Λεπτό προς λεπτό οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις – Παραίτηση Βαρουφάκη – ΒΙΝΤΕΟ

Οι πολιτικές εξελίξεις που πυροδοτούνται στη χώρα μετά το «Όχι» των πολιτών στο δημοψήφισμα είναι ραγδαίες.

Ο Τσίπρας ζήτησε από τους πολιτικούς αρχηγούς να συνδράμουν για βιώσιμη λύση

Να συνδράμουν στο να υποστηριχθεί η σαφής και ξεκάθαρη ετυμηγορία του ελληνικού λαού από το χτεσινό δημοψήφισμα για μια βιώσιμη λύση, ζήτησε, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, κατά τη σύσκεψη που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπως αναφέρει τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Ο Πούτιν ζήτησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τσίπρα

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Η επικοινωνία θα πραγματοποιηθεί άμεσα στη διάρκεια του διαλείμματος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τηλεφωνική επικοινωνία Παυλόπουλου – Τσίπρα με Ολάντ – ΤΩΡΑ

Μικρή διακοπή έγινε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Η σύσκεψη των αρχηγών, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί, θα συνεχιστεί μετά την ολοκλήρωση της τηλεφωνικής συνομιλίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Λαφαζάνης – ΤΩΡΑ

Στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών έφθασε πριν από λίγο ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ANT1 και το MEGA.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του ΑΝΤ1, δεν μπήκε στη σύσκεψη, αλλά είχε μια συνομιλία με τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά αλλά και με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Το πρώτο σχόλιο της Γερμανίας για την παραίτηση Βαρουφάκη – ΒΙΝΤΕΟ

Για την παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη ρωτήθηκαν οι εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ, τόνισε ότι «το θέμα δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά πρόκειται για θέσεις». «Μιλάμε για περιεχόμενο θέσεων», είπε και συνέχισε:

«Μιλάμε για ένα ευρωπαϊκό οικοδόμημα και μόνο αυτό θα πρέπει να μετρήσουμε όταν θα κοιτάξουμε τις μελλοντικές μας συνομιλίες».

Από την πλευρά του ο Γερμανός Κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ επανέλαβε ότι «το θέμα δεν είναι τα πρόσωπα» και υπογράμμισε:

« Ο κ. Βαρουφάκης δεν συζητούσε με την Καγκελάριο για το λόγο αυτό δεν θα ήθελα να ερμηνεύσω ή να σχολιάσω την παραίτησή του».

 

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ:

Τηλεφωνική επικοινωνία Παυλόπουλου – Τσίπρα με Ολάντ

Μικρή διακοπή έγινε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Η σύσκεψη των αρχηγών, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί, θα συνεχιστεί μετά την ολοκλήρωση της τηλεφωνικής συνομιλίας.

Reuters: Ο Τσακαλώτος αναμένεται να αντικαταστήσει τον Βαρουφάκη

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να αντικαταστήσει τον Γιάνη Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών, μετά την παραίτηση του δεύτερου, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο ανώτατη κυβερνητική πηγή.

Η ανακοίνωση του νέου υπουργού Οικονομικών θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Σε εξέλιξη το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

Άρχισε στο Προεδρικό Μέγαρο το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Λίγο μετά τις 10 το πρωί, μετέβη στο Προεδρικό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη και αμέσως μετά ο Πρόεδρος Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Λίγο νωρίτερα, είχαν προσέλθει, κατά σειρά, ο αρχηγός των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννημάτα, ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκης και ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας.

Υπενθυμίζεται ότι τη σύγκληση των αρχηγών ζήτησε, χθες το βράδυ, από τον κ. Παυλόπουλο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των δημοψηφίσματος.

Συνεργασία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, είχε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πότε θα ανακοινωθεί ο αντικαταστάτης του Βαρουφάκη

Μετά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών θα ανακοινωθεί ο αντικαταστάτης του Γιάνη Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών, όπως τόνισε σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναλυτικά τι αναφέρει ο Γ. Σακελλαρίδης:

«Ο Γιάνης Βαρουφάκης ως Υπουργός Οικονομικών έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση από την πρώτη μέρα της κυβέρνησης.

Ο Πρωθυπουργός νιώθει την ανάγκη να τον ευχαριστήσει για την αδιάκοπή του προσπάθεια να προωθήσει τις θέσεις της κυβέρνησης και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

Μετά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών θα ανακοινωθεί ο αντικαταστάτης του».

Παραιτήθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης από το υπουργείο Οικονομικών

Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, προκειμένου να διευκολύνει τον πρωθυπουργό στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

«Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου θα μείνει στην παγκόσμια ιστορία ως μοναδική στιγμή που ένας μικρός ευρωπαϊκός λαός όρθωσε το ανάστημά του εναντίον της Χρεοδουλοπαροικίας. Όπως όλες οι δημοκρατικές κατακτήσεις, έτσι κι αυτή η ιστορική απόρριψη του τελεσίγραφου του Eurogroup της 25ης Ιουνίου έχει μεγάλο κόστος. Είναι λοιπόν απαραίτητο το κεφάλαιο του ΟΧΙ να επενδυθεί άμεσα ώστε να μετατραπεί σε ΝΑΙ σε κάποια έντιμη συμφωνία-επίλυση – με αναδιάρθρωση χρέους, με μειωμένη λιτότητα, με αναδιανομή υπέρ των μη εχόντων, με πραγματικές μεταρρυθμίσεις.

Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, μου κατέστη γνωστό ότι οι συμμετέχοντες στο Eurogroup, και λοιποί εταίροι, θα «εκτιμούσαν» την… απουσία μου από τις συνεδριάσεις του, κάτι που ο Πρωθυπουργός έκρινε ότι ίσως βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας. Για αυτό και αποχωρώ από το Υπουργείο Οικονομικών.

Είναι καθήκον μου να βοηθήσω όσο μπορώ τον Αλέξη Τσίπρα να εκμεταλλευτεί, όπως εκείνος κρίνει, το κεφάλαιο που μας δώρησε ο ελληνικός λαός μέσω του δημοψηφίσματος.

Και είναι τιμή μου η απαίτηση των δανειστών.

Η Αριστερά λειτουργεί συλλογικά και οι αριστεροί δεν αγαπάμε τις καρέκλες. Θα στηρίξω τον Αλέξη Τσίπρα, την νέα ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, την κυβέρνηση της Αριστεράς.

Η υπερπροσπάθεια να τιμήσουμε τον γενναίο ελληνικό λαό, και το περίφημο ΟΧΙ που χάρισε χτες στους απανταχού δημοκράτες, μόλις ξεκινά!»

Σε εξέλιξη το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

Ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στο προεδρικό μέγαρο λίγο μετά τις 12:30 τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και στη συνάντηση που είχε με τον Προκόπη Παυλόπουλο έθεσε και επίσημα το αίτημα του για την σύγκληση του ανώτατου πολιτικού οργάνου.

«Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σημείωσε την αταλάντευτη και αδιαπραγμάτευτη βούληση της Ελλάδας να παραμείνει στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι προέχει να σφυρηλατήσουμε την εθνική μας ενότητα και ομοψυχία να διαμορφώσουμε ένα υγιές και ισχυρό εθνικό μέτωπο για την αποκατάσταση της ομαλότητας στην οικονομία προκειμένου να διεκδικήσουμε άμεσα λύση στα προβλήματα, στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας.

Όπως είπε ο κ Τσίπρας, πρέπει να σταματήσει ο στραγγαλισμός της οικονομίας και ταυτόχρονα να διαμηνύσουμε ότι οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές, λογικές και ότι είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε άμεσα σε μια ουσιαστική διαπραγμάτευση για να βρεθεί μια αξιόπιστη λύση και ένας έντιμος συμβιβασμός για το καλό της Ευρώπης. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η Ευρώπη προχωρά μέσα από συμβιβασμούς όχι μέσα από διαιρέσεις.

Live από την ΕΡΤ1:

Τι είπε ο Βαρουφάκης στον Μέισον πριν παραιτηθεί

Συνομιλία είχε ο δημοσιογράφος του Channel 4 Πολ Μέισον με τον Γιάννη Βαρουφάκη πριν την παραίτησή του ο οποίος του είπε πως «αισθάνεται δικαιωμένος».  

Στο tweet o Πολ Μέισον αναφέρει:

«Ο Βαρουφάκης παραιτείται από υπουργός Οικονομικών. Μίλησα μαζί του χθες το βράδυ και ο ίδιος αισθάνεται δικαιωμένος. Ο ανασχηματισμός του Τσίπρα θα δημιουργήσει το ΣΥΡΙΖΑ 2».

Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος

Παρακολουθήστε live από το enikos.gr, μέσω της ειδική σελίδας του υπουργείου Εσωτερικών, τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.

Σαμαράς: Παραιτούμαι – Καταλαβαίνω ότι η παράταξη χρειάζεται μία νέα αρχή

«Σε ότι με αφορά, κράτησα τέτοια στάση στη διάρκεια της προεκλογικής μάχης για να διευκολύνω να εκφραστεί η διακομματική συσπείρωση του “ναι”. Καταλαβαίνω ότι η μεγάλη παράταξη μας χρειάζεται μια νέα αρχή. Από σήμερα λοιπόν παραιτούμαι από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και ζήτησα ήδη από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να αναλάβει προσωρινός πρόεδρος και να κινήσει τις κατάλληλες διαδικασίες», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς, πρόσθεσε:  Η μεγάλη ευρωπαϊκή παράταξη οφείλει να παίξει καθοριστικό ρόλο και εγώ θα είμαι δίπλα της, όπως υπήρξα σε όλη μου τη ζωή.

Νωρίτερα αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του δημοψηφισμάτος, επισήμανε: «Ο ελληνικός λαός μίλησε! Σε ένα διχαστικό δημοψήφισμα που έγινε με κλειστές τράπεζες. Πάνω σε ερώτημα ασαφές. Και μέσα σε ελάχιστες μέρες. Τώρα η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για μια βιώσιμη συμφωνία σε 48 ώρες, όπως υποσχέθηκε Και δεν πρέπει να χαθεί ούτε λεπτό.

Η κυβέρνηση έχει πια την αποκλειστική ευθύνη. Την αποκλειστική ευθύνη να πάει να διαπραγματευθεί με ένα ΟΧΙ, που εκείνη προκάλεσε. Την αποκλειστική ευθύνη να φέρει μια συμφωνία αμέσως, χωρίς την οποία η χώρα βουλιάζει μέρα με την μέρα. Την αποκλειστική ευθύνη να απομονώσει τα στοιχεία εκείνα του κόμματός της που τοποθετούνται, ανοικτά πια, υπέρ της επιστροφής στη δραχμή.

Όλοι όσοι ψήφισαν ΝΑΙ, που αποτελούν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας, αλλά και πολλοί από εκείνους που ψήφισαν ΟΧΙ, θέλουν να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης αμέσως». 

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Καυγάς Κουρουμπλή, Τρέμη και Πρετεντέρη με βαριές εκφράσεις – ΒΙΝΤΕΟ

Μεϊμαράκης: Η χώρα μας περνά κρίσιμες στιγμές – ΒΙΝΤΕΟ

Στο 61,31% το ποσοστό του «ΟΧΙ» στο 100% της Επικράτειας

Τσίπρας: Από αύριο η Ελλάδα επανέρχεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης – ΒΙΝΤΕΟ 

Ο διάλογος Παυλόπουλου – Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο – ΒΙΝΤΕΟ

Σαμαράς: Παραιτούμαι – Καταλαβαίνω ότι η παράταξη χρειάζεται μία νέα αρχή – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ