Όλο το παρασκήνιο και τα παραλειπόμενα της εκλογής του Προέδρου της Βουλής – ΦΩΤΟ

Με 181 ψήφους, ο Νίκος Βούτσης αναδείχθηκε στο αξίωμα του Πρόεδρου της Βουλής. Υπέρ της υποψηφιότητας του προτεινόμενου από τον ΣΥΡΙΖΑ για το αξίωμα – σε σύνολο 297 ψηφισάντων βουλευτών – ψήφισαν 181 βουλευτές, ενώ καταμετρήθηκαν 113 λευκά ψηφοδέλτια και στην κάλπη βρέθηκαν τρία άκυρα ψηφοδέλτια.

Από την ψηφοφορία απουσίασαν ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Νίκος Νικολόπουλος. Ο κ. Καμμένος, πάντως, απέστειλε επιστολή στο προεδρείο – την οποία ανέγνωσε ο προεδρεύων Νικήτας Κακλαμάνης – σύμφωνα με την οποία δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία «λόγω κυβερνητικών υποχρεώσεων» και γνωστοποίησε ότι αν μπορούσε να παρευρεθεί στην διαδικασία θα στήριζε την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, στο πρόσωπο του Νίκου Βούτση. Ωστόσο η επιστολή του κ. Καμμένου, δεν προσμετρήθηκε στο αποτέλεσμα ως «επιστολική ψήφος», δεδομένου ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, δεν βρισκόταν σε αποστολή της Βουλής. Αντιθέτως, στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προσμετρήθηκε επιστολική ψήφος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Μιχαηλίδη, ο οποίος απουσιάζει σε αποστολή της Βουλής στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Ο κ. Βούτσης, ιδιαίτερα συγκινημένος, μετά την αναγγελία του εκλογικού αποτελέσματος από τον Νικήτα Κακλαμάνη, πήρε τον λόγο για τις πρώτες δηλώσεις και ευχαρίστησε θερμά όσους τον ψήφισαν.

Ο νέος πρόεδρος της Βουλής παρακάλεσε στην εκλογή των αντιπροέδρων, να υπάρχει η πλειοψηφία του “151”, για λόγους συνταγματικότητας ενώ στη συνέχεια καταχειροκροτήθηκε από το σώμα.

Παρακολουθείστε την ομιλία του νέου Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση.

Ποιος είναι ο νέος Πρόεδρος της Βουλής

O νέος Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, γεννήθηκε το 1951 στην Αθήνα με καταγωγή από την Τεγέα Αρκαδίας. Είναι παντρεμένος με την Αγγελική Παπάζογλου και πατέρας του Γιώργου, της Αριάννας-Νίκης και του Πάνου.

Είναι απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου του Π.Α. (1957-1969) και απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ (1970-1975). Εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας (1975-2010). Γνωρίζει τη γερμανική γλώσσα.

Διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (Ιανουάριος-Αύγουστος 2015).

Ο Νίκος Βούτσης, εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ περιφέρεια της Αθήνας στις εκλογές Μαΐου και Ιουνίου 2012. Επανεξελέγη στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015.

Υπήρξε Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ (Ιούνιος 2012-Δεκέμβριος 2014), μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ήταν υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης και περιφερειακός σύμβουλος στην Περιφέρεια Αττικής με την παράταξη «Αττική Συνεργασία- Όχι στο Μνημόνιο» την περίοδο 2010-2012.

Συμμετείχε ενεργά στο μαζικό αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα ως στέλεχος των φοιτητικών επιτροπών αγώνα (ΦΕΑ) του ΕΜΠ. Ήταν αντιπρόεδρος στο πρώτο μεταδικτατορικό Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ το 1975 που προέκυψε από τη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου στο οποίο ήταν μέλος του προεδρείου.

Ο Νίκος Βούτσης διετέλεσε Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος σε δύο θητείες (1980-1985) και ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Εσωτερικού και της εννεαμελούς Γραμματείας μέχρι το 1986. Συμμετείχε στο ΚΚΕ Εσωτερικού Α-Α (1987-1991).

Προσχώρησε στον Συνασπισμό μετά τις εκλογές του 1993 και εξελέγη στην Πολιτική Γραμματεία. Υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΝ την περίοδο 2000-2006. Μετά τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υποψήφιος βουλευτής του από το 2004 και είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από το ιδρυτικό του συνέδριο μέχρι σήμερα.

Οι αμήχανες στιγμές ανάμεσα στην Κωνσταντοπούλου και τον Βούτση – ΒΙΝΤΕΟ

Εμφανώς αμήχανοι ήταν κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής η απερχόμενη Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο νέος Πρόεδρος Νίκος Βούτσης.

Οι σχέσεις τους το τελευταίο χρονικό διάστημα, μετά και την αποχώρηση της κ. Κωνσταντοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ψυχρανθεί κάτι που φάνηκε και στη σημερινή διαδικασία.

Ο κ. Βούτσης φτάνοντας στο γραφείο όπου τον περίμενε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αφού αρχικά χαιρέτησε τους εκπροσώπους του Τύπου, στη συνέχεια άπλωσε το χέρι του και στον πληθυντικό απευθύνθηκε στην κα. Κωνσταντοπούλου λέγοντας «να είστε καλά» με την πρώην Πρόεδρο της Βουλής να απαντά στο ίδιο ύφος «γεια σας κ. Πρόεδρε».

Ο “πάγος” ανάμεσα στους δύο, εμφατικά τονίστηκε και από το μουσικό “χαλί”  με το οποίο επένδυσε τις εικόνες, το κανάλι της Βουλής.

 

Την ώρα όμως που ο κ. Βούτσης συγκέντρωνε τους φακέλους που του είχε παραδώσει νωρίτερα η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ρωτήθηκε από την απερχόμενη Πρόεδρο: «τους χώρους μέσα να σας τους δείξω;», τότε ο νέος Πρόεδρος της Βουλής δεν αρνήθηκε, απαντώντας «γιατί όχι;».

 

Επίθεση της Κωνσταντοπούλου στην κυβέρνηση παρουσία του Βούτση – ΒΙΝΤΕΟ

Τελετή παράδοσης – παραλαβής με αιχμές από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου προς την κυβέρνηση, παρά την παρουσία του νέου προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση.

«Σας παραδίδω την προεδρία της Βουλής, έχοντας υπηρετήσει το καθήκον μου από την 1η μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας μου. Έχοντας την τιμή, να έχω προσπαθήσει να υλοποιήσω, όλα εκείνα στα οποία αναφέρθηκα στην εναρκτήρια ομιλία μου. Αποτελεί για μένα ξεχωριστή τιμή η ολοκλήρωση μιας θητείας στην 16η βουλευτική περίοδο, στην προεδρία μιας Βουλής που θεωρήθηκε εμπόδιο για την υλοποίηση των μνημονίων», είπε αρχικά η κ. Κωνσταντοπούλου και συνέχισε αφήνοντας ξεκάθαρες αιχμές:

«Αποτελεί για μένα ξεχωριστή τιμή το γεγονός ότι δεν παρέδωσα τα κλειδιά και τη σφραγίδα της Βουλής στους δανειστές. ταυτόχρονα, αποτελεί ξεχωριστή τιμή ότι ταυτόχρονα με την παράδοση της προεδρίας, σας παραδίδω το έργο επιτροπών και εργασιών που πρέπει να ολοκληρωθούν προς το συμφέρον της δημοκρατίας και του ελληνικού λαού».

Στη συνέχεια έδωσε στον Ν. Βούτση τις εκθέσεις των επιτροπών: «Σας δίνω, για να μην παραπέσουν όπως συνήθως γίνεται στο δημόσιο και τις δημόσιες υπηρεσίες, την έκθεση της ειδικής επιτροπής του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους για τις Γερμανικές οφειλές και επίσης, τις 2 εκθέσεις, την προκαταρκτική έκθεση της επιτροπής αλήθειας δημοσίου χρέους, καθώς επίσης και την πρόσφατη, ενδιάμεση έκθεση της επιτροπής αλήθειες δημοσίου χρέους».

Κλείνοντας, η τοποθέτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου είχε και νέες αιχμές:

«Για να μην σας παραδίδω περισσότερα ογκώδη έγγραφα, έχω αφήσει στο γραφείο σας και την έκθεση της εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens και την έκθεση για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Και επειδή η λεγόμενη συνέχεια του κράτους, έχει σημασία να εφαρμόζεται και ως συνέχεια της κοινοβουλευτικής λειτουργίας προσδοκώ και περιμένω ότι αυτές οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν. Θα με βρείτε αρωγό σας στην ολοκλήρωση και την ενίσχυση αυτών των διαδικασιών. Δεν θα είμαι αρωγός σε διαδικασίας προώθησης μνημονίων και κατάλυσης της δημοκρατίας».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Βούτσης, θέλησε να ρίξει τους τόνους:

«Μου δόθηκε η ευκαιρία να περιγράψω το πλαίσιο με το οποίο θα πολιτευθούμε έτσι ώστε να αναβαθμιστεί η βουλή. Προσπάθειες τις οποίες κάνατε και εσείς. Τρεις φορές, ο λαός μας εκλυθεί να δώσει την εντολή, σε δυνάμεις οι οποίες θα έχουν το τιμόνι πλειοψηφικά, αλλά και σε όλες τις άλλες δυνάμεις που έχουν τον δικό τους ρόλο μέσα στο δημοκρατικό πλαίσιο. Η νέα βουλή, θα αποφασίσει για τη συνέχιση, η για τη νέα ανάθεση σε επιτροπές, θεμάτων κρίσιμων για τη χώρα, όπως το θέμα των επανορθώσεων και των αποζημιώσεων, αλλά ταυτόχρονα, η ελληνική κυβέρνηση που έχει την εντολή να διαπραγματευθεί για το ζήτημα του χρέους, θα λάβει υπ’ όψιν της και οφείλει να λάβει υπ’ όψιν της όλα τα ντοκουμέντα και τα τεκμήρια που υπάρχουν», είπε χαρακτηριστικά και κλείνοντας είπε:

«Δεν θα ήθελα να υπάρξει μια πολιτική αντιπαράθεση στη συνάντησή μας γιατί είναι αλήθεια ότι το προηγούμενο διάστημα ακούστηκαν οξύτατες εκφράσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αντιπαραθέσεις. Όλοι θα κριθούμε και κρινόμαστε καθημερινά από τον λαό μας, ύστερα και από την ιστορία».

 

Τι έκανε η Ζωή Κωνσταντοπούλου και προκάλεσε… συναγερμό; – ΦΩΤΟ

Το κλίμα στη Βουλή, γύρω από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, ήταν αρκετά φορτισμένο. Τι έκανε όμως η τέως πρόεδρος της Βουλής που τους παρευρισκόμενους να σαστίσουν;

Κατά την έξοδό της, φάνηκε να οδεύει προς το γραφείο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο, την τελευταία στιγμή, έστριψε και κατευθύνθηκε προς την έξοδο.

Ο Κακλαμάνης στην Φωτίου για τα… γεμιστά – ΦΩΤΟ

Μία σύντομη κουβέντα στα όρθια, στο καφενείο της Βουλής, είχαν η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου και ο Νικήτας Κακλαμάνης.

«Λες για τα γεμιστά αλλά έμενα μου είχες πει ότι είσαι καλή μαγείρισσα και θα μου κάνεις το τραπέζι και ακόμα τίποτα», φέρεται να είπε στην Θεανώ Φωτίου ο Νικήτας Κακλαμάνης, πειράζοντάς την για την περίφημη δήλωση για τα γεμιστά.

 

Τοστ για Κατρούγκαλο – Ξυδάκη και η «μοναξιά» του Γιακουμάτου – ΦΩΤΟ

Κάτι να… τσιμπήσουν, βρήκαν την ευκαιρία στο καφενείο της Βουλής, ο Νίκος Ξυδάκης και ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Κοντά τους, αλλά σε άλλο τραπέζι, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος.

Η Βούλτεψη καλωσόρισε το Λεβέντη στο καφενείο της Βουλής – ΦΩΤΟ

Σύντομο χαιρετισμό είχαν η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σοφία Βούλτεψη με τον αρχηγό της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.

Η «παλιά» της Βουλής καλωσόρισε τον «νέο» και του ευχήθηκε καλή κοινοβουλευτική θητεία.

Από τα κόκκινα στα λευκά η Μάρκου – ΦΩΤΟ

Ένα λευκό σακάκι φόρεσε η βουλευτής του Ποταμιού Κατερίνα Μάρκου. Μετά τη χθεσινή της επιλογή, του κόκκινου συνόλου, η κ. Μάρκου επέλεξε ένα πιο συντηρητικό ντύσιμο για τη σημερινή διαδικασία στο Κοινοβούλιο. Λίγο πριν ξεκινήσει η εκλογή του νέου Πρόεδρου της Βουλής συζήτησε για λίγο με τον βουλευτή του κόμματος Χάρη Θεοχάρη.

 

Το τσιγάρο του Λεβέντη στο καφενείο της Βουλής – ΦΩΤΟ

Ο επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, απολαμβάνει ένα τσιγάρο σε εξωτερικό χώρο του καφενείου της Βουλής.

 

Φιλικό τετ α τετ Κωνσταντοπούλου – Κουντουρά – ΦΩΤΟ

Ένα φιλικό τετ α τετ με την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, είχε η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, λίγο πριν αποχωρήσει από το κτίριο της Βουλής.

 

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου παρέδωσε και αποχώρησε από τη Βουλή – Τι δήλωσε στο enikos.gr – ΦΩΤΟ

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου αποχώρησε από το κτίριο της Βουλής, αμέσως μετά την τελετή παράδοσης παραλαβής…

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής, ρωτήθηκε από το enikos.gr: “Πώς θα περάσετε τη μέρα σας;” και η κ. Κωνσταντοπούλου απάντησε: “Κάτι θα βρω να κάνω…”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ