Δίκη Χρυσής Αυγής: Απορρίφθηκε το αίτημα για ραδιοτηλεοπτική κάλυψη

Την απόρριψη του αιτήματος για ραδιοτηλεοπτική κάλυψη της διαδικασίας υποστηρίζοντας ότι δεν διασφαλίζει τις προϋποθέσεις για δίκαιη δίκη ενώ αντίθετα θέτει σε κίνδυνο και δυσχεραίνει την απονομή της Δικαιοσύνης καθώς μπορεί να αλλοιώσει τη συμπεριφορά παραγόντων της δίκης, πρότεινε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όπου εκδικάζεται η δική της Χρυσής Αυγής.

Οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής όμως επέμειναν ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος είναι απαραίτητη η ραδιοτηλεοπτική κάλυψης της διαδικασίας.

Η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε επίσης να απορριφθεί και το αίτημα για την τήρηση ηχογραφημένων πρακτικών καθώς όπως είπε “δεν αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την καλύτερη διερεύνηση της υπόθεσης”.

Η πολιτική αγωγή αντέτεινε πως η τήρηση των πρακτικών είναι θέμα ουσίας γιατί καταγράφονται οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις με κάθε λεπτομέρεια υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως υπάρχει η σχετική υποδομή. “Ακόμη και στα ειρηνοδικεία και τα διαζύγια ηχογραφούν τη διαδικασία” είπαν χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά το αίτημα της πολιτικής αγωγής για προβολή βίντεο στην δικαστική αίθουσα η εισαγγελέας επιφυλάχθηκε να αποφανθεί κατά τη διάρκειας της ακροαματικής διαδικασίας.

Όσο για το αίτημα της μεταφοράς της δίκης σε άλλη δικαστική αίθουσα, το οποίο τέθηκε εκ νέου, η κ. Οικονόμου επανέλαβε την δέσμευση του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι τον Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμη νέα αίθουσα στο Εφετείο υπενθυμίζοντας ότι η πρόεδρος έχει κάνει όλα τα απαραίτητα αιτήματα.

“Διαπλοκή εγκληματικής οργάνωσης με ένα κοινοβουλευτικό κόμμα”

Οι τόνοι ανέβηκαν στην δικαστική αίθουσα όταν ένας εκ των συνηγόρων πολιτικής αγωγής επιχειρηματολόγησε υπέρ της δημοσιότητας της δίκης επισημαίνοντας ότι ” η άρνηση της δημοσιότητας της δίκης στο ακροατήριο μπορεί να δημιουργήσει θέματα ακυρότητας” και συμπλήρωσε πως πρόκειται για “ιστορική δίκη την οποία πρέπει ο καθένας να μπορεί να παρακολουθήσει”.

Όταν ο συνήγορος έκανε λόγο για “εγκληματική οργάνωση που εξέλεξε βουλευτές το 2012″ οι συνήγοροι υπεράσπισης διαμαρτυρήθηκαν έντονα για να ακούσουν τον συνάδελφο τους να τους απαντά πως ” υπάρχει διαπλοκής μιας εγκληματικής οργάνωσης με ένα κοινοβουλευτικό κόμμα”.

Παίρνοντας το λόγο ο συνήγορος του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Τ. Μιχαλόλιας έκανε έκκληση ” να λείψουν οι φανατικές εκφράσεις που εξασφαλίζουν στον καθένα ρόλους αλλά δεν βοηθούν τη δικαιοσύνη”.

Σε ότι αφορά την ραδιοτηλεοπτική κάλυψη της διαδικασίας ο κ. Μιχαλόλιας υπογράμμισε πως δεν συναινεί καθώς ” οι κατηγορούμενοι κουβαλούν τραυματική εμπειρία δυο ετών από τον ” αντικειμενικό” τρόπο που αντιμετωπίστηκαν από τα ΜΜΕ” και συμπλήρωσε ” ποιος εγγυάται στους κατηγορούμενους ότι θα μεταδίδεται ολόκληρη η διαδικασία και όχι αλά κάρτ αυτά που θέλουν; Θα σαλαμοποιοήσουμε τη διαδικασία και θα μεταδίδονται καταθέσεις κατά το δοθούν”.

Ο μόνος που διαφοροποιήθηκε ήταν ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Στ. Μπούκουρας ο οποίος μέσω της συνηγόρου του υποστήριξε πως ” από τη στιγμή που οι δημοσιογράφοι του δικαστικού ρεπορτάζ καλύπτουν τη δίκη δεν θεωρώ ότι με την ραδιοτηλεοπτική κάλυψη βλάπτεται το συμφέρον του κατηγορούμενου”.

Τέλος , η πλειονότητα των συνηγόρων υπεράσπισης τάχθηκε υπέρ της τήρησης μαγνητοφωνημένων πρακτικών καθώς, όπως είπαν, θα διευκόλυνε την διαδικασία. “Ακόμη και στη Βουλγαρία τηρούν μαγνητοφωνημένης πρακτικά” είπε χαρακτηριστικά ένας εκ των συνηγόρων.

Το δικαστήριο διέκοψε για να αποφανθεί επί των αιτημάτων.

Διαβάστε επίσης:

Η αντίδραση της πολιτικής αγωγής στη δίκη της ΧΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ