν είναι η στιγμή για να λυθεί το κομματικό πρόβλημα.

Αυτό θα γίνει με δημοκρατική τάξη, ευθύνη, συλλογικότητα, και σοβαρότητα, αφού πρώτα όλοι μαζί, με όρους μάχης, περάσουμε νικηφόρα το σημερινό κάβο. Ενιαίο κόμμα δυστυχώς δεν καταφέρουμε να φτιάξουμε, είπε ενώ κάνοντας την αυτοκριτική του ανέφερε ότι “κόμμα με πολλά κέντρα αποφάσεων δεν είναι κόμμα, κόμμα  όπου η φυσική ηγεσία είναι κάπου αλλού και όχι στα όργανα δεν μπορεί να λειτουργήσει”.

“Ήταν θέμα πρωτίστως ηθικής πολιτικής τάξης να μην συνεχίσω να παριστάνω τον πρωθυπουργό ενώ 30 βουλευτές είχαν ήδη αποφασίσει να ιδρύσει άλλο κόμμα, συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι τώρα είναι η στιγμή της μάχης.Της γενικής επιστράτευσης.

 Απευθυνόμενος σε “φίλους και συντρόφους, αλλά και σε παλιούς και νέους αντιπάλους”, είπε:

“Δεν πρόκειται να αλλάξουμε ούτε ένα γιώτα από τις αξίες και τις ιδέες μας. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε τον αγώνα μας για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, εθνική κυριαρχία”.

“Η ζωή και η πολιτική απαιτούν συχνά ελιγμούς, υποχωρήσεις, συμβιβασμούς, που μόνο ένας ανόητος δεν κατανοεί τη σημασία τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει για μένα, για μας, σε καμιά περίπτωση, ούτε ότι θα εγκαταλείψουμε τους στόχους που μας έφεραν στην κυβέρνηση, ούτε ότι θα εγκαταλείψουμε εκείνους που στηρίζουν σε μας τις ελπίδες τους.

Τέλος, συντρόφισσες και σύντροφοι, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην πληγή που άνοιξε στο σώμα του ΣΥΡΙΖΑ η μετατροπή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας σε μειοψηφία, η ανατροπή ουσιαστικά και τυπικά της κυβέρνησης από τα μέσα, η ασχήμια της διάσπασης και της εκμετάλλευσής της από τους οπαδούς της αντιδραστικής παλινόρθωσης”

Τώρα, συνέχισε, “στις συνθήκες της δύσκολης μάχης, θα αντιμετωπίσουμε και πρέπει να αντιμετωπίσουμε με την απαραίτητη πολιτική αυστηρότητα –συντροφικότητα αλλά και αυστηρότητα- όσους εγκατέλειψαν τις γραμμές μας και στράφηκαν εναντίον μας με βαριές, συκοφαντικές θα έλεγα, κατηγορίες. Αλλά αριστερό εμείς εμφύλιο δεν πρόκειται να ανοίξουμε.

Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να ανοίξουμε. Γιατί ο αντίπαλος ήταν και παραμένει το παλιό καθεστώς και το παλιό σύστημα εξουσίας που θέλει να σηκώσει κεφάλι”

“Είμαστε παρόντες, όρθιοι, συνεχίζουμε αυτό που μόλις αρχίσαμε. Ζητάμε ισχυρή εντολή να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε αυτό που μόλις αρχίσαμε. Να ανοιχτούμε χωρίς κανένα δισταγμό στην κοινωνία που περιμένει”‘ κατέληξε. “Θα νικήσουμε. Όχι για να επιβιώσει το κόμμα μας αλλά για να ζήσει ο λαός. Να είστε σίγουροι ότι θα νικήσουμε”. 

 

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία του

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ