Τσίπρας: Το πρόγραμμα επιτρέπει να τεθούν νέα θεμέλια για την αναδιάρθρωση του χρέους – ΒΙΝΤΕΟ

Για το προσφυγικό, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για την οικονομική κρίση, μίλησε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον ΟΗΕ. Παράλληλα, έθεσε, για άλλη μία φορά το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους.

«Το όραμα των ιδρυτών του οργανισμού δεν έχει εκπληρωθεί. Βιώνουμε μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση, άνευ προηγούμενου κύματα μεταναστευτικά κύματα, αύξηση της φτώχιας, της βίας και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ανέφερε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Παρόλα αυτά το μεγάλο ερώτημα δεν είναι να αναγνωρίσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Το μείζον ερώτημα, το οποίο πρέπει να απαντήσει ο οργανισμός, είναι πως θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αυτές με την βάση των κοινών αξιών μας που θεσπίζονται στην Χάρτα του ΟΗΕ». 

«Θα συνεχίσουμε με τις ίδιες παλιές συνταγές κοινωνικού αποκλεισμού ή θα προσπαθήσουμε να κατακτήσουμε το μέλλον μας βήμα προς βήμα με εμπιστοσύνη και με την ικανότητα να αντιμετωπίσουμε τα λάθη μας;» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα υπογράμμισε ότι «επλήγη πολύ άγρια από την οικονομική κρίση» και συμπλήρωσε:

«Όμως η νεοφιλελεύθερη συνταγή που εμείς και άλλες ευρωπαϊκές χώρες κληθήκαμε να εφαρμόσουμε οδήγησαν σε μεγαλύτερη εμβάθυνση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης».

«Αντιμετωπίσαμε τη σθεναρή αφοσίωση κάποιον στο ότι η Ελλάδα έπρεπε να βγει από την Ευρωζώνη ή ότι οι διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειαζόμαστε θα πρέπει να συνδυαστούν με πολύ άγρια λιτότητα και με περικοπές μισθών και συντάξεων.

Μετά από πολλούς μήνες διαπραγματεύσεων η Ελλάδα συμφώνησε σε ένα νέο πρόγραμμα σταθεροποίησης, το οποίο συμπεριλαμβάνει βαθιές μεταρρυθμίσεις και στο σύστημα δημόσιας διοίκησης και στο συνταξιοδοτικό, και που θα επιτρέψει να τεθούν νέα θεμέλια για την αναδιάρθρωση του χρέους» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι χρειαζόμαστε ένα παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που θα αντιμετωπίζει τις παγκόσμιες στρατηγικές.

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα αναδιάρθρωσης των δημόσιων χρεών σε όλα τα ανάλογα φόρα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού, προκειμένου να ενισχύουμε αναπτυξιακές προοπτικές και όχι στρατηγικές λιτότητας».

«Οι πολίτες στη χώρα μου παλεύουν καθημερινά με αξιοπρέπεια και υπηρηφάνεια για να αντιπαλέψουν την κρίση και να ξανακερδίσουν την ελπίδα τους.

Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές επαναβεβαιώνουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα να επιλέξουν την μοίρα τους. Αυτό είναι ένα καθημερινό παράδειγμα λαών που επιμένουν στην διασφάλιση των ανθρωπινών δικαιωμάτων» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Το μέλλον μας δεν μπορεί να δομηθεί με τείχη αποκλεισμού – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ