Αυτοδυναμία επιδιώκει ο κ. Τσίπρας

Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής

Την αυτοδυναμία θέτει ως στόχο ο Πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας για τις εκλογές, οι οποίες θα προκηρυχθούν αμέσως μετά την περάτωση της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών και θα διεξαχθούν πιθανότατα στις 20 Σεπτεμβρίου. 

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ο κ. Τσίπρας απέρριψε με έμφαση τις συνεργασίες με τις «συστημικές δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος» και ζήτησε καθαρή εντολή τετραετίας. Σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό, ο κ. Τσίπρας κλείνει την πόρτα σε κάθε ενδεχόμενη συνεργασία, πλην αυτής με τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι είναι εξαιρετικά αβέβαιο ότι θα μπουν στη βουλή. 

Με τον τρόπο αυτό, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο χαλαρής ψήφου και να ενισχύσει την πόλωση, ώστε να πετύχει την αυτοδυναμία.Πολλά κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως π.χ. ο υπουργός Επικρατείας κ. Ν. Παπάς επαναλαμβάνουν άλλωστε σε δηλώσεις τους τις τελευταίες μέρες ότι η αυτοδυναμία είναι εφικτή. 

Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμιά διάθεση να κυβερνήσει σε κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας έγινε σαφές και από τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών κ. Ν. Βούτση, ο οποίος δήλωσε ότι δεν είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη κυβέρνηση, αν δεν κερδίσει τις εκλογές. 

Στη συνεδρίαση, ο Πρωθυπουργός έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές ώστε να ξεκινήσει η κατάρτιση των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ. Τον τελικό λόγο για τα ψηφοδέλτια θα έχει πενταμελής επιτροπή υπό τον κ. Τσίπρα, στην Κουμουνδούρου όμως δεν βιαζονται, αφού θεωρούν ότι θα πρέπει πρώτα να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και να έχουν αποσαφηνίσει τη στάση τους τα στελέχη για το αν θα μείνουν στο κόμμα ή θα ακολουθήσουν τον κ. Π.Λαφαζάνη.

 

Η επιθυμία του κ. Τσίπρα είναι, η διεύρυνση να σηματοδοτήσει άνοιγμα στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, προσεκτικά ωστόσο, ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη προηγούμενων αναμετρήσεων. 

Η αρχή σε αυτήν την κατεύθυνση θα γίνει από τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς της απερχόμενης κυβέρνησης, όπως οι κ.κ. Χρ. Σπίρτζης, Δημ. Μάρδας, και Τρ. Αλεξιάδης. Παράλληλα, αναθερμαίνεται η προσέγγιση με την κ. Μαρία Γιαννακάκη, πρώην βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, και τον κ. Μ. Μπόλαρη, για τους οποίους είχε γίνει προσπάθεια και τον Ιανουάριο, η οποία σκόνταψε στις εσωκομματικές αντιδράσεις.

Στην εισήγηση του ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές είναι ο ελληνικός λαός να κρίνει αν σωστά πάλεψε η κυβέρνηση στη σκληρή διαπραγμάτευση τους τελευταίους μήνες και, εν τέλει, ποιος μπορεί να καταφέρει το καλύτερο δυνατό για τη χώρα αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση για το χρέος στο τέλος του έτους. Υπογράμμισε επίσης, ότι δεν πρέπει η εκλογική μάχη να μετατραπεί σε έναν εμφύλιο της Αριστεράς.

Στη συνεδρίαση έγινε σαφές πάντως ότι τα εσωκομματικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξαντλούνται στην αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας. Μια από τις σημαντικότερες ομάδες που στηρίζουν την ηγεσία Τσίπρα, η ομάδα των «53» δείχνει να μην μπορεί να ακολουθήσει τη μνημονιακή στροφή του κόμματος και κλονίζεται σοβαρά. 

Την κατάσταση αυτή εξέφρασε η παραίτηση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κορωνάκη, που αποχώρησε με αιχμές για παραγκωνισμό και περιθωριοποίηση των εσωκομματικών διεργασιών στη λήψη αποφάσεων, τόσο για την μνημονιακή στροφή όσο και για την απόφαση για εκλογές. 

Ο κ. Κορωνάκης, εξ’ ονόματος των «53», είχε ζητήσει οι εκλογές να γίνουν μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Εξ’ άλλου την απόφασή τους να μην είναι υποψήφιοι γνωστοποίησαν άλλα δύο μέλη της ομάδας αυτής, η βουλευτής Λάρισας Ηρώ Διώτη και ο βουλευτής Λασιθίου Κ. Δερμιτζάκης. Εξέχων στέλεχος των 53 είναι και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλ. Τσακαλώτος. 

 

Πηγή:real.gr

 

Διαβάστε επίσης

Αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη της ομάδας των «53»

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ