Τσίπρας: Φθάσαμε στη διακεκαυμένη ζώνη. Από δω και μπρος υπάρχει ναρκοπέδιο – ΒΙΝΤΕΟ

Σε προσωπικό τόνο μίλησε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Ολομέλεια της Βουλής, κάνοντας αυτοκριτική, αλλά υπογραμμίζοντας ότι η σημερινή ψήφος δεν είναι «μια ψήφος σε ένα νομοσχέδιο» αλλά «συνειδήσεως με βαρύνουσα πολιτική σημασία».

«Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα στη θέση του πρωθυπουργού κινήθηκα με μοναδικό γνώμονα τη συνείδησή μου προκειμένου να διεκδικήσω με όλες τις δυνάμεις το δίκιο του λαού και να προασπίσω τ�� εθνικά συμφέροντα», ανέφερε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Έξι μήνες τώρα έχω πράξει ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν σε δύσκολες συνθήκες, πολλές φορές σε συνθήκες απειλών και εκβιασμών, όμως σε αυτές τις συνθήκες ανέλαβα ρίσκα, δεν το έβαλα κάτω, δεν λογάριασα  το πολιτικό κόστος, δεν συμφιλιώθηκα με την ιδέα των εύκολων συμβιβασμών».

«Πολλοί θα πουν ότι έφτασα μέχρι εκεί που κάνεις δεν είχε φαντασθεί ότι θα φτάσει ένας πρωθυπουργός και όλα αυτά προσπαθώντας να μιλάω τη γλώσσα της αλήθειας και με μοναδική δύναμη την απλοχέρη στήριξη της πλειοψηφίας του ελληνικού λάου.

Έξι μήνες τώρα μπήκαμε σε έναν πόλεμο, δώσαμε μάχες δύσκολες, με άνισες δυνάμεις. Είχαμε απώλειες, κερδίσαμε όμως έδαφος. Τώρα φτάσαμε στη διακεκαυμένη ζώνη. Από δω και μπρος υπάρχει ναρκοπέδιο. Ναι κάναμε λάθη. Ουδείς αλάθητος και πρώτος εγώ», υπογράμμισε.

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για κύκλους που «επιδίωκαν και επιδιώκουν την απαλλαγή τους από μια αρεστή κυβέρνηση και έναν ενοχλητικό λαό που επιμένει να τη στηρίζει» και πρόσθεσε:

«Αποφασίσαμε με υψηλή αίσθηση της ευθύνης και γνωρίζοντας την κρισιμότητα της απόφασης να αποτρέψουμε ένα πολιτικό Grexit με οικονομική πρόφαση.Η δανειακή συμφωνία που θα τεθεί στην κρίση του Eurogroup περιλαμβάνει πολλές προαπαιτούμενες δράσεις που απέχουν πολύ από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Ωστόσο η σύγκριση που έχουμε να κάνουμε είναι ανάμεσα στις εναλλακτικές που έχουμε μπροστά μας».

«Στις 25 Ιουνίου πήραμε ένα τελεσίγραφο. Προέβλεπε μόνο σκληρά μετρά χωρίς καμία ανάσα, χωρίς επαρκή χρηματοδότηση και δέσμευση για το χρέος. Το αρνηθήκαμε και πιστεύω ότι το ίδιο θα έκανε όποιος ήταν στην θέση μας. Το θέσαμε στην κρίση του ελληνικού λαού. Δεν είχαμε την πρόθεση αυτή η επιλογή να οδηγήσει στην περιπέτεια του κλεισίματος των τραπεζών», είπε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Παρά τις κλειστές τράπεζες, τις τεράστιες δυσκολίες, ο ελληνικός λαός πήρε μια δύσκολη, γενναία και ιστορική απόφαση που εξέπληξε τους περισσότερους από μας. Δεν έδωσε εντολή ρήξης αλλά ενίσχυσης της διαπραγματευτικής μας προσπάθειας. Δεν έκρυψα στιγμή ούτε τις προθέσεις μου ούτε την αλήθεια από τον ελληνικό λαό. Δεν ζήτησα το “όχι” ως εντολή εξόδου. Δεσμεύθηκα και προσωπικά να κάνω ότι περνά από το χέρι  μου για να φέρω το συντομότερο δυνατό μια καλύτερη συμφωνία. Και δεν θα έρθω σήμερα να παριστάνω κάτι άλλο από αυτό που υποσχέθηκα. Αυτό που υποσχέθηκα πράττω».

«Εξέλαβα το “όχι” ως εντολή για μια καλύτερη λύση, για μία συμφωνία ως επιλογή αξιοπρέπειας για μεγάλη μερίδα του ελληνικού λάου και ως ψήφο εμπιστοσύνης. Και τώρα έρχεται η ώρα να κάνουμε απολογισμό. Τι έχουμε μπροστά μας: έχουμε επαρκή χρηματοδότηση, αναπτυξιακό πακέτο και δέσμευση για το χρέος.

Από την άλλη πλευρά το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που μας ζητείται είναι δύσκολο. Καλύτερο μεν σε αρκετά σημεία από αυτό που τέθηκε πριν από 15 μέρες αλλά δύσκολο  πρόγραμμα. Αλλά έχουμε μια πιθανότητα συμφωνίας που μπορεί να δώσει προοπτική στο τέλος της συζήτησης περί Grexit. Και άρα την δυνατότητα να αντισταθμίσουμε τις πιθανές υφεσιακές επιπτώσεις των δύσκολων μέτρων», τόνισε.

Ο Πρωθυπουργός στη συνέχεια περιέγραψε τα πέντε σημεία για το σχέδιο συμφωνίας. Όπως είπε:

«Θα οδηγήσει σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Η συμβολή του ΔΝΤ θα είναι τεχνική και τελειώνει η τρόικα όπως τη γνωρίσαμε.

Τριετής διάρκεια σύμβασης. Στο τελεσίγραφο το σχέδιο ήταν 5μηνο. Τώρα θα υπάρξουν ενιαία προαπαιτούμενα

Πρωτογενή πλεονάσματα ως το 2018 χαμηλά και ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας.

Με το δάνειο από τον ESM θα πληρώσουμε τα ομόλογα της ΕΚΤ, ύψους 6,8 δισ. ευρώ . Η μετατροπή του χρέους από βραχυπρόθεσμο σε μακροπρόθεσμο με χαμηλότερα επιτόκια ισοδυναμεί με αναδιάρθρωσή του

Δεν θα υπάρξουν πρόσθετα δημοσιονομκα μέτρα ως συνέπεια των επιπτώσεων στην οικονομία από την τραπεζική αργία και capital controls και για πρώτη φορά στο τραπέζι έχει ανοίξει ουσιαστική συζήτησης για το μέγα ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους».

«Θέλω να επαναλάβω ότι ο στόχος της παρέμβασης μου δεν είναι να ωραιοποιήσω την πραγματικότητα. Είναι μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας με ευθύνη απέναντι στο σώμα να εκθέσω με σαφήνεια τις επιλογές που έχουμε μπροστά μας.

Φθάνουμε ελπίζω στο τέλος μιας σκληρής μάχης. Διαπραγματευτήκαμε σκληρά για την Ελλάδα και για να αλλάξει πορεία η Ευρώπη», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε:

«Αυτό μπορεί σήμερα να μην φαίνεται εφικτό, οφείλουμε να το παραδεχτούμε αλλά αργά η γρήγορα, αυτός ο σπόρος δημοκρατίας και αξιοπρεπείας που ρίξαμε θα φέρει καρπούς και σε άλλους λαούς της Ευρώπης».

«Είναι προφανές ότι η εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή δεν αποτελεί απλά μια ψήφος σε ένα νομοσχέδιο. Είναι μια ψήφος συνειδήσεως με βαρύνουσα πολιτική σημασία.

Διότι αφορά την επομένη μέρα και προφανώς είναι μια επιλογή συνείδησης και υψηλής εθνικής ευθύνης. Έχουμε εθνικό χρέος να κρατήσουμε ζωντανό το λαό μας και θα τα καταφέρουμε.  Όχι μόνο να μείνουμε στην Ευρώπη αλλά να ζήσουμε ως αξιότιμος εταίρος» κατέληξε ο Πρωθυπουργός. 

 

Διαβάστε επίσης:

“Παραπληροφορείτε τον λαό με ωμά ψέματα” φώναξε ο Βενιζέλος στον Τσίπρα – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ