Θεοδωράκης: Η Ελλάδα δεν θα παραδοθεί ξανά σε ερασιτέχνες και πονηρούς

«Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω. Η Ελλάδα δεν θα παραδοθεί ξανά στους κομματικούς μηχανισμούς, τους ερασιτέχνες αλλά και τους πονηρούς, τα συμφέροντα και τις συντεχνίες που την κρατάνε γονατισμένη όλα αυτά τα χρόνια, όλες αυτές τις δεκαετίες» τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης από τη Θεσσαλονίκη, τον πρώτο σταθμό της προεκλογικής εκστρατείας του Ποταμιού.

Από το Αμφιθέατρο Κήπος των Εποχών, ο επικεφαλής του Ποταμιού επιτέθηκε στον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα λέγοντας:

«Το θράσος του κ. Τσίπρα είναι πολύ μεγάλο. Θέλει να είναι αυτοδύναμος πρωθυπουργός. Οι επιλογές του ήταν όλες ή σχεδόν όλες αποτυχημένες. Το παραδέχεται και ο ίδιος». Από τα «πυρά» του όμως δεν ξέφυγε ούτε η ΝΔ καθώς ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε: «Και από την άλλη, είπαμε οι αμόλυντοι. Ψηφίστε ξανά ΝΔ να επιστρέψουμε στις ωραίες μέρες του 2014 – του 2013 – του 2012. Για καινούργιους φόρους – για καινούργιες περικοπές – για νέα λιτότητα και λίγες, έως καθόλου, μεταρρυθμίσεις».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο επικεφαλής του Ποταμιού ανακοίνωσε τις προτάσεις του κινήματος για την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού μας συστήματος λέγοντας, μεταξύ άλλων: «Κανείς να μην μπορεί να γίνεται υπουργός αν δεν έχει τουλάχιστον πέντε χρόνια ένσημα στον ιδιωτικό τομέα ή ανάλογη υπηρεσία στο δημόσιο όπου θα έχει μπει νόμιμα όμως, μέσω ΑΣΕΠ και όχι από το παράθυρο. Να σταματήσουν να κυβερνούν οι άεργοι, τα παιδιά του κομματικού σωλήνα, οι θλιβεροί στρατηγοί των κομματικών μηχανισμών» ενώ συμπλήρωσε τη ριζοσπαστική πρότασή του αναφέροντας: «Κατάργηση της ισοβιότητας του Βουλευτή. Ανώτερο όριο 2 συνεχόμενες τετραετίες και συνολικά 4 θητείες σε όλη του την ζωή. Και βέβαια καμία σύνταξη από τη Βουλή – σύνταξη παίρνεις από το επάγγελμά σου».

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη:

“Θα είμαι πολύ σύντομος. Θα σας πω πέντε λόγια σε πέντε λεπτά και μετά θα δεχτώ τα ερωτήματα σας όπως τα έχετε θέσει στους τρεις δημοσιογράφους. Γιατί εμείς τολμάμε να κάνουμε διάλογο. Να δώσουμε το λόγο στους δημοσιογράφους και χωρίς καμία συνεννόηση να ακούσουμε τα ερωτήματα τους και να δώσουμε απαντήσεις.

Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ερώτημα που έχει αρχίσει να ξεπροβάλει τις τελευταίες μέρες. Ποιος αλήθεια θα σώσει τη χώρα; Ο κ. Τσίπρας ή ο κ. Μεϊμαράκης; Αυτό το μπαγιάτικο παραμύθι έχει αρχίσει να κυκλοφορεί στη δημόσια ατζέντα. Ο πρώτος μετανόησε και ο δεύτερος ήταν αναμάρτητος. Είμαι στην κατάλληλη πόλη για να δώσω τη μια και μόνη απάντηση στο ερώτημα ποιος θα σώσει τη χώρα. Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω. Η Ελλάδα δεν θα παραδοθεί ξανά στους κομματικούς μηχανισμούς, τους ερασιτέχνες αλλά και τους πονηρούς, τα συμφέροντα και τις συντεχνίες που την κρατάνε γονατισμένη όλα αυτά τα χρόνια, όλες αυτές τις δεκαετίες.

Το θράσος του κ. Τσίπρα είναι πολύ μεγάλο. Θέλει να είναι αυτοδύναμος πρωθυπουργός . Οι επιλογές του ήταν όλες ή σχεδόν όλες αποτυχημένες. Το παραδέχεται και ο ίδιος. Λέει «έκανα λάθη», «δεν θέλω πια τους σταρ»… Και λεει «πάμε για καινούργια λάθη» – «δώστε μου την αυτοδυναμία για να επιλέξω ξανά μόνο εγώ ποιοι θα αποτελειώσουν την παιδεία, τη δικαιοσύνη, την υγεία». Και το θράσος μερικές φορές είναι απύθμενο: «Και θέλω μαζί μου, στο μέγαρο Μαξίμου, τον συνέταιρό μου τον Καμμένο, δεν μπορώ χωρίς τους εθνολαϊκιστές, δεν μπορώ χωρίς την άκρα δεξιά του συστήματος». Γιατί; Για να ζήσουμε μια νέα φάση παλαιοκομματισμού.

Μέχρι την τελευταία μέρα διόριζαν – επιλεκτικά, όχι τη πλέμπα, τα στελέχη τους. Ο κ. Σκουρλέτη, ο έμπιστος του Μαξίμου, ελέγχεται ήδη για κάποιες τελευταίες αποφάσεις του. Όχι από μας αλλά από τον κ. Ρακιντζή, τον γενικό επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης. Ανατρέξτε στο ίντερνετ όπου υπάρχουν πολλά στοιχεία για τα όργια των προσλήψεων τις τελευταίες μέρες. Να βολευτούν τα ξαδέρφια, οι φίλοι, οι γνωστοί, οι έμπιστοι, οι φανατικοί. Αυτοί θα χτίσουν το νέο καθεστώς. Θα τα βρείτε στο ίντερνετ, όπου υπάρχει γι’ αυτά χώρος, γιατί οι τηλεοράσεις δεν έχουν χρόνο γι’ αυτές τις αποκαλύψεις.

Και από την άλλη, είπαμε, οι αμόλυντοι. Ψηφίστε ξανά ΝΔ να επιστρέψουμε στις ωραίες μέρες του 2014 – του 2013 – του 2012. Για καινούργιους φόρους – για καινούργιες περικοπές – για νέα λιτότητα και λίγες, έως καθόλου, μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα δεν θέλει να επιστρέψει στο παρελθόν. Ούτε στο παρελθόν Τσίπρα – ούτε στο παρελθόν Μεϊμαράκη. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα καθαρό Ποτάμι. Για να επιβάλουμε επιτέλους κάποιους κανόνες.

Κανείς να μην μπορεί να γίνεται υπουργός αν δεν έχει τουλάχιστον πέντε χρόνια ένσημα στον ιδιωτικό τομέα ή ανάλογη υπηρεσία στο δημόσιο όπου όμως θα έχει μπει νόμιμα μέσω ΑΣΕΠ και όχι από το παράθυρο. Αυτή είναι η συγκεκριμένη πρόταση μας και περιμένουμε απάντηση. Να σταματήσουν να κυβερνούν οι άεργοι, τα παιδιά του κομματικού σωλήνα, οι θλιβεροί στρατηγοί των κομματικών μηχανισμών. Κατάργηση της ισοβιότητας του Βουλευτή. Ανώτερο όριο 2 συνεχόμενες τετραετίες και συνολικά 4 θητείες σε όλη του την ζωή. Και βέβαια καμία σύνταξη από τη Βουλή – σύνταξη παίρνεις από το επάγγελμά σου.

Κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα που παίρνει 20% και του «χαρίζουν» το 1/6 της Βουλής και σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών για να πάψουν να παζαρεύουν με τους βουλευτές οι καναλάρχες.

Να σταματήσουμε να παίζουμε καθυστέρηση με εκλογές και δημοψηφίσματα, και να κυβερνήσουμε τη χώρα. Οι εκατοντάδες χιλιάδες των ανέργων και οι εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σβήνουν, για μας δεν είναι αόρατοι.

Να μπει ένα τέλος στον φαύλο κύκλο της άγριας φορολογίας. Όχι νέοι φόροι αλλά αναδιάταξη του φορολογικού μηχανισμού έξω από τη λογική των ημετέρων ώστε να πληρωθούν οι φόροι που οφείλονται το κράτος. Κατάργηση του ισοπεδωτικού τέλους επιτηδεύματος εκατοντάδων χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών. Απαλλαγή από την υποχρέωση του ΦΠΑ επιχειρήσεων με τζίρο κάτω από 30.000 ευρώ κάτι που ήδη ισχύει με μεγαλύτερα όρια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Υπάρχουν χώρες της Ευρωζώνης που έχουν καταργήσει το φόρο στις επιχειρήσεις που κάνουν τζίρο κάτω από 90.000 ευρώ.

Άμεση απόφαση για ελεύθερες και χωρίς κανένα φόρο μεταβιβάσεις των ακινήτων. Δεν υπάρχει άλλη λύση αυτή τη στιγμή στην «παγωμένη» αγορά παρά να απαλλαχθεί αυτή η περιουσία από το φόρο για να μπορέσει να κινηθεί. Ο ΕΝΦΙΑ να πάει στους δήμους για να έχουμε μια δικαιότερη εφαρμογή του, και με κοινωνικά κριτήρια, όπως επίσης και αντίστοιχη μείωση των κρατικών κονδυλίων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. 4 δις είναι ο ΕΝΦΙΑ, 4 δις παίρνουν και οι δήμοι από το δημόσιο.

Να ολοκληρωθούν όλες τις αποκρατικοποιήσεις με ανοιχτές και διάφανες διαδικασίες μέσα στο πρώτο εξάμηνο της νέας κυβέρνησης. Μόνο έτσι θα βρουν δουλειά χιλιάδες άνεργοι. Ήταν υποκρισία, ήταν πρόκληση ότι ο Τσίπρας είχε βάλει υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης τον Λαφαζάνη, έναν άνθρωπο που είχε δηλώσει ότι σκέφτεται αν τα περίπτερα θα πρέπει να είναι κρατικά ή όχι. Και τον είχε ορίσει αρμόδιο Υπουργό για τις αποκρατικοποιήσεις. Ο αθώος Αλέξης Τσίπρας. Εμείς λοιπόν τι λέμε; Αποκρατικοποιήσεις με διαφάνεια, με ανοιχτές διαδικασίες, μέσα στο πρώτο εξάμηνο της νέας κυβέρνησης. Είναι η μόνη λύση για να βρουν δουλειά οι χιλιάδες άνεργοι.

Να επιστρέψει άμεσα χωρίς ελέγχους ο ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις που έχουν «λευκό μητρώο». Χωρίς εξαγωγές δεν θα «αναστηθεί» ποτέ η χώρα.

Κίνητρα για να διαθέτουν οι αγρότες όλη τους την παραγωγή μέσα από ομάδες αγροτών και νέους συνεταιρισμούς όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Για να σταματήσει το παραγοντιλίκι και να υπάρχει διάφανη εμπορική δραστηριότητα των παραγωγών, χωρίς «παράσιτα».

Άμεση αναθεώρηση του άδικου τρόπου διανομής των 2 δις της ενιαίας ενίσχυσης που φτάνουν από την Ευρώπη σε όλους τους παραγωγούς και όχι κυρίως στους πονηρούς. Ο κατάλογος είναι πολύ συγκεκριμένος και μερικές φορές πολύ λογικός.

Πρότυπα σχολεία σε όλες τις φτωχές περιοχές της χώρας. Αυτό είναι το κοινωνικό αίτημα. Όχι κατάργηση της αριστείας και επιβολής δια νόμου της μετριότητας και του χαβαλέ. Να αυξήσουμε την εξωστρέφεια των πανεπιστημίων μας και να τα διασυνδέσουμε με την αγορά εργασίας. Και βέβαια μη κρατικά πανεπιστήμια για νέες θέσεις εργασίας αλλά και για κάτι ακόμη. Να καταπολεμήσουμε τη μελαγχολία του Σεπτέμβρη, όταν φεύγουν τα παιδιά μας για να πάνε να σπουδάσουν στην Αλβανία, την Τουρκία και βέβαια σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Όχι άλλες διαρροές εγκεφάλων. Μπορούμε εδώ να γίνουμε το κέντρο των κλασσικών σπουδών της Ευρώπης και του κόσμου. Τα μεγάλα ονόματα του κλασσικού πολιτισμού να μας δώσουν την ώθηση για να φτιάξουμε τα μεγάλα πανεπιστήμια της Ευρώπης. Χωρίς ιδεοληψίες, χωρίς φόβο, όπως συμβαίνει σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο.

Διαφθορά και διαπλοκή. Ενιαία αρχή προμηθειών όπου σταδιακά θα μεταφερθούν όλες οι αποφάσεις για τις προμήθειες και τα δημόσια έργα. Να μην είναι ο υπουργός που αποφασίζει αφού πρώτα συνεννοείται με αυτούς που πρέπει για να εξασφαλίσει το πολιτικό του μέλλον.

Θα μου πείτε «πολλά έχουν μαζευτεί». Ναι. Γιατί είχαμε ένα πολιτικό σύστημα που λιαζόταν, αντί να δουλεύει. Που φοβόταν το πολιτικό κόστος, αντί να τολμά. Ενιαία πολιτική μετανάστευσης, όχι ανοιχτά σύνορα. Ένα δίκαιο σωφρονιστικό σύστημα, όχι ανοιχτές φυλακές για τους πονηρούς που μπορούν να εξασφαλίσουν τα χαρτιά των γιατρών για να βγαίνουν έξω. Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε. Και από Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου εμείς μπορούμε να την κάνουμε. Όμως, τα προβλήματα να είναι δικά τους δημιουργήματα, οι λύσεις όμως πρέπει να είναι δικές μας”.

Διαβάστε επίσης:

Από την Κρήτη ξεκινά τις περιοδείες του ο Τσίπρας

Ο Μεϊμαράκης για τον Τσίπρα: Έφερε μελαγχολία σε όλους τους Έλληνες – ΒΙΝΤΕΟ

Θεοδωράκης: Πιστεύω στους τεχνοκράτες πολιτικούς – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ