Εκνευρισμός στο ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της ψηφοφορίας για το μνημόνιο

Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής

Έντονος εκνευρισμός επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για το νέο μνημόνιο.

Αν και κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν, πως θέμα εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση δεν τίθεται, ακόμα και αν η κυβερνητική πλειοψηφία υποχωρήσει κάτω από το όριο των 120 βουλευτών, είναι σαφές ότι το ενδεχόμενο αυτό προκαλεί μεγάλη ανησυχία στον Πρωθυπουργό αλλά και στα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης.

Αν και έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις στους πολιτικούς αρχηγούς που θα στηρίξουν σήμερα στη βουλή το μνημόνιο αλλά και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει ανεξαρτήτως αποτελέσματος το έργο της, ώστε να ολοκληρώσει το σύνολο των προαπαιτουμένων και ότι θα προσφύγει στις κάλπες μόνον όταν θα έχει διαμορφωθεί μια ασφαλής κατάσταση για τη χώρα, κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει, ποια θα είναι η αντίδραση του Πρωθυπουργού σε περίπτωση που τα «όχι» ξεπεράσουν τον αριθμό των 40 βουλευτών.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, πρωτοβουλίες δεν θα πρέπει να αναμένονται μέσα στο Δεκαπενταύγουστο, το πιθανότερο είναι οι όποιες εξελίξεις να δρομολογηθούν από την ερχόμενη Δευτέρα.

Από την άλλη πλευρά, η εσωκομματική αντιπολίτευση κρατά κλειστά τα χαρτιά της για το πώς θα χειριστεί το θέμα της επίμαχης ψηφοφορίας και μιας ενδεχόμενης προσφυγής στις κάλπες σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Αυτό που προαναγγέλλεται με κάθε τρόπο πάντως είναι η αποχώρηση των βουλευτών που θα καταψηφίσουν και η συγκρότηση ενός νέου πολιτικού φορέα. Στο πλαίσιο αυτό είναι ενδεικτική η δήλωση του τέως αναπληρωτή υπουργού Άμυνας κ. Κ. Ήσυχου, ότι «με την ψήφιση αυτού του 3ου μνημονίου προδιαγράφεται δυστυχώς ένα άμεσο “διαζύγιο” του ΣΥΡΙΖΑ με τον κόσμο».

Ο κ. Ήσυχος πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε πολύ μεγάλες πολιτικές εξελίξεις, όπου το μέτωπο του Όχι, νομίζω θα λάβει σάρκα και οστά σε αυτό το νέο κοινωνικό και πολιτικό υποκείμενο ως μια μεγάλη ελπίδα για μια κυβέρνηση της ριζοσπαστικής αριστεράς».

Το θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση πάντως είναι η χρονική στιγμή κατά την οποία οι 35 βουλευτές που θεωρείται ότι ακολουθούν την Αριστερή Πλατφόρμα θα καταστήσουν αυτό το διαζύγιο πραγματικότητα, καθώς τις τελευταίες ώρες υπάρχει μια έντονη φημολογία ότι οι βουλευτές αυτοί θα δηλώσουν την ανεξαρτητοποίησή τους πριν από την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια.

Αυτό είναι ένα ενδεχόμενο, που θα μπορούσε να εντείνει τις κυβερνητικές διαρροές και προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση. Από την πλευρά τους στελέχη που πρόσκεινται στον κ. Π. Λαφαζάνη εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας θα προσφύγει ταχύτατα στις κάλπες, αν η κοινοβουλευτική του ισχύς πέσει κάτω από τις 120 έδρες. Σε αυτήν την περίπτωση, η εσωκομματική αντιπολίτευση θα πρέπει να είναι οργανωμένη ως κομματική και κοινοβουλευτική δύναμη για να έχει δικαίωμα στα προεκλογικά ευεργετήματα.

Χθες πάντως μια σειρά από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησαν σαφές, ότι κόβουν τις γέφυρες με την κυβέρνηση.

Η κ. Ραχήλ Μακρή δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν πήρε εντολή στις 25 Ιανουαρίου για να φέρει ένα νέο Μνημόνιο και πρόσθεσε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα στοιχιζόμουν δίπλα στον Λαφαζάνη», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Στ. Λεουτσάκος δήλωσε ότι «δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία» και κάλεσε την κυβέρνηση να την αποσύρει και να μην περάσει από τη Βουλή.

Ο κ. Δ. Στρατούλης σημείωσε ότι υπάρχουν «14 νέα θανάσιμα πλήγματα στην ασφάλιση και τις συντάξεις» στο νέο μνημόνιο ενώ και ο κ. Αλ. Μητρόπουλος έκανε λόγο για το χειρότερο πρόγραμμα που έχει συναφθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές.

Τέλος και ο κ. Β. Διαμαντόπουλος εξεδήλωσε την πρόθεσή του, να καταψηφίσει τη συμφωνία.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Ήσυχος: Προέχει να αποτραπεί η ψήφιση και η εφαρμογή του μνημονίου

Κόντρα Φίλη – Κωνσταντοπούλου στη Διάσκεψη – ΒΙΝΤΕΟ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ