Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια

Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε επί της αρχής, από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές -Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και Παραγωγής και Εμπορίου- το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την τροποποίηση του κώδικα ελληνικής ιθαγένειας.

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, ενώ η ΝΔ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, η Χρυσή Αυγή καταψήφισε και το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».

Η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίζεται αυτή την ώρα επί των άρθρων, ενώ προηγήθηκε ακρόαση εκπροσώπων περίπου 20 φορέων, μη κυβερνητικών οργανώσεων και μεταναστευτικών και προσφυγικών κοινοτήτων.

Οι εκπρόσωποι συμφώνησαν στην πλειοψηφία τους για τη σημασία του νομοσχεδίου, καθώς καλύπτει ένα σημαντικό κενό για τα παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών.

Επίσης, ζήτησαν αλλαγές σε κάποια σημεία του νομοσχεδίου, όπως η επιτυχής ολοκλήρωση της φοίτησης ως προϋπόθεση για την απόκτηση της ιθαγένειας, η απουσία μέριμνας για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και για τα παιδιά που φοιτούν σε ξενόγλωσσα σχολεία, η απόρριψη των αιτήσεων εάν συντρέχει ποινικό κώλυμα και η σύνδεση της απόδοσης ιθαγένειας στα παιδιά με την κατάσταση νομιμότητας των γονιών τους.

«Το νομοσχέδιο κινείται σε εκσυγχρονιστικό πνεύμα, με πρόθεση λειτουργικότητας», παρατήρησε ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Βασίλης Καρύδης.

«Είναι πολύ σημαντικό να αισθάνονται τα παιδιά δεύτερης γενιάς ότι η Πολιτεία τα βλέπει και τα αναγνωρίζει και ότι θα πάψουν να είναι αόρατα και είναι σημαντικό να έχουν την αίσθηση του ανήκειν από την πρώτη ημέρα που πηγαίνουν σχολείο», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του δήμου Αθηναίων, Λευτέρης Παπαγιαννάκης.

Ο Γρηγόρης Τσιούκας, εκπρόσωπος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, υποστήριξε ότι «η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας υπερέβη την αρμοδιότητά της και τον ακυρωτικό ρόλο του δικαστηρίου, έθεσε το κρίσιμο ζήτημα ποιος ορίζει τη σύσταση του ελληνικού λαού και του ελληνικού έθνους και η απόφαση ήρθε σε αντίθεση με την απόφαση της ελληνικής Βουλής που είναι ο εκφραστής της λαϊκής ετυμηγορίας».

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αστικής Κατάστασης Αθηνών και Κοινωνικών Υποθέσεων Δημήτρης Σιαμάτρας, ζήτησε τη στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών, που δεν έχουν τις κατάλληλες δομές για να υποδεχτούν τόσο κόσμο. Στην υπηρεσία του, όπως εξήγησε, εκκρεμούν περίπου 2.000 αιτήσεις που πρέπει να εξεταστούν με βάση τις νέες ρυθμίσεις. Από αυτές, το 40% αφορούν παιδιά δεύτερης γενιάς που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και το 60% παιδιά που μεγάλωσαν εδώ. Επίσης, επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην απόκτηση ιθαγένειας για τους ενήλικες αλλοδαπούς.

«Πέρα από το θέμα της στελέχωσης, η περσινή εμπειρία εφαρμογής του μεταναστευτικού κώδικα έδειξε ότι δεν υπήρχε προετοιμασία των υπηρεσιών για τις σχετικές ρυθμίσεις», συμπλήρωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Αθηνών Ηλίας Χρονόπουλος. Ο ίδιος είπε ότι «φέτος που γίνονται πιο γενναίες οι ρυθμίσεις ειδικά στις άδειες εξαιρετικών λόγων, θα αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις, ειδικά στο συντονισμό των συναρμόδιων φορέων» και για το λόγο αυτό πρότεινε να καθυστερήσει η έναρξη ισχύος για τη χορήγηση άδειας για εξαιρετικούς λόγους, ώστε να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία των υπηρεσιών.

Ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Σταμάτης Κάρμαντζης επισήμανε ότι «δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στα νησιά με την ανεξέλεγκτη είσοδο παράνομων μεταναστών και μειώνονται οι συνεχώς οι προσελεύσεις τουριστών και υπάρχουν διαρκείς ακυρώσεις τσάρτερ πτήσεων».

Ο κ. Κάρμαντζης εξέφρασε την άποψη ότι «πρέπει να αυστηροποιηθεί η διαδικασία απόκτησης ιθαγένειας», καθώς «οι διατάξεις του μεταναστευτικού κώδικα ενθαρρύνουν όσους θέλουν να έρθουν στη χώρα». «Αντίθετα ο νόμος είναι πολύ αυστηρός για τους πρόσφυγες, οπότε δεν τους ενθαρρύνει να έρχονται εδώ», απάντησε ο Σκάλετζ Μάρτιν από το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων.

Τις προσωπικές τους εμπειρίες διηγήθηκαν στους εκπροσώπους των κομμάτων νέοι μεταναστευτικής καταγωγής. «Είμαι σήμερα εδώ γιατί πρέπει να έχουν η ελληνική κοινωνία και η Βουλή εικόνα σε ποια παιδιά αναφέρεται αυτό το σχέδιο νόμου. Δεν είμαστε παιδιά απροσδιόριστης καταγωγής και προέλευσης ή παιδιά που δεν έχουν ενταχθεί στον κοινωνικό ιστό», παρατήρησε ο Νίκος Οντουμπιτάν, μέλος της οργάνωσης νέων ελληνικής και μεταναστευτικής καταγωγής «Generation 2.0».

«Είμαι παιδί Αφγανών που μεγάλωσε στην Ελλάδα. Ένα παιδί που έχει μεγαλώσει εδώ, έχει μάθει πρώτα την ελληνική γλώσσα και πηγαίνει σε ελληνικό σχολείο, πρέπει να αποκτήσει ελληνική ταυτότητα και να μην υφίσταται διακρίσεις», τόνισε η Σαχνάζ Γκουρ, από την Κοινότητα Αφγανών μεταναστών και προσφύγων.

Σημειώνεται ότι στην ακρόαση είχε προσκληθεί να συμμετάσχει και η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά δεν παρέστη και θα καταθέσει υπόμνημα.

Διαβάστε επίσης:

Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για την απόκτηση ιθαγένειας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ