Κοινές δράσεις αστυνομίας – αθλητισμού κατά του bullying

Την έναρξη κοινών δράσεων της αστυνομίας με τους φορείς εκπαίδευσης και αθλητισμού, κατά της ενδοσχολικής και αθλητικής βίας, το λεγόμενο bullying και την προστασία των παιδιών από τους «αόρατους κινδύνους» του διαδικτύου, σηματοδοτεί το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας της Ελλάδας, (ΕΘΝΟΑ), που υπογράφηκε χτες το βράδυ στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με αφορμή την σημερινή «Παγκόσμια Ολυμπιακή Ημέρα 2015», παρουσία της «αφρόκρεμας» των Ελλήνων ολυμπιονικών, σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού, Γιάννη Πανούση και του υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή.

Ο κ. Πανούσης χαρακτήρισε την εκδήλωση αρχή του διαλόγου για το «όραμα ενός παγκόσμιου αθλητικού κινήματος» το οποίο θα συμβάλει στην ανάδειξη πανανθρώπινων αξιών και στην «ενδυνάμωση της ανθρωπιάς όλων προς όλους».

Επίσης, έκανε λόγο για «κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ εκπαίδευσης και πολιτισμού» που θα οδηγήσει, μέσα από τη γνώση, σε ένα σύστημα αξιών κατά της βίας και στην ανάδειξη της άμιλλας, της συνεργασίας, της ειρήνης και του ολυμπιακού ιδεώδους.

Καταπέλτης για την αθλητική βία και «τους μεγαλοπαράγοντες που την καλλιεργούν συστηματικά» ήταν ο κ. Κοντονής, ο οποίος ανέφερε: «Το πρόβλημα με τη βία στα γήπεδα και τον αθλητισμό καλλιεργείται από συγκεκριμένους παράγοντες. Πρώτα απ’ όλα οι ίδιοι οι μεγαλοπαράγοντες των ομάδων και του αθλητισμού, οι οποίοι καλλιεργούν συστηματικά -όχι όλοι, ορισμένοι- αυτά τα φαινόμενα, εκμεταλλεύονται τις στρατιές των οπαδών για ιδιοτελή συμφέροντα, ή ορισμένες φορές, αν δεν τις συγκροτούν, τις υποθάλπτουν ή τις ανέχονται».

Επίσης, ο υφυπουργός Αθλητισμού έκανε λόγο για «επαγγελματίες οπαδούς» που με οικονομικές απολαβές προσφέρουν τις «υπηρεσίες» τους, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι σε αντιπαράθεση με τα παραπάνω, υπήρξαν παράγοντες που συγκρούστηκαν και απέτυχαν να ξεριζώσουν το φαινόμενο με τη δράση των χούλιγκαν.

Ο κ. Κοντονής τόνισε ότι πρωταρχικός στόχος είναι το υπουργείο να επαναφέρει τον αθλητισμό στα σχολεία, γι’ αυτό έχει έλθει σε επικοινωνία με τον υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδη Μπαλτά, ώστε να δημιουργηθούν δράσεις και αγώνες «που δεν αφήνουν τον νέο άνθρωπο να γίνει οπαδός και μετά χούλιγκαν».

Ακόμη, υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης του ερασιτεχνικού αθλητισμού και των προγραμμάτων άθλησης για όλους, μέσα από τα σωματεία και την τοπική αυτοδιοίκηση και τόνισε ότι η συμμετοχή χιλιάδων παιδιών στα προγράμματα ξεπερνά κάθε προσδοκία, γι’ αυτό τα λίγα χρήματα που μπορούν να εξασφαλιστούν, λόγω της κρίσης, θα κατευθυνθούν προς τέτοιες δράσεις.

Τέλος, χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη συμφωνία με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στον τομέα της πρόληψης και ευχαρίστησε τον κ. Πανούση και τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ γι’ αυτή την πρωτοβουλία.

Το πρωτόκολλο συνεργασίας συνυπέγραψαν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υποστράτηγος Εμμανουήλ Σφακιανάκης και ο πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρος Κούβελος. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, μεταξύ άλλων, οι ολυμπιονίκες, Πύρος Δήμας, Δημοσθένης Ταμπάκος, Νίκη Μπακογιάννη, Ειρήνη Αϊνδιλή, Εύα Χριστοδούλου, Χαρά Καριάμη και ο παλιός ποδοσφαιριστής Γιώργος Αμανατίδης, οι οποίοι είναι μέλη της ΕΘΝΟΑ, καθώς και ο παλαίμαχος «αργυρός» Πέτρος Γαλακτόπουλος, η Βούλα Κοζομπόλη και η Εύη Μαραϊτου.

Όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προτίθεται να προχωρήσει στην υλοποίηση συνόλου καινοτόμων δράσεων, με στόχο την ενημέρωση και κατάρτιση όσον αφορά όλο το εύρος χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών και τα προβλήματα που προκύπτουν μέσω αυτών.

Το πρωτόκολλο συνεργασίας εγκαινιάζεται σήμερα, καθώς η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία θα βρεθούν στην Καλαμάτα, κοντά σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στις σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις του Resort Elite Hotel, όπου στεγάζεται το πρόγραμμα «Ολυμπιακή Κληρονομιά», το οποίο περιλαμβάνει το «Εργαστήρι Ολυμπισμού» της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Ο κ. Σφακιανάκης και εξειδικευμένοι αξιωματικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα δώσουν διάλεξη, όπου θα μιλήσουν σε μικρούς και μεγάλους για τους κινδύνους και τους τρόπους αντιμετώπισης της διαδικτυακής βίας στα παιδιά. Στη διάλεξη θα συμμετέχει και ο κ. Κούβελος, ο οποίος θα μιλήσει για τους σκοπούς και τις δραστηριότητες της Παγκόσμιας Ολυμπιακής Ημέρας, που γιορτάζεται ταυτόχρονα σε περισσότερα από 200 κράτη-μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Διαβάστε επίσης:

81.060 φορολογικές υποθέσεις εκκρεμούν στα δικαστήρια

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ