“Φρένο” στην επιστροφή των επίορκων στο δημόσιο

Την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για να μπει φρένο σε περιπτώσεις κατηγορουμένων για κακούργημα δημοσίων υπαλλήλων που επιστρέφουν στην υπηρεσία τους, ανακοίνωσαν από κοινού ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής.

Αποφασίστηκε η κατάθεση τροπολογίας, η οποία θα προβλέπει την επιβολή αυτοδίκαιης αργίας στους υπαλλήλους για τους οποίους υπάρχει αμετάκλητη δικαστική παραπομπή για κακουργήματα, αλλά και για άλλα αδικήματα όπως αυτά της υπεξαίρεσης (κοινής και στην υπηρεσία), απάτης, εκβίασης, πλαστογραφίας, δωροδοκίας, απιστίας περί την υπηρεσία καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής. Η αυτοδίκαιη αργία θα αίρεται όταν θα υπάρχει δικαστική αθωωτική απόφαση για τον κατηγορούμενο.

Η τροπολογία θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως τις 15 Οκτωβρίου.

Ο κ. Βερναρδάκης ανακοίνωσε επίσης την απόφαση σύστασης νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, αποτελούμενη από ειδικούς εγνωσμένου κύρους, για τη βελτίωση του πειθαρχικού δικαίου, ώστε να εξισορροπείται το δημόσιο συμφέρον με το τεκμήριο της αθωότητας.

Ανέφερε ότι έχει προγραμματιστεί, αυτή την εβδομάδα, η σύγκληση πολλών πειθαρχικών συμβουλίων, ιδίως στο χώρο της Υγείας, προκειμένου να εξεταστούν οι περίπου 450 εκκρεμείς υποθέσεις.

Ο κ. Ρακιντζής παρέδωσε στον αναπληρωτή υπουργό κατάλογο με όλες τις υποθέσεις δημοσίων υπαλλήλων σε εκκρεμοδικία τα τελευταία χρόνια.

Ακόμη, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης απηύθυνε έκκληση προς τους προεδρεύοντες των πειθαρχικών συμβουλίων να επισπεύσουν τις σχετικές διαδικασίες, ενώ υπογράμμισε ότι το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων χρειάζεται βελτίωση ώστε να γίνει δικαιότερο και πιο γρήγορο.

 

Διαβάστε επίσης:

Παράταση αργίας για τους επίορκους

Παιδεία – Κινητοποιήσεις για τις 10.547 κενές θέσεις

Σειρήνες συναγερμού αύριο σε όλη τη χώρα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ