Αναστολή για τις εσωκομματικές συγκρούσεις

Του Παναγή Γαλιατσάτου

Στο απώτερο μέλλον μεταθέτει ο Πρωθυπουργός το ξεκαθάρισμα του εσωκομματικού τοπίου έχοντας για τις επόμενες εβδομάδες ως προτεραιότητα τη συμφωνία για τη δανειοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ESM.

Αν και το Μαξίμου εκτιμά ότι το ρήγμα στο εσωτερικό του κόμματος έχει παγιωθεί και ότι ένα διαζύγιο με τους διαφωνούντες είναι αναπόφευκτο, η δραματοποίηση της κατάστασης αυτή τη στιγμή δεν ανήκει στις προτεραιότητες του κ. Αλέξη Τσίπρα.

Έτσι, χθες το πρωί, σε σύσκεψη του κ. Τσίπρα με κομματικά στελέχη, συζητήθηκε το ενδεχόμενο να υπάρξει μια χρονική περίοδος ανακωχής στο εσωκομματικό μέτωπο και να καταλαγιάσουν οι εντάσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο Πρωθυπουργός και στη συνάντηση που είχε χθες με την Πρόεδρο της βουλής κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, η συνάντηση που κράτησε δύο ώρες έγινε σε φιλικό κλίμα.

Ο Πρωθυπουργός άκουσε πολύ προσεκτικά τις απόψεις της κ. Κωνσταντοπούλου, εξέφρασε ωστόσο τον προβληματισμό του για «τη θεσμική δυσαρμονία που προκαλείται από την, κατά τα άλλα, σεβαστή επιλογή της να διαφοροποιείται από τη συλλογική κατεύθυνση της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που τη στηρίζει».

Σε ήπιους τόνους, ο κ. Τσίπρας κατέστησε χθες σαφές στην κ. Κωνσταντοπούλου ότι οι διαφοροποιήσεις της έναντι κεντρικών κυβερνητικών επιλογών, όπως εκδηλώθηκαν μέσα από την καταψήφιση των δύο νομοσχεδίων για τα προαπαιτούμενα, τα κωλύματα στη διαδικασία και τα όσα διατείνεται περί εκβιαζόμενης κυβέρνησης τον ενοχλούν.

Ωστόσο στη συνάντηση αυτή ο Πρωθυπουργός φέρεται να απέκλεισε και το ενδεχόμενο να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε πρόταση μομφής κατά της Προέδρου της Βουλής, καθησυχάζοντας έτσι τις ανησυχίες και συμβάλλοντας στην εκτόνωση της κατάστασης.

Από την πλευρά της η κ. Κωνσταντοπούλου φέρεται να αντέτεινε στον κ. Τσίπρα, πως η στάση που κρατάει και τα όσα λέει δημόσια δεν έχουν ως στόχο να πλήξουν το Πρωθυπουργό αλλά να βοηθήσουν στη διαπραγμάτευση.

Ωστόσο, διεμήνυσε στον Πρωθυπουργό ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί από την θέση της.

Μετά το πέρας της συνάντησης, η κ. Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στη «σχέση συντροφικότητας και ειλικρίνειας» που, όπως είπε, τη συνδέει με τον πρωθυπουργό, σε κοινή συστράτευσή τους στην υπηρέτηση των συμφερόντων του λαού.

«Σε τέτοιες στιγμές, που δοκιμάζονται και οι θεσμικές εκπροσωπήσεις και οι πολιτικές τοποθετήσεις, έχει σημασία οι εκπρόσωποι των θεσμών να μπορούν με ειλικρίνεια, αμεσότητα, ακόμη κι αν έχουν διαφορετικές απόψεις, να μιλούν με ευθύτητα, να συνεννοούνται και να καταλήγουν σε λύσεις», κατέληξε η Πρόεδρος της Βουλής.

ΠΗΓΗ: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Αγκαλιές και φιλιά Τσίπρα – Κωνσταντοπούλου – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ