Ο Βαρουφάκης στον Realfm 97,8: Θα μιλήσω με τον κ. Τσίπρα και θα αποφανθώ

“Νέο μνημόνιο το οποίο μάλιστα να αποτελεί εμβάθυνση και επιτάχυνση των καταστροφικών ορμών των προηγούμενων μνημονίων δεν νομίζω ότι κανένας θα υπογράψει, ούτε ο κ. Τσίπρας, ούτε ο κ. Τσακαλώτος, ούτε εγώ” δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης στον Realfm 97,8 στην εκπομπή της Κατερίνας Ακριβοπούλου και του Νίκου Μπογιόπουλου. 

Ωστόσο, διευκρίνισε: “Να μιλήσω πρώτα με τον κ.Τσίπρα και τον κ. Τσακαλώτο, να δω ακριβώς τι έχουν να μας πουν, να δω τα νομοσχέδια και να αποφανθώ ευθαρσώς μόλις τα διαβάσω και ακούσω τους συναδέλφους”.

Σε κάθε περίπτωση σχολιάζοντας το κείμενο της συμφωνίας είπε: “Νομίζω ότι όποιος διαβάζει το κείμενο το οποίο εξέδωσε η Σύνοδος δεν μπορεί παρά να νιώσει θλίψη για την κατάντια της Ευρώπης. Για πάρα πολλές δεκαετίες αυτές οι μέρες θα γραφτούν με μαύρα γράμματα στην ιστορία της ΕΕ. και όσοι συνέταξαν αυτά τα κείμενα και τα υπέβαλαν στην ελληνική κυβέρνηση νομίζω ότι θα πρέπει να έχουν να κάνουν με τον ιστορικό του μέλλοντος. Η Ευρώπη ηττήθηκε, εμείς μένουμε στην Ευρώπη γιατί η καρδιά της χτυπά στην Ελλάδα όπως και σε όλες τις πρωτεύουσες και τα χωριά της ηπείρου μας”

Σε ερώτηση για τα όσα ακούστηκαν περί σχεδίου για Grexit, ο πρώην υπουργός Οικονομικών απάντησε: “Μια υπεύθυνη κυβέρνηση όπως η δική μας που από την πρώτη μέρα αντιμετωπίζει απειλές κλεισίματος τραπεζών πρέπει να σχεδιάζει τι γίνεται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Με εντολή πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου, με πλήρη γνώση της διαπραγματευτικής ομάδας, στο υπουργείο Οικονομικών δημιουργήθηκε μια ομάδα 4-5 ατόμων, έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει κάθε σοβαρό υπουργείο. Αν μας κλείσουν τις τράπεζες, αν προσπαθούσαν  να μας ωθήσουν εκτός της πόρτας της ευρωζώνης, ποια ήταν τα βήματα που θα έπρεπε να πάρουμε. Στόχος ήταν να κάνουμε τα πάντα για να αποφευχθεί αυτή η έκτακτη ανάγκη.

Δεν κάναμε σχέδια για Grexit, κάναμε σχέδια για την αποφυγή του. Δεν μιλήσαμε για παράλληλο νόμισμα, μιλήσαμε για δική μας ρευστότητα, τα λεγόμενα IOUs. Κάναμε αυτό που ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε, στο πλαίσιο άσκησης της πολιτικής της κυβέρνησης, που ήταν πολιτικής αποφυγής του Grexit”

Για την κριτική που δέχτηκε μετά την απουσία του από την ολομέλεια της Βουλής την περασμένη Παρασκευή, ο κ. Βαρουφάκης είπε: “Φωνάζουν οι κλέφτες. Ας φωνάξουν και με οποιαδήποτε χαρά να τους αντιμετωπίσω σε οποιοδήποτε φόρουμ επιλέξουν να κονταροχτυπηθούν στο πλαίσιο του πατριωτισμού και της χρηστής πολιτικής ζωής”

“Το πρωί πήγα στην ΚΟ, τοποθετήθηκα και τους μετέδωσα την απόλυτη συμπαράσταση μου, μοιράστηκα μαζί τους κάποιες συμβουλές για κάποια τεχνικά ζήτηματα που έπρεπε να κοιτάξουν και στο τέλος της ομιλίας μαζί με τον Ευκλείδη και τον Αλέξη ήμασταν ένα. Τους πληροφόρησα ότι δεν θα είμαι στην βουλή για οικογενειακούς λόγους και δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Όσον αφορά το αν καταγράφηκα ή όχι στους διαφωνούντες νομίζω ότι η επιστολή στην πρόεδρο της βουλής ξεδιαλύνει αυτή την ιστορία. Αυτό που πρέπει να αναρωτηθεί είναι γιατί τέτοια κακεντρέχεια; Άλλο η κριτική και άλλο αυτό το τσουνάμι λάσπης που εγώ δεν το έχω ξαναδεί” πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης. 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ