“Βράζει” η ΝΔ – “Ψηφίστε” η γραμμή Μεϊμαράκη

«Βράζει» το εσωτερικό της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας ενόψει της ψηφοφορίας για το βαρύτατο μνημόνιο της κυβέρνησης Τσίπρα με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη να συγκαλεί στις 09:00 την κοινοβουλευτική ομάδα στο πρώτο προσωπικό crash test με τους βουλευτές της ΝΔ από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία της παράταξης. Και συνεργάτες του έλεγαν χθες, ανεπισήμως, πως ενδεχόμενη καταψήφισή της από κάποιους βουλευτές θα είναι επί της ουσίας μια κίνηση αμφισβήτησης προς το πρόσωπό του.

Ο κ. Μεϊμαράκης θα επιμείνει στην ανάγκη υπερψήφισης της συμφωνίας – «γραμμή» που θέλει να περάσει μέσα από την κοινοβουλευτική ομάδα – αφού πρώτα πήρε το πράσινο φως από το χθεσινή συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου – και να εμφανιστεί με τους βουλευτές του συντεταγμένα στην ψηφοφορία παρά το γεγονός ότι μια μεγάλη ομάδα εξ’ αυτών επιμένει ότι η ΝΔ θα πρέπει να επιλέξει την αποχή από τη διαδικασία για πολιτικούς αλλά και διαδικαστικούς λόγους.

Οι ενστάσεις αυτές ακούστηκαν χθες στο πολιτικό συμβούλιο από τους Άδωνι Γ��ωργιάδη, Μάκη Βορίδη, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και Κώστα Καραγκούνη ενώ αρκετοί ακόμη βουλευτές κυρίως από την περιφέρεια επιμένουν ότι είναι αδύνατον να ψηφίσουν αυτή τη συμφωνία που φέρνει τα πάνω κάτω για το σύνολο του αγροτικού κόσμου.

Το πρόβλημα επεκτείνεται αυτομάτως και στους βουλευτές του λεκανοπεδίου οι περισσότεροι από τους οποίους λένε πως “δεν είναι μόνο ο αγροτικός κόσμος αλλά όλος ο παραγωγικός ιστός της χώρας που διαλύεται με αυτή τη συμφωνία”.

Ο κ. Μεϊμαράκης ωστόσο εμφανίζεται αποφασισμένος: Αναγνωρίζει ότι οι αντιδράσεις των βουλευτών του έχουν βάση, θεωρεί ότι η διαδικασία που ακολουθεί το Μαξίμου είναι εκβιαστική, πιστεύει όμως ότι η ΝΔ δεν έχει άλλη επιλογή παρά να στηρίξει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Στην ομιλία του ο κ. Μεϊμαράκης θα επαναλάβει επίσης ότι η ψήφος στη συμφωνία πρέπει να γίνει «χωρίς όρους σε κλίμα συναλλαγής» – απάντηση σε όσα στελέχη του ζητούν εδώ και τώρα από τον πρωθυπουργό να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις προκειμένου να ψηφίσουν το μνημόνιο.

Ενδεικτική η περίπτωση του κ. Γεωργιάδη ο οποίος σύμφωνα με τις πληροφορίες του real.gr εισηγήθηκε χθες στον Πρόεδρο της ΝΔ να βγει μπροστά και να ζητήσει τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικού σκοπού που θα υλοποιήσει τη συμφωνία στην οποία μάλιστα να συμμετέχουν και πολιτικά στελέχη της παράταξης.

Η εισήγηση αυτή ωστόσο δεν «πέρασε» καθώς ο κ. Μεϊμαράκης επιμένει πως η ψήφιση της συμφωνίας θα δώσει τη δυνατότητα στο κόμμα του στη συνέχεια να μπει στην εξειδίκευση των μέτρων και στην πορεία προς τις κάλπες να βάλει στο τραπέζι τη συζήτηση για το ποια κυβέρνηση θα μπορέσει όχι μόνο να υλοποιήσει τη συμφωνία αλλά και να βελτιώσει κάποιες από τις βαριές προβλέψεις της.

Ο αντίλογος πάντως από πολλούς βουλευτές είναι έντονος: «Ο Τσίπρας θέλει να τα ψηφίσουμε όλα και μετά να πάμε σε εκλογές και να πάρουμε 15%» έλεγε στο Real.gr βουλευτής από τη Β’ Αθηνών που συντάσσεται με την ιδέα της αποχής από την ψηφοφορία.

Η απόφαση ωστόσο του κ. Μεϊμαράκη είναι οριστική: Η ΝΔ θα ψηφίσει συντεταγμένα τη συμφωνία – κάτι που σημαίνει πως είναι αυτονόητη η έννοια της «κομματικής πειθαρχίας» από τη στιγμή που θα υπάρξει η σχετική απόφαση από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

Στην κοινοβουλευτική ομάδα ο κ. Μεϊμαράκης θα επαναλάβει ότι η ΝΔ είναι έτοιμη ακόμη και για εκλογές αν και ο ίδιος πιστεύει πως ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες τουλάχιστον πριν πάρει μια οποιαδήποτε δέσμευση για το χρέος.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Κόντρα Φίλη – Κωνσταντοπούλου στη Διάσκεψη – ΒΙΝΤΕΟ

Ήσυχος: Προέχει να αποτραπεί η ψήφιση και η εφαρμογή του μνημονίου

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ