Από τη Νέα Υόρκη στη… Βουλή ο Τσίπρας

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Από τη Νέα Υόρκη κατευθείαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, αλλά κυρίως τα προαπαιτούμενα και η αξιολόγηση δεν μπορεί να περιμένουν ούτε λεπτό!

Το Μαξίμου εκτιμά ως πολύ θετική την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, αλλά και τα αποτελέσματα των επαφών που είχε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, καθώς και τις συναντήσεις του υπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη στο ΔΝΤ και με συγκεκριμένους επιχειρηματίες.

Ωστόσο, τα προβλήματα είναι ιδιαίτερα πιεστικά:

Πρώτον, τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του και ήδη από το απόγευμα σήμερα θα έχει σειρά επαφών με τους υπουργούς, ενώ ο Αλέκος Φλαμπουράρης θα του παραδώσει τα-όποια- σημειώματα υπουργών έχει συγκεντρώσει, όπως ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη.

Δεύτερον, θα πρέπει να δώσει τις τελικές οδηγίες και να λάβει τις οριστικές αποφάσεις για τα προαπαιτούμενα και την εφαρμογή τους, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Τρίτον, θα πρέπει να οριστικοποιηθεί το σχέδιο προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή επίσης τη Δευτέρα και που θα εγκριθεί, ως είθισται, από συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Τέταρτον, θα πρέπει να ρίξει μεγάλο βάρος στα προαπαιτούμενα, καθώς η αξιολόγηση που είναι προγραμματισμένη για τέλη Οκτωβρίου και πιθανότατα θα συνεχιστεί και το Νοέμβριο, θα κρίνει μείζονα θέματα όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η διαπραγμάτευση για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Η ψήφιση, αλλά και εξειδίκευση των προαπαιτούμενων που δεν απαιτούν νόμο αλλά άμεση υλοποίηση, αναμένεται να προκαλέσει τριβές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να δοκιμάσει περαιτέρω τις σχέσεις του με την κοινωνία.

Δεν ανησυχεί από τη ΝΔ, αλλά από την κοινωνία

Το Μέγαρο Μαξίμου, άλλωστε, εκτιμά πως η κυβέρνηση δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα, σε πρώτο τουλάχιστον χρόνο, από τη Νέα Δημοκρατία, ανεξαρτήτως της έκβασης που θα έχει η μάχη για την ηγεσία της.

Όπως εκτιμά ότι σε περίπτωση κρίσης εξακολουθεί να υπάρχει η εναλλακτική δυνατότητα ανασύνθεσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ ή του Ποταμιού.

Εκείνο, όμως, που μπορεί να ανατρέψει προοπτικές και ισορροπίες είναι ασφαλώς οι κοινωνικές εντάσεις που-και-στην Κουμουνδούρου θεωρούνται βέβαιες…

– Τσίπρας: Η Ελλάδα παλεύει για ένα καλύτερο μέλλον

ΠΗΓΗ: real.gr

Bουλγαράκης: “Αν λείψουν στον Άδωνι ελάχιστες υπογραφές πρέπει… να του δοθούν”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ