Τσίπρας: Κανένας άνεργος και κανένας μεροκαματιάρης δεν πρόκειται να χάσει το σπίτι του – ΒΙΝΤΕΟ

Τη διαβεβαίωση ότι “κανένας άνεργος, κανένας μεροκαματιάρης, κανένας χαμηλόμισθος συνταξιούχος, κανένας δανειολήπτης σε φτωχές και υποβαθμισμένες συνοικίες δεν πρόκειται να χάσει το σπίτι του ” έδωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη βουλή για το νομοσχέδιο με το δεύτερο πακέτο με προαπαιτούμενα. Παράλληλα, τόνισε ότι “οι συντηρητικές δυνάμεις  της Ευρώπης πέτυχαν μια πύρρειο νίκη απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση”, όμως όπως είπε “χαμένοι είναι μόνο οι αγώνας που δεν δίνονται”. 

“Έγινε μεγάλη συζήτηση κατά την έναρξη της διαδικασίας στην Ολομέλεια, μεγάλη συζήτηση για τη διαδικασία. Θέλω να τονίσω ότι η διαδικασία που ακολουθούμε τόσο σήμερα όσο και την προηγούμενη Τετάρτη δεν είναι μια ομαλή κοινοβουλευτική διαδικασίες όπως δεν είναι ομαλές και οι συνθήκες βάσει των οποίων η πλειοψηφία συναινεί σε αυτή τη διαδικασία. Ορισμένες φορές είναι καλύτερο για όλα τα επιχειρήματα που ακούγονται να στηρίζονται πάνω σε συνθήκες πραγματικές που βιώνουμε, να είναι πολιτικά επιχειρήματα και να μην στηρίζονται στο γράμμα της διαδικασίας αλλά να βλέπουμε την ουσία. Η ουσία είναι ότι την προηγουμένη η Κυριακή προς Δευτέρα οδηγηθήκαμε σε ένα δύσκολο συμβιβασμό βάσει του οποίου καλούμαστε σε δύσκολες συνθήκες να νομοθετήσουμε. Οδηγηθήκαμε σε ένα δύσκολο συμβιβασμό έχοντας εξαντλήσει κάθε όριο διαπραγμάτευσης” είπε ο κ Τσίπρας.

“Σε αυτούς τους 6 μήνες κάναμε λάθη αλλά θέλω να σας πω με απόλυτη ειλικρίνεια και από βάθος ψυχής ότι όχι μόνο δεν μετανιώνω που έδωσα αυτή τη μάχη αλλά είμαι περήφανος που έδωσα αυτή τη μάχη και σηκώσαμε ψηλά το ανάστημα του ελληνικού λαού. Λάθη δεν κάνουν μόνο αυτοί που δεν προσπαθούν” τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Πράγματι, συνέχισε, “οι δυνάμεις, οι συσχετισμοί ήταν εκπληκτικά ετεροβαρείς όμως είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι αυτός ο αγώνας δεν θα πάει χαμένος. Χαμένοι είναι μόνο οι αγώνας που δεν δίνονται”.

“Η Ευρώπη δεν είναι ίδια μετά τη 12η του Ιούλη. Συνεχίζουν να κυριαρχούν οι συντηρητικές δυνάμεις που μάλιστα επιμένουν στα σχέδια εκδίωξης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη όμως ο διάλογος έχει αρχίσει για το ίδιο το μέλλον της Ευρώπης.  Είναι μια διαρκής μάχη μεταξύ δυνάμεων προόδου και δυνάμεων συντήρησης. Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ποια θα είναι η κατάληξη για το μέλλον της ευρωζώνης και της Ευρώπης. Οι συντηρητικές δυνάμεις πέτυχαν μια πύρρειο νίκη απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, τον ελληνικό λαό και την Ελλάδα εντούτοις γνωρίζουν ότι έχασαν την αίσθηση της ηγεμονίας τους στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινή γνώμη” σημείωσε.

Αναρωτιέστε πολλοί για την ιδιοκτησία του προγράμματος, είπε ο κ. Τσίπρας. “Ότι και να πείτε αυτή είναι η μεγάλη απώλεια εταίρων μας και των δανειστών μας. Μετά από όσα συνέβησαν δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι η ιδιοκτησία αυτού  του προγράμματος, η έμπνευση του ανήκει στην ελληνική πλευρά. Μπορεί εμείς να επιλέξαμε τον συμβιβασμό που μας αναγκάζει να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα που δεν πιστεύουμε και θα το εφαρμόσουμε γιατί οι επιλογές που έχουμε είναι σκληρές, όμως δεν μπορεί κανείς πια να μας αποδώσει την ιδιοκτησία του προγράμματος, όπως την απέδιδαν στους προηγούμενους και εσείς την αποδεχόσασταν με μεγάλη χαρά. Και αυτό είναι μια ουσιαστική διαφορά”. 

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι οι εναλλακτικές της 12ης Ιουλίου ήταν η συμβιβαστική έξοδο από το ευρώ με δεδομένη την κατάρρευση των τραπεζών και η άτακτη χρεοκοπία. “Επιλέξαμε ένα δύσκολο συμβιβασμό προκειμένου να αποφύγουμε τα πιο ακραία σχέδια των πιο ακραίων συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης. Αυτή η σκληρή διαδικασία διεκδίκησης δυστυχώς δεν τελειώνει εδώ. Αμέσως μετά την έγκριση αυτής της τελευταίας δέσμης προαπαιτούμενων είμαστε αναγκασμένοι να διαπραγματευτούμε ξανά προκειμένου να διαμορφώσουμε τους όρους της επόμενης μέρας και επειδή οι όροι της διαπραγμάτευσης θα είναι καθοριστικοί, θεωρώ ότι αυτέ στις ρωγμές θα πρέπει να τις αξιοποιήσουμε. Να βελτιώσουμε το τελικό κείμενο της συμφωνίας”

“Άκουσα πολλούς ότι το δημοψήφισμα είχε ως τελικό αποτέλεσμα μια χειρότερη συμφωνία από το τελεσίγραφο της 25ης του Ιούνη. Όσοι το ισχυρίζονται είτε σφάλλουν είτε παραπλανούν συνειδητά. Είμαι ο τελευταίος που θα ωραιοποιήσω την πραγματικότητα. Ωστόσο σήμερα σε σχέση με αυτό έχουμε συμφωνία με τριετή ορίζοντα και πλήρη κάλυψη των εσωτερικών και εξωτερικών υποχρεώσεων της χώρας της τάξης 82-86 δις ευρώ. Η σημερινή συμφωνία δίνει τον απαραίτητο χρόνο και εμπεριέχει τη δυναμική για να ακυρώσει μια για πάντα το επόμενο διάστημα την κινδυνολογία περί Grexit, ώστε να διευκολύνει την προοπτική ανάκτησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των αγορών, να διευκολύνει την προοπτική εξόδου της χώρας στις αγορές. Αυτό για να συμβεί είναι προαπαιτούμενο αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε να μην το επαναφέρουν κάποιοι από τους εταίρους μας στο τραπέζι, γιατί σε κάποιους δεν έχει φύγει ο σχεδιασμός αυτός. Η συμφωνία που αύριο ξεκινάμε να διαπραγματευόμαστε περιλαμβάνει κάτι εξίσου σημαντικό  τη σαφέστατη δέσμευση για αναδιάταξη του χρέους για να γίνει βιώσιμο και είναι μια εξέλιξη σημαντική. Σήμερα δεν συζητάμε αν θα γίνει αλλά σε τι βάθος θα γίνει”, είπε ο κ. Τσίπρας. 

 

“Ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ΑΝΕΛ αναλάβαμε τη διακυβέρνηση του τόπου υποσχόμενοι να αλλάξουμε τη χώρα, όχι μόνο για να κάνουμε σκληρή διαπραγμάτευση αλλά και για να αποτελειώσουμε τη διαφθορά και διαπλοκή εντός της χώρας. Για να δώσουμε ένα τέλος στο πελατειακό κράτος που στήθηκε στη χώρα 40 χρόνια τώρα. Αυτή την ευθύνη δεν πρέπει να την ξεχνάμε. Πρέπει να αγωνιστούμε και να κριθούμε στις εντός μάχες” είπε ο Πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι από αύριο και παράλληλα με την διαπραγμάτευση ρίχνουμε το βάρος σε τέσσερις μεγάλους άξονες της κυβέρνησης με στόχο την προοδευτική ανασυγκρότηση χώρας. Είπε συγκεκριμένα:

Την  καταπολέμηση διαφθοράς και διαπλοκής, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με προεξάρχουσα τη φοροδιαφυγή των μεγαλοκαταθετών εξωτερικού, την έναρξη διαλόγου για προώθηση αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και αλλαγών στο πολιτικό σύστημα, δράσεις για την στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων και προσέλκυση επενδύσεων για να αντισταθμιστούν οι υφεσιακές τάσεις στην ελληνικής οικονομίας.

“Επειδή τις τελευταίες ημέρες οργιάζουν  η παραπληροφόρηση και η κινδυνολογία με στόχο τους πολίτες αλλά και την κυβέρνησης θέλω να δηλώσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι οι αλλαγές στον κώδικα και θα ισχύσουν από 1/1/2016 δεν θέτουν σε κίνδυνο την προστασία της πρώτης κατοικίας. Το φθινόπωρο θα έρθει το νομοσχέδιο για προς και ρύθμιση κόκκινων δανείων. Ως τότε το πλαίσιο που θα ισχύει θα είναι αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα, δεν θα υπάρχει κανένα πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Η προστασία της πρώτης κατοικίας από αυτή την κυβέρνηση ήταν είναι και θα είναι διαρκής. Κανένας άνεργος, κανένας μεροκαματιάρης, κανένας χαμηλόμισθος συνταξιουχος, κανένας δανειολήπτης σε φτωχές και υποβαθσμισμένες συνοικίες δεν πρόκειται να χάσει το σπίτι του ” τόνισε αναφερόμενος στο ζήτημα των πλειστηριασμών. 

“Θέλω να κλείσω κάνοντας μια αναφορά στη συζήτηση που διεξάγεται όχι εντός της αιθούσης αλλά έξω από αυτή, σε σχέση με τον εάν έχει ή όχι νόημα ποια θα είναι η διακυβέρνηση της χώρας με δεδομένη ότι υπήρξε συμβιβασμός που μας αναγκάζει σε δύσκολη προσαρμογή . Κάποιοι δηλώνουν ότι δεν έχει σημασία αν σε αυτό το πλαίσιο κυβέρνηση θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ ή τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν τον τοπο και παρομοιάζουν την παρουσία αριστεράς στην κυβέρνηση ως μια αγωνία για καρέκλες και αξιώματα. Θλίβομαι για αυτές τις επισημάνσεις.

Σε ότι αφορά τον δικό μου κώδικα αξιών η παρουσία της αριστεράς της κυβέρνησης δεν είναι επιδίωξης αξιώματος είναι οχυρό μάχης για τα  συμφέροντα του λαού μας. Και αυτό το οχυρό μάχης δεν προτίθεμαι οικειοθελώς τουλάχιστον να το εγκαταλείψω. Δεν θα γίνουμε ούτε δειλοί ούτε ριψάσπιδες, ούτε απολογητές χαμένων αγώνων γιατί χαμένοι αγώνες είναι μονάχα οι αγώνες που δεν δόθηκαν ποτέ” κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ