Γεννηματά: Το δικό μας “ναι” δεν είναι συγχωροχάρτι αλλά ψήφος εθνικής συνεννόησης – ΒΙΝΤΕΟ

 «H ψήφος μας δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Το δικό μας ναι δεν είναι συγχωροχάρτι, δεν είναι άφεση αμαρτιών, δεν είναι συνευθύνη.  Είναι ψήφος εθνικής συνεννόησης» είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. 

 «Τα τελευταία πέντε χρόνια οι Ελληνίδες και οι Έλληνες χωρίζονται διαρκώς, μνημονιακοί από τη μία αντιμνημονιακοί από την άλλη. Όταν το δίλημμα κατέρρευσε, επινοήθηκε το καινούργιο: ευρωπαϊστές από τη μία, αντιευρωπαϊστές από την άλλη. Είναι ακριβώς οι άνθρωποι τράβηξαν τις διαχωριστικές γραμμές που έρχονται να καταγγείλουν το διχασμό. Εγώ λέω ότι η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή και πρέπει όλοι να αναλάβουμε την ευθύνη να βάλουμε τέλος στο διχασμό » τόνισε.

«Τα διλήμματα είναι δραματικά. Έχει φτάσει η ώρα της αλήθειας και των μεγάλων υπερβάσεων. Απαιτούνται αποφάσεις δύσκολες, επώδυνες, αλλά αναγκαίες και σωτήριες. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει, απομένουν ελάχιστες ώρες».

Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έφερε τη χώρα σε άμεσο κίνδυνο εξόδου από το ευρώ. «Είμαστε αντιμέτωποι με χρεοκοπία, καταστροφή και φτωχοποίηση λαού. Το παραπλανητικό, σουρεαλιστικό, διχαστικό δημοψήφισμα αποδείχθηκε  ένα υπερόπλο που αντί να απειλεί τους αντιπάλους όπως ισχυριστήκατε στράφηκε εναντίον του λαού, διχάσετε για άλλη μια φορά τον ελληνικό λαό. Καταφέρατε να οδηγηθεί η χώρα σε ακόμα δυσκολότερη διαπραγματευτική θέση».

«Για το ΠΑΣΟΚ η συμμετοχή στην Ευρώπη δεν είναι απλώς η συμμετοχή σε μια ένωση, δεν είναι απλά το κοινό μας νόμισμα, αλλά η θωράκιση του έθνους, η ασπίδα προστασίας του λαού που οφείλουμε να ενισχύσουμε και όχι να την παραδώσουμε» είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.   «Για το ΠΑΣΟΚ δεν υπήρχε ποτέ το δίλημμα μέσα ή έξω από την Ευρώπη. Αναλάβαμε τις ευθύνες μας, αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες αλλά δεν αρνηθήκαμε ποτέ το ευρωπαϊκό οικοδόμημα γιατί είναι η μόνη προοπτική για τη χώρα».

Το ΠΑΣΟΚ διατυπώνει καθαρά τις θέσεις του απέναντι στην εθνική συγκυρία:

1) Η εθνική γραμμή προσδιορίζεται με πολύ σαφή και αδιαμφισβήτητο τρόπο στη διπλή εντολή που δόθηκε στον Πρωθυπουργό μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Όχι στη ρήξη και στο Grexit ναι στην ισότιμη συμμετοχή στην καρδιά της Ευρώπης και την ευρωζώνη.

2) Αποκλειστική και μοναδική ευθύνη της διαπραγμάτευσης την έχετε εσείς κ. πρωθυπουργέ, η κυβέρνηση σας και η διαπραγματευτική σας ομάδα.

«Φέρνετε μια πρόταση βάση για συμφωνία, υπό καθεστώς ασφυκτικών χρονικών περιορισμών. Αυτό και μόνο δεν επιτρέπει καμία ουσιαστική αξιολόγηση σε προτάσεις και μέτρα,  πολλά από τα οποία μέτρα είναι αναντίστοιχα με τις κόκκινες γραμμές που έχουν διατυπωθεί».

3) σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση σας έχει λάβει εντολή για λύση. Έχετε χρέος να προχωρήσετε με ευθύνη, σαφήνεια και ταχύτητα.  Το eurogroup δεν θα πρέπει να ολοκληρωθεί άδοξα και μοιραία χωρίς συμφωνία.

«Το ΠΑΣΟΚ ήταν είναι και θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή για να κατοχυρωθεί το ιστορικό κεκτημένο της Ελλάδας μέσα στις δομές της Ευρώπης, μέσα στη ζώνη στο ευρώ.  Όλοι οι Έλληνες απαιτούν καθαρές απαντήσεις, λυτρωτική υπέρβαση, καθαρή λύση. Ο πρωθυπουργός ανέλαβε τη δέσμευση να φέρει λύση που θα ακυρώνει οριστικά το grexit» επισήμανε η κ. Γεννηματά.

«Αυτή την εξουσιοδότηση σας δίνουμε κ. Πρωθυπουργέ η ψήφος μας δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.  Δεν ξεχνάμε ότι 6 μήνες τώρα ότι η δήθεν περήφανη αλλά στην πραγματικότητα αλλοπρόσαλλη και επικίνδυνη διαπραγμάτευση έφερε τη χώρα αντιμέτωπη με μια πραγματική τραγωδία.  Δεν ξεχνάμε ότι ενώ τον Δεκέμβριο ζητούσαν 1 δις για να κλείσει η αξιολόγηση εσείς τώρα προτείνετε μέτρα που ξεπερνούν 12 δις ευρώ.  Θα τα πούμε. Δεν είναι ώρα να αποτιμήσουμε τη συμφωνία. Είναι η ώρα να πετύχετε την συμφωνία.  Το δικό μας ναι δεν είναι συγχωροχάρτι, δεν είναι άφεση αμαρτιών, δεν είναι συνευθύνη.  Δεν σας παραδίδουμε λευκή επιταγή. Είναι ψήφος εθνικής συνεννόησης με σαφή εντολή για οριστική λύση και παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και το ευρώ» υπογράμμισε.  

«Εμείς στο ΠΑΣΟΚ συναντηθήκαμε με τα αμείλικτα διλήμματα και δυστυχώς εντελώς μόνοι. Δεν αναζητούμε δικαίωση, σας καλούμε να κοιτάξετε λίγο ψηλότερα από το κομματικό συμφέρον και να αναμετρηθούμε με την ελπίδα των ανθρώπων αυτού του τόπου . Αναλάβετε τις ευθύνες σας απέναντι στους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Η τύχη της χώρας αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα χέρια σας».

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ