Σκληρές κόντρες αναμένονται το βράδυ στη Βουλή

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Οξύτατη πόλωση αναμένεται το βράδυ, κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης και του πρωθυπουργού, που θα κλείσει τη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις, ενώ, εν συνεχεία, θα ακολουθήσει η ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Η συζήτηση διεξάγεται στο πιο κρίσιμο ίσως τρίμηνο της νέας συμφωνίας, η οποία είναι εμπροσθοβαρής ως προς τις δράσεις που θα πρέπει να ψηφιστούν και να υλοποιηθούν, με αποτέλεσμα να προβλέπεται «βαρύς» χειμώνας για την κοινωνία, αλλά και έντονη πολιτική δοκιμασία για την κυβερνητική πλειοψηφία.

Οι δανειστές, με «όπλο» την 5η αξιολόγηση, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη διαπραγμάτευση για το χρέος, πιέζουν ώστε να ψηφιστούν και να υλοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα μέτρα τώρα, υποσχόμενοι στην κυβέρνηση – σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr – ότι με την υλοποίηση των μέτρων θα λαμβάνει «ανταλλάγματα» και «διευκολύνσεις», όπως συνέβη π.χ. με τη μείωση της ελληνικής συμμετοχής στο ΕΣΠΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας – και παρά τη συζήτηση για τα προαπαιτούμενα – εμφανίζεται αυτή τη στιγμή ως η βασική εγγύηση για την εφαρμογή του Μνημονίου, εν αντιθέσει με το «φιλοευρωπαϊκό μέτωπο», τα κόμματα του οποίου μετά την εκλογική τους ήττα δείχνουν να «αλλάζουν πλεύση» και να φλερτάρουν με το «όχι» στα όντως πολύ σκληρά μέτρα που προβλέπονται για μισθωτούς και συνταξιούχους και τα οποία θα επιφέρουν ύφεση αλλά και μεγάλη κοινωνική αναταραχή.

Το μεγάλο ζητούμενο, ωστόσο, είναι αν οι κοινοβουλευτικές ομάδες, του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, θα αντέξουν στην ψήφιση των μέτρων ή θα προκληθεί κυβερνητική αστάθεια. Με την ομιλία του απόψε ο πρωθυπουργός, θα επιδιώξει να δικαιολογήσει το… μαστίγιο (ψήφιση των σκληρών, υφεσιακών και εν πολλοίς αντιλαϊκών μέτρων) με το… καρότο (ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εντός του έτους, ώστε να μην κινδυνεύσουν οι καταθέσεις και διαπραγμάτευση για την απομείωση του χρέους).

Την ίδια στιγμή, αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, εμφανίζονται με το βλέμμα στραμμένο πρωτίστως στις εσωκομματικές τους εξελίξεις.

– Ενδιαφέρον εμφανίζει π.χ. το άτυπο ντιμπέιτ που εκ των πραγμάτων θα διεξαχθεί μεταξύ των τριών υποψηφίων αρχηγών της ΝΔ, του προέδρου του κόμματος Ευάγγελου Μεϊμαράκη και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων Κυριάκου Μητσοτάκη και Άδωνι Γεωργιάδη.

– Το ίδιο ενδιαφέρον εμφανίζει και η τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά, με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να συνεχίζει και μετεκλογικά τη δυναμική της, αλλά να έχει στο εσωτερικό την «ομάδα Βενιζέλου» – ο πρώην πρόεδρος θα τοποθετηθεί σήμερα, μετά από… «αφωνία» ημερών – όπως και η τοποθέτηση του Σταύρου Θεοδωράκη, με το Ποτάμι να κινδυνεύει με διεμβολισμό τόσο από δεξιά, όσο και από αριστερά του.

155 υπέρ

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αναμένεται – μετά και την απόρριψη της πρότασης του Βασίλη Λεβέντη – να λάβει 155 ψήφους, από τη στιγμή που θα υπερψηφίσει – κατά δήλωσή του τουλάχιστον – και ο Νίκος Νικολόπουλος. Η αντιπολίτευση αναμένεται να καταψηφίσει στο σύνολό της την κυβέρνηση.

Πρώτη πρόκληση Βούτση

Με ενδιαφέρον, αναμένονται τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, – που κουβαλώντας και το «φορτίο» της προεδρίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου – θα έχει ασφαλώς δύσκολο έργο, καθώς η πόλωση αναμένεται έντονη…

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ