Τσίπρας: Δεν είχαμε σχέδιο εξόδου από το ευρώ – Εγώ έδωσα εντολή – ΒΙΝΤΕΟ

«Σχέδια εξόδου της χώρας δεν είχαμε και ποτέ δεν επεξεργαστήκαμε», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

Η κ. Γεννηματά, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί σχετικώς με τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, σύμφωνα με τις οποίες επεξεργαζόταν το plan B της κυβέρνησης.

«Όταν οι εταίροι είχαν στο τραπέζι σχέδιο Grexit, εμείς δεν θα έπρεπε να προετοιμαστούμε; διερωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος είπε ότι είχε δώσει προσωπικά εντολή στον υπουργό Οικονομικών να συγκροτήσει ένα σχέδιο άμυνας της χώρας, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».

«Παρακολουθώ κι εγώ δεν σιωπώ, γι αυτό είμαι σήμερα εδώ, για να απαντήσω, μια προσπάθεια περίεργη και πρωτοφανή να στοχοποιηθεί η διαπραγματευτική διαδικασία, να φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Είναι κατανοητό κάποιοι να το προσπαθούν επειδή αισθάνονται ότι στα δικά τους τα χρόνια, όχι μόνο δεν διαπραγματεύτηκαν, όχι μόνο δεν προσπάθησαν αλλά έπαιρναν χωρίς να φέρουν καμία αντίρρηση όλα όσα τους έφερναν οι εταίροι και οι δανειστές», τόνισε αρχικά ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Αφορμή έδωσαν οι δήλωσες του πρώην υπουργού Οικονομικών, ότι με δική μου εντολή συγκρότησε ομάδα επεξεργασίας σχεδίου έκτακτης ανάγκης. όλος αυτός ο ορυμαγδός δηλώσεων θα ήταν διασκεδαστικός αν δεν έκρυβε σαφείς πολιτικές σκοπιμότητες και δεν ήταν απολύτως επικίνδυνη καθώς όχι μόνο θέλει να ποινικοποιήσει την αυτονόητη προσπάθεια της κυβέρνησης να προστατεύσει τους πολίτες σε περίπτωση κατάρρευσης των συνομιλιών αλλά είναι επικίνδυνες γιατί θέλουν τη χώρα να πηγαίνει σε πρόβατο επί σφαγή στη διαπραγμάτευση».

«Αυτό που κάνετε είναι έξω και πέρα από κάθε λογική. Φυσικά και είχα δώσει προσωπικά εντολή να συγκροτηθεί ομάδα επεξεργασίας σχεδίου άμυνας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης» είπε ο κ. Τσίπρας. Αυτό για εσάς είναι ότι επιδίωκα την έκτακτη ανάγκη, επισήμανε, τονίζοντας ταυτοχρόνως ότι είναι κωμικό να ανακαλύπτεται μέγα σκάνδαλο στην αυτονόητη πράξη μιας κυβέρνησης να προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο, όταν μάλιστα η στάση της άλλης πλευράς στις διαπραγματεύσεις γινόταν όλο και πιο σκληρή.

«Το κόμμα σας δεν διαπραγματεύθηκε για τίποτα, αλλά δεχθήκατε την προετοιμασία των προγραμμάτων που επιβλήθηκαν» ανέφερε προς την κ. Γεννηματά. «Για σκάνδαλα, να ψάξετε στα υποβρύχια, στη λίστα Λαγκάρντ, στο ΤΑΙΠΕΔ» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας

Όπως είπε, όμως, η κυβέρνηση δεν είχε σχέδιο εξόδου από το ευρώ και ποτέ δεν επεξεργάστηκε τέτοιο σχέδιο. «Σχέδιο έκτακτης ανάγκης είχαμε και οφείλαμε να έχουμε» τόνισε και επισήμανε:

«Φυσικά και είχα δώσει εντολή να συγκροτήσει ομάδα επεξεργασίας ενός σχεδίου άμυνας έκτακτης ανάγκης. Θα ήμουν πολιτικά αφελής και ανεύθυνος αν δεν το έκανα. Αυτό για σας σημαίνει ότι επιδίωκα την έκτακτη ανάγκη; Είναι τουλάχιστον κωμικό να ανακαλύπτετε πολιτικό σκάνδαλο στην αυτονόητη πράξη μιας κυβέρνησης να προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο».

Δείτε το βίντεο:

Αν είχαμε μυστικό σχέδιο εξόδου γιατί δεν το εφαρμόσαμε; Λέτε σαχλαμάρες

“Μας κατηγορείτε ότι είχαμε σχέδιο μυστικό για την έξοδο της χώρας από το ευρώ, το σχεδιάζαμε σε κάποια μπουντρούμια μυστικά μαζί με τον κ. Βαρουφάκη και διάφορους άλλους επιτελείς. Τότε γιατί δεν το εφαρμόσαμε;” ανέφερε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα τονίζοντας ότι όλοι έλεγαν πως το δίλημμα είναι ευρώ ή δραχμή. “Εάν θέλαμε να βγάλουμε τη χώρα από το ευρώ και κάναμε και μυστικά σχέδια τότε παίρνοντας 63% γιατί δε τη βγάλαμε τη χώρα από το ευρώ;” ρώτησε ο Αλέξης Τσίπρας με κάποιον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ να φωνάζει από το έδρανα “γιατί δεν μπορούσατε”.

“Καταλαβαίνετε τι σαχλαμάρες μας λέτε; Είστε και σοβαροί άνθρωποι μέσα στο κοινοβούλιο;” απάντησε ο Πρωθυπουργός.

Υπερασπίστηκε το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών λέγοντας ότι πρόκειται για ένα σχέδιο εξαιρετικά χρήσιμο που αφορά στον συμψηφισμό των οφειλών των πολιτών διότι μειώνει τη γραφειοκρατία, περιορίζει την ανάγκη για ρευστότητα που θα είναι διαρκής για πολύ χρονικό διάστημα.

«Αν αυτό είναι το ύποπτο σχέδιο εξόδου από το ευρώ, τότε θα σας καλούσα να το φέρουμε και να το ψηφίσουμε μαζί και με τις ευλογίες των θεσμών» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Δείτε το βίντεο:

Για Βαρουφάκη: Κατηγορήστε τον για τα πουκάμισα, όχι όμως ότι είναι λαμόγιο

Την πλήρη στήριξή του στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκηεξέφρασε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή και απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Προέδρου ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά.

“Ο κ. Βαρουφάκης μπορεί να έχει κάνει λάθη όπως όλοι μας, μπορεί να έχει ευθύνες, μπορεί να τον κατηγορείτε όσο θέλετε για το πολιτικό του σχέδιο, για τις δηλώσεις που έκανε για το ότι δεν φοράει καλόγουστα πουκάμισα για το ότι πηγαίνει και κάνει διακοπές στην Αίγινα, μπορείτε να τον κατηγορείτε γι’ αυτά. Δεν μπορείτε να τον κατηγορείτε ότι είναι λαμόγιο όμως. Δεν μπορείτε να τον κατηγορείτε ότι έκλεβε τα λέφτά του ελληνικού λαού. Δεν μπορείτε να τον κατηγορείτε ότι είχε σχέδιο μυστικό να οδηγήσει τη χώρα στα βράχια” ανέφερε χαακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

“Ο κ. Βαρουφάκης την ώρα που ήταν υπουργός και έκανε και τα λάθη του δεν έβγαζε τα λεφτά του στο εξωτερικό όπως ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Βαρουφάκης όσο ήταν υπουργός Οικονομικών δεν έκρυβε τις λίστες στα συρτάρια του όπως έκαναν ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Παπακωνσταντίνου. Και ο δικός μου συνεργάτης δεν είχε -όπως είχε ο συνεργάτης του κ. Σαμαρά- αφορολόγητα σε τράπεζες της Ελβετίας κι ευτυχώς σήμερα η Δικαιοσύνη κινείται κι έμαθα ότι σήμερα δίνει λόγο στη δικαιοσύνη για τα λεφτά που είχε ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά στη λίστα Λαγκάρντ” πρόσθεσε απευθυνόμενος στην Φώφη Γεννηματά.

Δείτε το βίντεο

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Φυσικά και είχα δώσει εντολή στον υπουργό για σχέδίο άμυνας έκτακτης ανάγκης – ΤΩΡΑ

Τσίπρας: Σχέδια εξόδου της χώρας από το ευρώ δεν είχαμε. Σχέδιο διαχείρισης εκτάκτου ανάγκης είχαμε – ΤΩΡΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ