Κωνσταντοπούλου: Δεν θα μπορούσα ποτέ να ψηφίσω αυτό το νομοσχέδιο

Δεν θα ψηφίσει το δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα η Ζωή Κωνσταντοπούλου, όπως προανήγγειλε κατά την τοποθέτησή της στην συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών Επιτροπών.

“Ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσα ποτέ να ψηφίσω αυτό το νομοσχέδιο, ως προηγουμένως υπεύθυνη της επιτροπής για τον έλεγχο του κυβερνητικού έργου για θέματα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θέση από την οποία με συνέπεια επί τρία χρόνια πάλεψα για να σταματήσει η μνημονιακή επίθεση στη δικαιοσύνη και τα δικαιώματα των πολιτών, αλλά και το μνημονιακό όργιο διαφθοράς και διαπλοκής δεν θα μπορούσα ποτέ να ψηφίσω ποτέ αυτό το νομοσχέδιο”, ασκώντας κριτική στο νομοσχέδιο για  τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

“Ως δικηγόρος δεν θα μπορούσα ποτέ να ψηφίσω αυτό το νομοσχέδιο και ως πρόεδρος της βουλής δεν θα μπορούσα ποτέ να νομιμοποιήσω διαδικασίες που καθιστούν τη βουλή διακοσμητική, αίρουν την εγγυητική λειτουργία του κοινοβουλίου, καταστρατηγούν την ελευθερία συνείδησης των βουλευτών”.

Η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι με την ιδιότητα της προέδρου της βουλής απέστειλε πριν από λίγο επιστολή προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και προς τον Πρωθυπουργό επισημαίνοντας ότι αποτελεί θεσμική της ευθύνη να τονίσει ότι υπό τις συνθήκες που εισάγεται αυτό το νομοσχέδιο δεν παραμένει καμία εγγύηση τήρησης του Συντάγματος, θωράκισης της δημοκρατικής λειτουργίας, άσκηση της νομοθετικής λειτουργίας του κοινοβουλίου αλλά και τήρησης της κατά συνείδησης ψήφου του κάθε βουλευτή.

“Υπό καθεστώς εξόφθαλμου εκβιασμού που απευθύνεται προς την κυβέρνηση τους βουλευτές εισάγεται και μάλιστα με έλλειψη δυνατότητας οποιασδήποτε τροποποίησης από το κοινοβούλιο ένα νομοθέτημα με το όποιο επιχειρείται μείζονα παρέμβαση στη λειτουργία της δικαιοσύνης και των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών” υπογράμμισε η πρόεδρος της βουλής ενώ αναφερόμενη και στον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο είπε:

“Το νομοθέτημα που εξαναγκάζονται να εισαγάγουν υπουργοί που αντιτάσσονται ευθέως σε αυτό και να υπερψηφίσουν βουλευτές που αντιστρατεύονται επίσης στο περιεχόμενό τους.  Όλα αυτά συμβαίνουν υπό την ευθεία απειλή άτακτης χρεοκοπίας και αποκαλύπτουν ότι στην πραγματικότητα με αυτό το νομοσχέδιο που οι κυβερνήσεις κρατών επέλεξαν ως προαπαιτούμενο επιχειρείται η ολοκλήρωση μιας εκτροπής. Περιέχει μια μείζονα παρέμβαση στην τρίτη ανεξάρτητη λειτουργία, τη δικαιοσύνη” υπογράμμισε η πρόεδρος της βουλής”.

“Θεωρώ θεσμική υποχρέωση μου και ως πρόεδρος της βουλής και να ζητήσω από τους ομολόγους μου των κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ε.Ε. να αντιδράσουν και να πάρουν θέση απέναντι σε αυτή την εκτροπή. Ομοίως με επιστολή μου στον κ. Τσίπρα και τον κ. Παυλόπουλο τους ζητώ να ενημερώσουν επισήμως τους ομολόγους τους για τις συνθήκες υπό τις οποίες εισάγεται αυτό το νομοσχέδιο προς ψήφιση” συμπλήρωσε. “Είναι πρόδηλο ότι κανείς στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δεν προσυπογράφει διατάξεις του νομοσχεδίου γιατί στην προηγούμενη περίοδο γιατί είχε σθεναρά αντιταχθεί στο ίδιο νομοθέτημα που με ειρωνικό τρόπο εισάγεται πανομοιότυπο όπως είχε κατατεθεί από τον κ. Αθανασίου και με ανατριχιαστικό τρόπο επισπεύδεται από τους δανειστές για να βάλει ταφόπλακα σε μια άλλη εκδήλωση της δημοκρατίας”.

“Όπως επιχειρούν να μετατρέψουν το όχι του λαού σε ναι έτσι επιχειρούν να μετατρέψουν το 93,12% όχι των δικηγόρων που καταγράφηκε με πανελλαδικό δημοψήφισμα που διενεργήθηκε τον Δεκέμβριο σε «ναι». Είναι απολύτως συμβολικές αυτές οι κινήσεις απαξίωσης της δημοκρατικής έκφρασης. Επιχειρείται μέσα από εκβιασμό να ισοπεδωθεί και η κυβέρνηση και οι ΚΟ που τη στηρίζουν, να αμφισβητηθεί ευθέως η δημοκρατία στη χώρα μας. Δεν μπορεί να υποχρεώνεται η κυβέρνηση της Αριστεράς να φέρνει τα πιο συντετμημένα κατεπείγοντα νομοσχέδια, αυτά που έχει με συνέπεια καταγγείλει στο παρελθόν” σημείωσε και επανέλαβε απευθυνόμενη στον κ. Παρασκευόπουλο:

“Γνωρίζω ότι απευθυνόμενη σε εσάς παραβιάζω ανοιχτές θύρες γιατί έχετε δώσει αγώνα εναντίον αυτών των ρυθμίσεων”.

 

 

Διαβάστε επίσης

Τσακαλώτος: Στη ΝΔ μπορούν να κάνουν διδακτορικά για το πελατειακό κράτος – ΒΙΝΤΕΟ

Την καταψήφιση του νομοσχεδίου προανήγγειλε ο Σκούμας 

 Πετράκος: Αρνούμαι να πω “ναι”- ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ