Κουρουμπλής: O Τσίπρας ρίσκαρε το πολιτικό του μέλλον

Την πεποίθηση ότι όλα θα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο στον τομέα της Υγείας έπειτα από τρία χρόνια, χάρη στις προσλήψεις και τις πολιτικές που εφαρμόσθηκαν τους τελευταίους μήνες, εκφράζει ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Στην τελευταία του συνέντευξη ως υπουργός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρεται επίσης στο διακύβευμα των εκλογών, λέει ότι θα είναι διλημματικές, χαρακτηρίζει μέγα λάθος «την επιλογή της δραπέτευσης» από τον ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει ότι ο Α.Τσίπρας μπορεί να ακουστεί τώρα ακόμη και από τον πολιτικό χώρο της Nέας Δημοκρατίας.

Ο Π.Κουρουμπλής εκτιμά ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί αλλαγές που θα βελτιώσουν το σύστημα Υγείας, αρκεί να εφαρμοστούν. Όπως επισημάνει οι προσλήψεις είναι αναγκαίες για να λειτουργήσει το σύστημα. Παράλληλα λέει ότι θα πρέπει να στηθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, να ενισχυθεί ο θεσμικός επαναπροσδιορισμός της λειτουργίας των νοσοκομείων και να προχωρήσουν οι αλλαγές στο φάρμακο.

Θεωρεί ότι η λειτουργία της επιτροπής διαπραγμάτευσης είναι κρίσιμη για τις δαπάνες στην Υγεία, όπως και η υλοποίηση του rebate όγκου που επιστρέφει στο κράτος 140 εκ. ευρώ ως ισοδύναμο για την κατάργηση των πέντε ευρώ.

«Αυτός ο χρόνος θα είναι δύσκολος αλλά να ξέρετε ότι στα επόμενα 2-3 χρόνια η Υγεία δεν θα θυμίζει σε τίποτα αυτό το διαλυμένο σύστημα που παραλάβαμε» επισημαίνει.

Ο υπουργός Υγείας παραδέχεται ότι το μεγαλύτερο αγκάθι στην Υγεία, παραμένει η έλλειψη στελεχών και οργανωμένο μηχανογραφικό σύστημα και η απουσία χάρτη Υγείας.

«Όλα αυτά αλλά και η υλοποίηση του διαγωνισμού για τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ που ολοκληρώνεται είναι δράσεις σε εξέλιξη και πρέπει να προωθηθούν» τονίζει.

Η συνταξιοδότηση στελεχών στο χώρο της Υγείας δεν ανησυχεί τον Π.Κουρουμπλή καθώς όπως λέει ο ίδιος, ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε για 4500 προσλήψεις και επικουρικό προσωπικό, οι οποίες προχωρούν και «υλοποιούνται παρά τη νέα συμφωνία …πιέσαμε, αξιώσαμε να γίνουν και εκτιμούμε ότι συνολικά χρειάζονται 13.000 προσλήψεις τις οποίες έχουμε ζητήσει από την Ε.Ε.».

«Ο δημόσιος τομέας είναι στόχος να γίνει δυνατός και ποιοτικός, ωστόσο είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε και με τον ιδιωτικό τομέα μέχρι να επιτευχθεί πλήρως η κάλυψη των ΜΕΘ στο δημόσιο σύστημα…. Θα συνεργαστούμε και με τον ιδιωτικό τομέα όσον αφορά στα κρεβάτια ΜΕΘ χωρίς να επιβαρυνθεί ο πολίτης» διευκρίνισε ο Π. Κουρουμπλής που δεν έκρυψε την πικρία του για την κριτική που έγινε από πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία χαρακτήρισαν προεκλογικού χαραχτήρα τις προσλήψεις που ανακοινώθηκαν πρόσφατα.

«Έχω στεναχωρηθεί. Μαζί τις εξαγγείλαμε και τις υπερασπίζονταν κι αυτοί. Ατυχής στιγμή. Θεωρώ ότι είναι πολύ άδικο. Είναι προσλήψεις που εξαγγέλθηκαν το Μάρτιο».

Ο μέχρι σήμερα υπουργός Υγείας εκτιμά ότι οι επιπτώσεις της νέας συμφωνίας στην Υγεία ήταν περιορισμένες. «Παρ’ ότι από τους θεσμούς υπήρχε η άποψη να σταματήσουν οι προσλήψεις, πιέσαμε και τους πείσαμε ότι έπρεπε να γίνουν. Ζήτησαν να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη στα 1,6 δισ. και το κρατήσαμε κοντά στα 2 δισ. Βέβαια υπήρξε μια μείωση 65 εκατ. που προβλεπόταν ήδη από το μεσοπρόθεσμο του 2014 και από αυτό το ποσό θα προσπαθήσουμε στη διαπραγμάτευση του Οκτωβρίου να εξαιρέσουμε τα εμβόλια και τον ΦΠΑ».

Ο Π.Κουρουμπλής απαντώντας σε ερωτήσεις που αφορούν την πολιτική κατάσταση όπως διαμορφώνεται, τονίζει:

«Δεν είμαι απ’ αυτούς που υποστήριζαν παλιότερα ότι έπρεπε να πάμε σε εκλογές. Όμως μετά την ψήφιση της συμφωνίας άλλαξαν τα δεδομένα, καθώς η συμφωνία αυτή επιδρά στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που ψηφίσθηκε από τους πολίτες τον Ιανουάριο και ο πρωθυπουργός είχε υποχρέωση να τεθεί αυτή η συμφωνία στην κρίση του ελληνικού λαού. Να πει ο ελληνικός λαός ποιός θέλει να εφαρμόσει τη συμφωνία και ποιός θέλει να συζητήσει τη ρύθμιση του χρέους, το οποίο ακόμη και οι Γερμανοί αναγνωρίζουν σήμερα ότι πρέπει να λυθεί προκειμένου να υπάρξει οικονομική σταθερότητα για να γίνουν επιτέλους επενδύσεις».

«Πιστεύω ότι ο Α.Τσιπρας στην πιο κρίσιμη στιγμή έβαλε την πατρίδα πάνω από όλα, ρίσκαρε το πολιτικό του μέλλον» υποστηρίζει ο Π.Κουρουμπλης και συνεχίζει:

«Θα μπορούσε να δραπετεύσει, αλλά αντιθέτως σήκωσε τον σταυρό του μαρτυρίου και πήρε δύσκολες αποφάσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυναμική να εμπνεύσει και να συνεγείρει τους Έλληνες για το κοινό συμφέρον. Εγώ πιστεύω ότι υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι άστεγοι από το λεγόμενο κεντροαριστερό χώρο που μπορούν και πρέπει να συστρατευθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης εκτιμά ότι οι εκλογές αυτές θα είναι διλημματικές και ότι ο Α.Τσίπρας θα θέσει αυτά τα διλήμματα. «Ο ίδιος είναι μια πολιτική προσωπικότητα που προκαλεί αυτή την ελκτικότητα και πάρα πολλοί άνθρωποι που δεν τον άκουγαν, πλέον τον ακούν και από τη Νέα Δημοκρατία» συνεχίζει και διερωτάται: «Πού θα πάει ένας νοικοκύρης μεσοαστός, όταν αντιλαμβάνεται ότι τα κόμματα που εμπιστεύθηκε όλα αυτά τα χρόνια είναι χωρίς πνοή;».

Σχολιάζοντας τις αποχωρήσεις στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ εξηγεί: «Είναι μία επιλογή που θα αποδειχθεί λανθασμένη. Δεν μπορείς σε ώρα μάχης να δημιουργείς ένα τέτοιο κενό, σε μια παράταξη αριστερή που είχε ιστορικές ευθύνες να αποδείξει ότι και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες μπορεί να υλοποιήσει ένα αριστερό όραμα.

Η Αριστερά δοκιμάζεται στα δύσκολα. Εδώ ήταν η ιστορική ευθύνη και νομίζω ότι αυτή ήταν μια επιλογή δραπέτευσης. Θα αποδειχθεί μέγα λάθος αυτό που έγινε και είχε ως στοιχείο τη διάσπαση και δημιουργεί πολλά προβλήματα στον αυριανό ΣΥΡΙΖΑ να ήταν ενωμένος για να υλοποιήσει την προσπάθειά του να λύσει τα αδιέξοδα».

Πιστεύω ότι η αποχώρηση ενός κομματιού συγκεκριμένων συντρόφων, θα δημιουργήσει μια δυναμική σύμπλευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Α.Τσίπρα δυνάμεων, που είχαν μια επιφυλακτικότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Δυνάμεων που προέρχονται κυρίως από τον κεντροαριστερό χώρο. Μιλώ για κοινωνία και όχι για κόμματα» καταλήγει ο Π. Κουρουμπλής.

Απαντώντας πως βλέπει το αποτέλεσμα των εκλογών επισημαίνει ότι «πρώτος μας στόχος είναι η αυτοδυναμία. Αν δεν επιτευχθεί και είμαστε πρώτο κόμμα χωρίς αυτοδυναμία, το μήνυμα που θα έχει στείλει ο λαός -κατά τη γνώμη μου- θα είναι συνεργασίες. Με ποιους δεν μπορώ να το πω τώρα. Θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα. Αλλά το μήνυμα θα είναι συνεργασίες».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Φωτίου: Δεν έφαγα τόνους δακρυγόνων για να γίνω σε ένα 24ωρο μνημονιακή – ΒΙΝΤΕΟ

Προεκλογική συγκέντρωση στη Ρηγίλλης ετοιμάζει ο Μεϊμαράκης

Τσίπρας: Η Ελλάδα θα πάει μόνο μπροστά

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ