Ανησυχία της Αθήνας για τυχόν νέα προαπαιτούμενα

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

«Μάχη» προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με το… κουαρτέτο των δανειστών (την πρώην τρόικα, στην οποία προστέθηκε και ο εκπρόσωπος του ESM) χωρίς τις εξευτελιστικές εικόνες των επισκέψεων και του κουνήματος δακτύλου στους υπουργούς, δίνει η κυβέρνηση.

«Στόχος της Αθήνας είναι να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα», διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο ανησυχεί ότι οι ακραίοι κύκλοι της Ευρώπης με επικεφαλής τον Β. Σόιμπλε, πιθανόν και το επίσημο Βερολίνο, επιθυμούν να πέσουν και νέα προαπαιτούμενα στο τραπέζι που δεν θα μπορεί να τα ψηφίσει η ελληνική Βουλή, ώστε να προωθήσουν και πάλι το προσφιλές τους σενάριο του Grexit.

Το «κρυφτούλι»

Το «κρυφτούλι» που παίζει η τρόικα -θέτοντας ακόμα και θέμα… ασφάλειάς της στη χώρα μας, όπως αποκάλυψε χθες στον Real Fm 97.8 ο Νίκος Χατζηνικολάου- ενισχύει τις ανησυχίες αυτές, ενώ αντικειμενικά το χάσιμο χρόνου συμφέρει μόνο τις δυνάμεις εκείνες που προωθούν τη μη συμφωνία έως τις 20 Αυγούστου και, συνεπώς, ένα «δάνειο-γέφυρα» το οποίο θα προβλέπει και νέα προαπαιτούμενα. Νέα, δηλαδή, επιπρόσθετα μέτρα, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί η Αθήνα, αλλά και που δύσκολα -εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία- θα μπορέσει να αποφύγει.

Στο Χίλτον

Κυβερνητικά στελέχη, πάντως, επιμένουν πως οι συναντήσεις με το… κουαρτέτο θα πρέπει να διεξάγονται στο ξενοδοχείο Χίλτον που θα εγκατασταθούν οι εκπρόσωποι των θεσμών, οι οποίοι, όμως, επιμένουν πως πέραν της εισόδου τους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, θα πρέπει να μπορούν να εισέρχονται και στα υπουργεία που επιθυμούν.

Ο Χουλιαράκης και το ΚΥΣΟΙΠ

Ως γνωστόν, το κλιμάκιο των δανειστών απαρτίζουν οι Ντέκλαν Κοστέλο, εκ μέρους της ΕΕ, η Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ, ο Ράσμους Ρέφερ από την ΕΚΤ και ο Νικολά Τζιαμαρόλι εκ μέρους του ESM.

Μαζί τους θα διαπραγματεύεται εκ μέρους της ελληνικής πλευράς ο επικεφαλής του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ την πολιτική ευθύνη θα έχει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και με μέλη τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Γιώργο Σταθάκη, τον Πάνο Σκουρλέτη και τον ΓΓ του Υπουργικού Συμβουλίου, Σπύρο Σαγιά.

Αύριο ξεκινούν οι συνομιλίες

Οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο αναμένεται να ξεκινήσουν αύριο Τρίτη, ενώ οι επικεφαλής αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα μεθαύριο, ώστε να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις από την Πέμπτη.

Έως τις 12 Αυγούστου

Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, στόχος της Αθήνας είναι οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν έως τις 12 Αυγούστου, ώστε να υπάρχει χρόνος εν συνεχεία να ψηφιστεί το νέο Μνημόνιο από το ελληνικό και τα άλλα Κοινοβούλια, ώστε να εκταμιευτούν τα πρώτα 5 δισ. ευρώ και να αποπληρωθούν στις 20 του ιδίου μηνός τα 3,4 δισ. προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Επιστολή Διαμαντοπούλου σε Τσίπρα και πολιτικούς αρχηγούς

Μπακογιάννη για Βαρουφάκη: Μήπως ήρθε η ώρα της δικαιοσύνης;

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ