Κουρουμπλής: Ό,τι συνταγογραφείται δεν θα πωλείται στα σούπερ μάρκετ

«Ότι συνταγογραφείται δεν υπάρχει καμία συζήτηση να πωλείται στα σούπερ μάρκετ» διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε δηλώσεις του, προσερχόμενος σε συνάντηση με εκπροσώπους των φαρμακοποιών της Θεσσαλονίκης, στο κτίριο της 3ης και 4ης ΥΠΕ, στην πλατεία Αριστοτέλους.

Ο υπουργός σημείωσε ότι το αρχικό αίτημα των Θεσμών ήταν να πωλούνται όλα τα φάρμακα και στα σούπερ μάρκετ αλλά αυτό αποκλείστηκε.

Ο κ. Κουρουμπλής διευκρίνισε ότι το θέμα έχει ανακύψει για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, λόγω των Θεσμών «οι οποίοι έχουν εμμονές δυστυχώς, οι οποίες δεν εξηγούνται», καθώς όπως είπε η Ελλάδα έχει 11.500 σημεία πώλησης τους και «δεν υπάρχει πρόβλημα στο θέμα του ανταγωνισμού». Ο Υπουργός πρόσθεσε ότι η πρόταση για τα ΜΗΣΥΦΑ δεν είναι θέση της κυβέρνησης αλλά προέκυψε ως πρόταση προς συζήτηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς.

«Με βάση τα στοιχεία που έχουμε δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει αυτό το καθεστώς. Υπάρχει όμως μια εμμονή» σημείωσε ο κ. Κουρουμπλής.

 Ο κ.Κουρουμπλής σημείωσε ότι η κυβέρνηση έβαλε ως όρο να συμφωνήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενώ πρόσθεσε ότι μπορούν να μπουν «δικλείδες» για το κόστος τους στα σούπερ μάρκετ, ώστε στην πράξη «αυτή η εμμονή των Θεσμών να μην υλοποιηθεί» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα ΜΗΣΥΦΑ θα παραμείνουν στα φαρμακεία. «Να διαβεβαιώσω, ότι το παλεύουμε μέχρι τελευταία στιγμή» κατέληξε ο υπουργός.

Σε ερώτηση για τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών ο κ. Κουρουμπλής απάντησε: «Αυτή η σχέση δεν πρέπει να διαρραγεί γιατί αυτό είναι ένα μέτωπο το οποίο είναι απαραίτητο για να μπορούμε να αντισταθούμε και στις πιέσεις και να μπορέσουμε να περιορίσουμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις απαιτήσεις αυτές. Πρέπει να έχουμε ένα μέτωπο ανάμεσα μας κι όχι να είμαστε απέναντι, δεν είμαστε απέναντι».

Η συνάντηση με τους φαρμακοποιούς έγινε παρουσία των ΥΠΕαρχών, Μ. Κίρκου και Στ. Πλωμαρίτη. Εξερχόμενος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Θεοδοσιάδης αναφέρθηκε στη συζήτηση που είχε με τον υπουργό, υποστηρίζοντας, ότι τους είπε ότι και εκείνος συμμερίζεται τα επιχειρήματά τους αλλά, αλλά υπάρχει και η διαπραγμάτευση. Ο κ. Θεοδοσιάδης του απάντησε ότι παρόμοια άκουγε και από προκατόχους του «μνημονιακούς» υπουργούς, ότι εάν συμφωνεί μαζί τους υπάρχει και ο δρόμος της παραίτησης και προειδοποίησε με δυναμικές κινητοποιήσεις.

«Δε θα αφήσουμε το ένα τρίτο του τζίρου μας να πάει σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Επίσης δε θα αφήσουμε τη δημόσια υγεία στα ράφια των σούπερ μάρκετ και δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν αδαή, τσιμπώντας στις διαφημίσεις και τις οικονομικές προσφορές των σούπερ μάρκετ, να παίρνει φάρμακα από το ράφι. Θα πεθάνει κόσμος. Στη Σουηδία, προχθές ακόμη απαγόρευσαν τη διάθεση της παρακεταμόλης (σε ελεύθερα σημεία) γιατί γέμισαν τα νοσοκομεία από φαρμακευτικές δηλητηριάσεις. Αυτά λέει ο ΠΟΥ, αυτά λέει η κοινή λογική. Ε, φτάνει πια δεξιές, αριστερές κυβερνήσεις να δίνουν δώρα στα σούπερ μάρκετ και σε πέντε πολυεθνικές» δήλωσε ο κ. Θεοδοσιάδης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Το σπαρακτικό “ευχαριστώ” μίας μητέρας στον Κουρουμπλή – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ