Κορωνάκης: Ο Γιούνκερ δεν ήθελε να καταλάβει το ερώτημα του δημοψηφίσματος

«Ο κ. Γιούνκερ δεν είχε ή καλύτερα δεν ήθελε να καταλάβει ποιο ήταν το ερώτημα του δημοψηφίσματος», σχολίασε ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης για τις σημερινές δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ρ/σ «Αθήνα 9,84», ο κ. Κορωνάκης είπε ότι το ερώτημα που τέθηκε με το δημοψήφισμα είναι «αν θέλουμε μια λύση από τα ίδια».

«Είναι προφανές μάλλον ότι ο κ. Γιούνγκερ δεν είχε ή καλύτερα δεν ήθελε να καταλάβει ποιο ήταν το ερώτημα του δημοψηφίσματος και μάλιστα προσπάθησε την προηγούμενη περίοδο και εκείνος και σειρά ευρωπαίων αξιωματούχων να θέσουν ένα διαφορετικό δίλλημα στο οποίο όπως και στην εκστρατεία φόβου που εξαπλώθηκε, ο ελληνικός λαός απάντησε. Δεν δέχθηκε το δίλλημα που του έθεσαν αλλά απάντησε στο ερώτημα που του έθεσε η κυβέρνηση», είπε ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε πως το ερώτημα αυτό «είναι αν θέλουμε μία λύση από τα ίδια. Αν θέλουμε τη συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής, δηλαδή η χώρα να υποβάλλεται στο κυνήγι μιας δόσης κάθε 2 ή 3 μήνες να εφαρμόζεται σκληρή πολιτική λιτότητας στη χώρα πάνω στους ίδιους και στους ίδιους. Αυτή η λιτότητα να παράγει ύφεση, η ύφεση να μην επιτρέπει να πιάσουμε τους στόχους και επειδή δεν πιάνουμε τους στόχους να παίρνουμε νέα μέτρα. Από αυτόν τον φαύλο κύκλο αυτός ο λαός και αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να βγουν». Στο σημείο αυτό ο κ. Κορωνάκης έσπευσε να υπογραμμίσει:«εμείς είμαστε διατεθειμένοι να δουλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για μια συμφωνία που θα έχει όμως κάποια χαρακτηριστικά. Θα είναι μία βιώσιμη συμφωνία όπως εμείς λέμε, θα ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη, θα έχει φως στον ορίζοντα. Αυτό εξασφαλίζεται με το άνοιγμα της κουβέντας για το χρέος. Χωρίς το άνοιγμα της κουβέντας για την ελάφρυνση από το βάρος του χρέους και την επαρκή χρηματοδότηση της χώρας δεν θα μπορέσουν να στραφούν πόροι προς την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας για να μπορέσει να σταματήσει η ύφεση να παραχθεί νέος πλούτος και νέες θέσεις εργασίας».

Ερωτηθείς γι΄ αυτά που προτείνει η Ελλάδα, ο κ. Κορωνάκης είπε ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει σειρά προτάσεων και έχει πολλές εναλλακτικές στο χέρι της. Όπως εξάλλου ανέφερε η κυβέρνηση «έχει σήμερα την διαδικασία της διαπραγμάτευσης στην οποία οποτεδήποτε οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι και οι θεσμοί θελήσουν να υπάρξει συμφωνία, η συμφωνία πλέον είναι πάρα πολύ εύκολο να επιτευχτεί. Αυτό που λείπει μέχρι σήμερα είναι η βούληση για συμφωνία, για μια συμφωνία που θα είναι λύση όμως και δεν θα είναι τιμωρία στο ελληνικό λαό. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί αυτή τη στιγμή οι δηλώσεις που έχουν γίνει όχι μόνο δεν παίρνουν υπόψη τους το δημοκρατικό αποτέλεσμα αλλά δείχνουν σημάδια εκδικητικότητας. Αυτό δεν μπορεί να είναι ο κανόνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κανόνας στην Ευρωπαϊκή ένωση θα είναι να σέβονται όλες οι χώρες, όπως σας έχω πει πολλές φορές, τους κανόνες της ευρωζώνης αλλά και η ευρωζώνη να σέβεται την δημοκρατία».

Αναφερόμενος στην παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη, ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «Ο Γιάνης Βαρουφάκης εκτίμησε σε συνεργασία απʼ ότι είπε με τον Πρωθυπουργό, ότι είναι καλύτερο και ότι είναι βοήθεια προς τον Πρωθυπουργό να παραιτηθεί». Πρόσθεσε δε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης «έχει βοηθήσει εξαιρετικά την πορεία της διαπραγμάτευσης, την ανάδειξη του ελληνικού θέματος ως ένα ευρωπαϊκό θέμα. Έχει δώσει μεγάλη δημοσιότητα στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και στο τι έχει προηγηθεί τα προηγούμενα 5 χρόνια στην Ελλάδα, καθώς και στα αδιέξοδα της πολιτικής πείθοντας πάρα πολλούς, πολύ γνωστούς ευρωπαίους και παγκοσμίου φήμης οικονομολόγους και πολύ δύσκολα κάποιος μπορούσε να σταθεί απέναντι του με ισότιμα επιχειρήματα».

«Με βάση αυτό από την πλευρά μου θέλω να τον ευχαριστήσω για ότι έχει προσφέρει σε αυτή τη δύσκολη πορεία των διαπραγματεύσεων. Ο Γιάνης δεν ήταν μέλος του κόμματος, των γνώρισα εγώ τουλάχιστον μέσα από αυτή την διαπραγμάτευση από κοντά και αναμφισβήτητα είναι ένας άνθρωπος με εξαιρετικές ικανότητες που κατέβαλε πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια, με όλες του τις δυνάμεις, για να υπάρχει μια λύση σύμφωνη με αυτή που ο λαός επέλεξε και την τελευταία Κυριακή», είπε ο κ. Κορωνάκης.

Ερωτηθείς για τις τράπεζες ο κ. Κορωνάκης κατήγγειλε πως ενώ όλοι γνώριζαν τα ζητήματα ρευστότητας, «είχαμε μια επιχείρηση για να γίνει bank run, στοχευμένη επιχείρηση από ΜΜΕ, από δηλώσεις πολιτικών εντός της χώρας και από δηλώσεις αξιωματούχων εκτός της χώρας για να συμβεί το bank run, μια επιχείρηση τρομοκρατίας που οδηγούσε στο bank run και αμέσως μετά είχαμε μια απόφαση του eurogroup που δεν παρέτεινε το πρόγραμμα ούτε για λίγες μέρες ώστε να ψηφίσει ο ελληνικός λαός με ησυχία, που την ακολούθησε μια απόφαση της ΕΚΤ που είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των τραπεζών».

«Αυτοί που είναι υπεύθυνοι για ότι έχει συμβεί στην χώρα το τελευταίο διάστημα είναι όσοι από ξένα και εγχώρια κέντρα επιχείρησαν να πιεστεί η ελληνική κυβέρνηση σε ένα πρωτοφανή οικονομικό πόλεμο που αγγίζει τα όρια του πραξικοπήματος. Οι δηλώσεις της κα Λαγκάρντ λίγες μέρες πριν το δημοψήφισμα ήταν ότι το πρόβλημα δεν είναι το πρόγραμμα αλλά είναι η κυβέρνηση. Λοιπόν ο ελληνικός λαός απάντησε απέναντι σε αυτήν την τεράστιας κλίμακας επιχείρηση που στήθηκε από όλο τον παλιό κόσμο. Πρώην Πρωθυπουργούς, πολιτικούς από τα 3 κόμματα τουλάχιστον, ΜΜΕ που δεν ακολούθησαν την εκλογική νομοθεσία, επιχειρηματίες που απειλούσαν με απολύσεις, όλες οι παλιές μορφές οργάνωσης της ελληνικής κοινωνίας, είδαμε δημάρχους, περιφερειάρχες, επιμελητήρια ακόμα και την ΓΣΕΕ απέναντι σε όλους αυτούς που τάχθηκαν με την πλευρά των εκβιαστών. Η ελληνική κοινωνία λοιπόν απάντησε. Σήμερα πρέπει να δείξουν όλοι, και εντός και εκτός της χώρας ότι πήραν το μήνυμα, ότι η χώρα έχει λαϊκή κυριαρχία και δημοκρατία», είπε ο κ. Κορωνάκης.

Πηγή: AΠΕ

 

Δείτε επίσης:

Ευρωβουλευτής ύψωσε… χαρτί υγείας στην ευρωβουλή και ζήτησε παραίτηση Γιούνκερ – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ