Το παρασκήνιο του σχηματισμού της κυβέρνησης

Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής

Ένας μαραθώνιος παρασκηνιακών διεργασιών από τον Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του χρειάστηκε για να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση.

Παρά την παντοδυναμία του, ο Πρωθυπουργός δεν είδε τα κορυφαία του στελέχη πρόθυμα να ανταποκριθούν στις επιλογές του και υποχρεώθηκε πολλές φορές να αυτοσχεδιάσει, καθώς προσέκρουσε σε προσωπικές φιλοδοξίες, ενστάσεις, αρνήσεις, πικρίες, αλλά και ομαδοποιήσεις.

Ακανθώδες ζήτημα κομβικής σημασίας στη διάρκεια του σχηματισμού της κυβέρνησης αποδείχτηκε η προεδρία της Βουλής, την οποία ο κ. Τσίπρας ήθελε αρχικά να προτείνει στον κ. Γ. Δραγασάκη, καταργώντας και τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Εκείνος ωστόσο δεν ήθελε να αποδεχτεί ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Τελικώς προχθές οι δυο τους συμφώνησαν να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν.

Η προεδρία της Βουλής καθυστέρησε σημαντικά ωστόσο την ολοκλήρωση του ανασχηματισμού, καθώς ο κ. Ν. Βούτσης επιθυμούσε να παραμείνει στο Εσωτερικών, και ως χθες το απόγευμα ο κ. Τσίπρας σκεφτόταν να μετακινηθεί εκεί ο κ. Δ. Βίτσας ή ο κοινοβουλευτικά έμπειρος κ. Θ. Δρίτσας. Το υπουργείο Εσωτερικών προτάθηκε στην κ. Όλγα Γεροβασίλη, η οποία ωστόσο προτίμησε να παραμείνει κυβερνητικός εκπρόσωπος. Στον κ. Γ. Μπαλάφα προτάθηκε χθες το πρωί θέση υφυπουργού, την οποία εκείνος αποδέχτηκε.

Στο Εσωτερικών κατέληξε τελικά ο κ. Κουρουμπλής, ο οποίος με δηλώσεις του χθες το μεσημέρι είχε καταστήσει σαφές ότι δεν τον ενδιέφερε να μετακινηθεί από το Υγείας. Ο κ. Τσίπρας ωστόσο του αντιπρότεινε το Εσωτερικών, θέλοντας να δείξει ότι δεν αγνοεί τους πασοκογενείς που στάθηκαν δίπλα του ήδη από το 2012, όπως θα μπορούσε να ερμηνευτεί μια απομάκρυνση του κ. Κουρουμπλή μετά την έξωση του Αλ. Μητρόπουλου από τα ψηφοδέλτια. Το άνοιγμα στον χώρο της Κεντροαριστεράς σηματοδότησαν δύο επιλογές-εκπλήξεις του ανασχηματισμού, οι υπουργοποιήσεις της κ. Τζάγκρη και του κ. Μπόλαρη.

Στο υπουργείο Εξωτερικών το επιτελείο υπό τον κ. Ν. Κοτζιά άλλαξε, καθώς ο κ. Ν. Ξυδάκης ανέλαβε αρμόδιος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Προηγουμένως, υπήρξε βέτο από τον κ. Κοτζιά στο να συνεχίσει εκεί η κ. Σία Αναγνωστοπούλου, επικαλούμενος ριζικές διαφορές στα εθνικά θέματα. Κατά της απομάκρυνσης της κ. Αναγνωστοπούλου από την κυβέρνηση τάχθηκε ωστόσο η ομάδα των «53» και έτσι μετακινήθηκε στο υπουργείο Παιδείας, ως αναπληρώτρια υπό τον κ. Ν. Φίλη.

Στην αντίδραση των «53» αποδίδεται και η αποχώρηση του κ. Γ. Πανούση από την κυβέρνηση, καθώς προέβαλλαν ενστάσεις στο να συνεχίσει και τελικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χρειάστηκε να καταφύγει στη λύση του κ. Ν. Τόσκα. Για το Προστασίας του Πολίτη είχε ενδιαφερθεί και ο κ. Π. Καμμένος, προτείνοντας για επικεφαλής τον κ. Τ. Κουΐκ, ωστόσο υπήρξε κατηγορηματική άρνηση να εκχωρηθεί στους ΑΝΕΛ και δεύτερο υπουργείο των δυνάμεων ασφαλείας.

Εμπλοκή υπήρξε και με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γ. Τσιρώνη που ο κ. Τσίπρας ήθελε να τον αφήσει εκτός κυβέρνησης, ωστόσο προσέκρουσε στην έντονη αντίδραση των Οικολόγων Πρασίνων.

Δεν μπήκε στο νέο κυβερνητικό σχήμα τελικά ο γ.γ. του υπουργικού συμβουλίου της προηγούμενης κυβέρνησης, κ. Σπ. Σαγιάς. Ο κ. Σαγιάς είχε συζητηθεί να αναλάβει το νέο υπουργείο για την παρακολούθηση του μνημονίου ως εναλλακτική του κ. Χουλιαράκη, ωστόσο και λόγω συμβολισμού αποφασίστηκε εν τέλει να υπάρξει απλώς μια νέα γραμματεία και όχι υπουργείο.

ΠΗΓΗ: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ