Χατζηδάκης: Αν πάμε στη δραχμή…

Mήνυμα ενόψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής, έστειλε ο βουλευτής της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, εξηγώντας τί θα συμβεί στην περίπτωση εξόδου από το ευρώ. Το μήνυμα του κ. Χατζηδάκη έχει τίτλο «Αν πάμε στη δραχμή…»

«Το πραγματικό ερώτημα του ελληνικού δημοψηφίσματος σε όλο τον κόσμο είναι τελικά «ευρώ ή δραχμή».  Αυτό λένε ακόμα και οι φίλοι της Ελλάδας στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν λοιπόν πούμε «Όχι», και ο κ. Τσίπρας, χωρίς δύναμη πίεσης, με τις τράπεζες κλειστές, με  το ευρώ σταθερό, την ευρωζώνη οχυρωμένη και τους υποστηρικτές του «Όχι» να τον πιέζουν για ρήξη, γλιστρήσει αυτοπαγιδευμένος στη δραχμή, είναι χρήσιμο για όλους μας να γνωρίζουμε τη νέα πραγματικότητα. Είναι διπλή η υποχρέωσή μου να το κάνω,  μετά από τόσα χρόνια στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο.» σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης.

Στην συνέχεια ο βουλευτής της ΝΔ, εξηγεί τι θα συμβεί σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ. «Η αγοραστική δύναμη των μισθών θα μειωθεί πολύ περισσότερο, καθώς ένα νέο νόμισμα θα υποχωρήσει σε αξία πολύ γρήγορα σε σχέση με το ευρώ, το δολάριο και στα άλλα νομίσματα. Αυτό θα σημάνει 5 σημαντικές αρνητικές εξελίξεις για όλους τους Έλληνες, εκτός από εκείνους που, έχοντας τα χρήματά τους στο εξωτερικό, μπορεί να κερδοσκοπήσουν στη συνέχεια.»

Ο κ. Χατζηδάκης απαριθμεί  τις συνέπειες:

«1.    Όλες οι εισαγωγές θα πληγούν από άνευ προηγουμένου αυξήσεις τιμών. Στην Αργεντινή η αύξηση ήταν 40% μετά την εγκατάλειψη της σχέσης με το δολάριο το 2001 και οδήγησε σε διπλασιασμό των τιμών μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Τέτοια εξέλιξη επηρεάζει σημαντικά και την Ελλάδα:

–      Πετρέλαιο : θα επηρεαστεί σημαντικά η τιμή της βενζίνης, του πετρελαίου και των σχετιζόμενων με το πετρέλαιο προϊόντων.

–      Κρέας, λαχανικά, γαλακτοκομικά και η συντριπτική πλειονότητα των επεξεργασμένων τροφίμων (αγελαδινό κρέας εισαγόμενο κατά 87%, χοιρινό 76%, όσπρια 61%)

–      Ρούχα (όλα τα εισαγόμενα)

–      Φάρμακα, ιατρικός εξοπλισμός

–      Ηλεκτρονικά είδη, οικιακές συσκευές

2.    Η αξιοπιστία της χώρας θα καταστραφεί ανεπανόρθωτα και θα οδηγήσει σε δεύτερης κατηγορίας αντιμετώπιση της Ελλάδας από ξένες επιχειρήσεις και αγορές:

–      Όλες οι ελληνικές εταιρίες θα αναμένονται να προπληρώνουν όλες τις παραγγελίες τους, κάτι που θα δημιουργήσει γιγαντιαία προβλήματα ρευστότητας στην αγορά.

–      Θα ελαχιστοποιηθούν οι διεθνείς επενδύσεις σταματώντας κάθε δυνατότητα ανατροπής των ήδη εξαιρετικά υψηλών ποσοστών ανεργίας.

–      Δεν θα υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε προγράμματα διεθνούς δανεισμού.

3.    Οι κοινωνικές ανισότητες θα αυξηθούν δραματικά μεταξύ εκείνων που θα έχουν πρόσβαση σε ρευστό ή λογαριασμούς στο εξωτερικό και στη μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού που δεν θα έχει τέτοια πρόσβαση.

4.    Η χώρα θα υποφέρει από μια ακόμα πιο δραματική μετανάστευση νέων επιστημόνων, αφού πολύ περισσότεροι αξιόλογοι νέοι θα μεταναστεύσουν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά.

5.    Η αγορά θα υποστεί συντριπτικό κάταγμα. Η ιδιωτική κατανάλωση θα μειωθεί αισθητά. Οι μόνοι άλλοι μοχλοί ανάπτυξης που θα μείνουν θα είναι οι δημόσιες επενδύσεις από την κυβέρνηση (πράγμα δύσκολο μέσα σε καθεστώς χρεοκοπίας), οι επενδύσεις από ξένους επιχειρηματίες (πράγμα αδύνατον λόγω της αναξιοπιστίας της χώρας), οι εσωτερικές επενδύσεις (μόνο από εκείνους που θα έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και θα μπορούν να αγοράζουν φθηνά) και οι εξαγωγές (που θα είναι και πάλι δύσκολο να πραγματοποιηθούν λόγω του προαναφερθέντος σκληρού καθεστώτος χρηματοδότησης).»

«Αποφασίζουμε για τις οικογένειές μας. Για το μέλλον μας. Λέμε: Ναι στην Ευρώπη! Ναι στην Ελλάδα της Ευρώπης!» καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Διαβάστε επίσης:

Σύγκρουση Στρατούλη-Μητσοτάκη για το κλίμα πριν το δημοψήφισμα – ΒΙΝΤΕΟ

Το αιχμηρό tweet του Χατζηδάκη για τον Βαρουφάκη

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ