Ο Πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει το εσωκομματικό τοπίο

Του Παναγή Γαλιατσάτου

Σφοδρή επίθεση στους εσωκομματικούς του αντιπάλους εξαπέλυσε χθες ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, μια ημέρα πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για τη δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων δράσεων, το αποτέλεσμα της οποίας αναμένεται να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις.

Τους κατηγόρησε, ότι επενδύουν σε εναλλακτικές λύσεις μη ρεαλιστικές και επιλογές τυχοδιωκτικές και επικίνδυνες για τη χώρα, αλλά και ότι αντιδρούν εκ του ασφαλούς, καθώς «κρύβονται πίσω από την ασφάλεια της δικής μου υπογραφής».

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός χάραξε μια σαφή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην επιλογή του για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, για την οποία ανέλαβε και την ευθύνη ενός δύσκολου συμβιβασμού, και όσους διαφοροποιούνται, καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο ξεκάθαρα τα εσωκομματικά μέτωπα και στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, ότι στη σημερινή ψηφοφορία δεν μπορεί να υπάρξει χαλαρή προσέγγιση.

Μιλώντας σε συνεργάτες του, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ως τώρα δεν έχει ακούσει καμιά «πρόταση εναλλακτική στο εκβιαστικό δίλημμα της 12ης Ιούλη».

Φωτογραφίζοντας τους κ.κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη και Γιάνη Βαρουφάκη πρόσθεσε πως «αν κάποιοι πιστεύουν ότι το εναλλακτικό αριστερό σχέδιο είναι το Σχέδιο Σόιμπλε, η αρπαγή του στοκ των χαρτονομισμάτων της ΕΚΤ ή το να δίνουμε στους συνταξιούχους χαρτάκια «iou» αντί για συντάξεις, ας βγουν να το εξηγήσουν στον ελληνικό λαό. Και να μη κρύβονται πίσω από την ασφάλεια της δικής μου υπογραφής».

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού, εν όψει μιας κρίσιμης ψηφοφορίας στη βουλή κρίθηκε επιβεβλημένη, αφενός μεν ώστε να απομονώσει τους διαφωνούντες, αφ’ ετέρου για να καταστήσει σαφές και στους βουλευτές, πως θα πρέπει να πάρουν θέση τώρα σε αυτή τη σύγκρουση και να επιλέξουν στρατόπεδο.

Στο Μαξίμου ευελπιστούν πως αυτή η πίεση, σε συνδυασμό με την απάλειψη από το νομοσχέδιο που έρχεται για ψήφιση δύσκολων διατάξεων, όπως αυτή για τη φορολόγηση των αγροτών και την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, θα επαναπατρίσει κάποιους από όσους ψήφισαν παρών στην ψηφοφορία της περασμένης Πέμπτης και θα δημιουργήσει μια εικόνα απομόνωσης των διαφωνούντων και ανάκαμψης της πρωθυπουργικής πλειοψηφίας.

Ακόμα και αν επιβεβαιωθούν πάντως οι ανησυχίες που υπάρχουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο για νέες διαρροές, ο κ. Τσίπρας επιδιώκει ένα ξεκάθαρο εσωκομματικό τοπίο και προτάσσει μια στρατηγική επιλογή για την παραμονή της χώρας στο ευρώ που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.

Είναι ενδεικτικό, ότι ο πρωθυπουργός έσπευσε χθες να καταστήσει σαφές ότι όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί τις τελευταίες ημέρες ως εναλλακτικές και σχέδια Β που διερεύνησε η κυβέρνηση δεν είχαν ποτέ την έγκρισή του, κάτι που υπαινισσόταν συνεχώς ο κ. Βαρουφάκης στις τελευταίες τοποθετήσεις του.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους βουλευτές του να υπερψηφίσουν τη δεύτερη δέσμη προαπαιτούμενων και έθεσε τον οδικό χάρτη των επόμενων προτεραιοτήτων σε κυβέρνηση και κόμμα, θέλοντας έτσι να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Ως άμεση προτεραιότητα έθεσε την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για το νέο πρόγραμμα, για την οποία τόνισε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα συμμαχιών, πολιτικών και κοινωνικών, στην Ευρώπη, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Σε ότι αφορά στις εσωκομματικές εξελίξεις, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε συνέδριο τον Σεπτέμβριο, επισημαίνοντας ότι εκεί, ο «κομματικός» ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αντιστοιχηθεί με τον «κοινωνικό».

Αυτός ήταν και ένας σαφής υπαινιγμός, ότι ως μεγάλο κόμμα εξουσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πορεύεται με το στελεχιακό δυναμικό του 4% και ότι οι οργανώσεις του θα πρέπει να ανοίξουν στην κοινωνία.

ΠΗΓΗ: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Αμετακίνητοι οι διαφωνούντες στον ΣΥΡΙΖΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ