Χουλιαράκης: Έτσι θα αντιμετωπίσουμε την ύφεση – ΒΙΝΤΕΟ

Τους άξονες της μακροοικονομικής στρατηγικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση και τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίσει την ύφεση παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

«Η νέα κοινοβουλευτική περίοδος βρίσκει την ελληνική οικονομία και κοινωνία βαριά τραυματισμένη από την μεγάλη οικονομική ύφεση που ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια», ανέφερε ο κ. Χουλιαράκης και συνέχισε:

«Η νεοεκλεγμένη κυβέρνηση της αριστεράς έχει εντολή να αναμετρηθεί με τις συστημικές παθογένειες που προκάλεσαν την ύφεση αλλά και με τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της ύφεσης. Και καλείται να το κάνει σε ένα περιβάλλον πολύπλοκο, αλληλεξάρτησης, σε ένα περιβάλλον σφικτών οικονομικών περιορισμών, με ελάχιστους πόρους».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, οι τρεις στόχοι της κυβέρνησης είναι:

– Ο τερματισμός της μεγάλης ύφεσης

– Η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων

– Η αύξηση της οικονομικής ανεξαρτησίας με την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

Οι άξονες της μακροοικονομικής στρατηγικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση

«Ο πρώτος είναι ο στόχος της οικονομικής σταθερότητας και είναι ένας στόχος τον οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση της αριστεράς από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2015 έχει ήδη να παρουσιάσει μία πολύ μεγάλη επιτυχία, η συμφωνία του Αυγούστου με την οποία.  Τώρα μπορούμε να ασχοληθούμε με τα συστημικά προβλήματα που δημιούργησαν την κρίση» υπογράμμισε ο κ. Χουλιαράκης και συνέχισε:

«Τις επόμενες ημέρες θα ενεργοποιηθεί η λειτουργία του δημοσιονομικού συμβουλίου, ενός θεσμού που θα ενισχύσει παραπέρα την αξιοπιστία στη δημοσιονομική πολιτική και θα αφήσει τη λογική της παραγωγής ελλειμμάτων στο παρελθόν».

«Ο δεύτερος μεγάλος άξονας είναι η άμεση ανάσχεση της οικονομικής ύφεσης. Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική, όσο ήπια και αν είναι, παράγει υφεσιακά αποτελέσματα. Ακριβώς επειδή οι δημοσιονομικοί στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι σημαντικά χαμηλότεροι με το νέο πρόγραμμα, η δημοσιονομική προσαρμογή είναι σημαντικά ηπιότερη».

«Ο τρίτος άξονας, που απουσίαζε από τον λόγο των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι η αναδιανομή του κόστους σταθεροποίησης υπέρ των ασθενέστερων», πρόσθεσε.

Ύφεση

Σύμφωνα με τον Γιώργο Χουλιαράκη η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την ύφεση με τρεις τρόπους:

– Με την εμπροσθοβαρή αξιοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων

– Με την εξόφληση του μισού αποθέματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς την ιδιωτική οικονομία

– Με την ρύθμιση του χρέους που θα ακολουθήσει μετά την πρώτη αξιολόγηση.

 

Διαβάστε επίσης:

Φλαμπουράρης: Με αδίκησε ο Μεϊμαράκης – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ