Πανούσης: Δε θα δεχθούμε φαινόμενα άμετρης βίας από αστυνομικούς – ΒΙΝΤΕΟ

«Ούτε η φυσική, ούτε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είναι διατεθειμένες να δεχθούν φαινόμενα άμετρης βίας, ρατσισμού και διαχωρισμού των πολιτών και των ανθρώπων από την μεριά των αστυνομικών» δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ.Πανούσης σημείωσε πως «Η παρουσία του πρωθυπουργού σηματοδοτεί την εμπιστοσύνη  της πολιτείας προς την αστυνομία, την πυροσβεστική, την πολιτική προστασία, θεσμούς της δημοκρατίας που σέβονται το Σύνταγμα και υπηρετούν τα δικαιώματα του κάθε πολ��τη».

«Θεσμική και οργανωτική αναδιάρθρωση, αλλά κυρίως αξιακή αναγέννηση, στο επίπεδο των σχέσεων αστυνομίας και κοινωνίας, αυτή είναι η πρόκλησή μας, αυτή είναι η πρόκληση της εποχής» συμπλήρωσε.

Ο υπουργός μιλώντας για τον θεσμό της αστυνομίας είπε ότι: «υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον στον πλέον ευαίσθητο τομέα, αυτό της ασφάλειας και της κοινωνικής ειρήνης, μέσα σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, με πλήρη σεβασμό δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ακόμα και αυτών που παραβιάζουν το νόμο».

Συνέχισε τονίζοντας πως «Ζούμε σε ένα νέο περιβάλλον εγκλήματος και ασφάλειας, έχουμε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα βίας, που προσβάλλουν ευθέως την ανθρώπινη ζωή, κυρίως όμως έχουμε μία εγκληματικότητα που προσβάλλει την ασφάλεια των πολιτών και δημιουργεί κινδύνους στην ίδια τη δημοκρατία, γι αυτό πρέπει το κράτος δικαίου, και κυρίως η αστυνομία και η δικαιοσύνη  να βρουν με ποιο τρόπο θα διαχειριστούν αυτό το νέο περιβάλλον εγκληματικότητας και ανασφάλειας, πάντα με όρους συνταγματικής και δημοκρατικής νομιμότητας».

«Η νέα μορφή βίας, εγκληματικότητας και ανασφάλειας δημιουργεί και νέους ρόλους στη στρατηγική της αστυνομίας, η οποία πρέπει να δρα, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα κοινωνικά και πολιτισμικά δεδομένα, τη συλλογική συνείδηση και βέβαια την ιστορία και τα δικαιώματα του λαού» είπε ο κ.Πανούσης και συμπλήρωσε «Η αστυνομία σε ένα δημοκρατικό κράτος προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών, ενώ σε ένα αυταρχικό κράτος καταπιέζει τους πολίτες. Άρα η τριγωνική σχέση κράτος, αστυνομία, πολίτης συναντιέται, κατά τη γνώμη μας, στο σημείο που η υποχρέωση των αστυνομικών, για την προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος, στο πλαίσιο της συνταγματικής τάξης, συνιστά ένα διαχρονικό, δημοκρατικό αίτημα».

Ο υπουργός έθεσε και ένα «Κρίσιμο το ερώτημα», «Η αστυνομία μπορεί πέραν του κοινωνικού ελέγχου να επιφορτιστεί και με την εδραίωση της δημοκρατικής νομιμότητας, ίσως και με την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής; Η αστυνομία ως κοινωνική λειτουργία, αλλά και ως θεσμική λειτουργία μπορεί να στοχεύσει στην προστασία και στη ρύθμιση της κοινωνικής τάξης; Δηλαδή, να εξασφαλίζει τον χώρο άσκησης των δικαιωμάτων όλων μας;»

«Η ελληνική αστυνομία έχει κατανοήσει ότι η συλλογική δράση δεν αποτελεί παράγοντα διατάραξης της δημόσιας τάξης, αλλά κοινωνική λειτουργία, στο βαθμό που η αστυνομία διευκολύνει την άση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών. Η σχέση ανάμεσα σε αυτή και στους πολίτες θα βελτιωθεί. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι η αστυνομία δεν θα αντιμετωπίσει δραστικά περιπτώσεις εγκληματικότητας, αν κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο, αυτό όμως θα πρέπει να γίνεται σε μία διαφορετική βάση, όπου η αστυνομία δε θα αντιμετωπίζει το πλήθος ως ομοιογενές αλλά ούτε και εκ των προτέρων επικίνδυνο» είπε.

Ο κ. Πανούσης διευκρίνισε πως «Δεν είναι εχθρός της αστυνομίας ο κάθε διαδηλωτής κι αυτό θα πρέπει να γίνει απολύτως σαφές  στο αστυνομικό προσωπικό που διαχειρίζεται παραδείγματος χάρη μαζικές διαδηλώσεις. Αυτή την πολυκλαδική συνεργασία ανάμεσα στους τοπικούς θεσμούς, τις κοινωνικές υπηρεσίες, τους πολίτες και την αστυνομία, ένα τετράγωνο, δεν είναι εύκολη υπόθεση, να το πετύχουμε, θα το προσπαθήσουμε».

«Ο ακριβής ορισμός του τι σημαίνει νόμιμη δημοκρατική αστυνομική παρέμβαση, δηλαδή η θετική αντίδραση αστυνομίας και πολιτών μπροστά στο έγκλημα και την τρομοκρατία πρέπει να μελετηθεί σε βάθος. Η αστυνομία, όμως, πρέπει να εντάξει την αστυνόμευση μέσα στην κοινότητα, με πρόληψη και αποτροπή, με διαμεσολάβηση και με κυρίως από την πλευρά της κοινωνικό πρόσωπο, ώστε να ρυθμίζει κι όχι να καταστέλλει τα κοινωνικά προβλήματα» συμπλήρωσε.

Τόνισε, ωστόσο, πως «Τίποτα, όμως, δεν μπορεί να πετύχει αν δεν αλλάξει το κοινωνικό προφίλ του Έλληνα αστυνομικού, δεν μπορούμε να έχουμε αστυνομία χωρίς αστυνομικούς, με υψηλό αίσθημα αυτοεκτίμησης, με κοινωνική αναγνώριση και με εξασφαλισμένο στάτους» και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «Ο σύγχρονος αστυνομικός δεν παίζει κρυφτούλι με τους κλέφτες στη γειτονιά της αλάνας ή της αυλής, αλλά έχει να αντιμετωπίσει την αυτοκρατορία του εγκλήματος. Πρέπει αφενός να του εμπιστευτούμε στρατηγικό ρόλο και όχι μόνο εκτελεστικό κι αφετέρου να τον εκπαιδεύσουμε κατάλληλα. Ίσως αυτή να είναι η αρχή μιας νέας εποχής στη σχέση αστυνομίας πολίτη, αλλά και μία νέα εποχή στο να δοθεί σύγχρονη αποτελεσματική και πάντα εντός των ορίων του Συντάγματος και του πολιτισμού μας αντιμετώπιση του εγκλήματος».

«Αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής που η σημερινή πολιτική και κοινωνική συγκυρία επιτρέπει τη συμφιλίωση της αστυνομίας και της κοινωνίας, πρέπει όλοι, κόμματα, φορείς, υπηρεσίες να πιστέψουμε σε αυτό τον στόχο και να δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί έτσι θα υπηρετήσουμε καλύτερα το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνική ειρήνη. Η αστυνομία οφείλει πρώτη να δώσει το χέρι, πρώτη να δείξει δείγματα αυτής της νέας αντίληψης σεβασμού των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών, ήπιας χρήσης της νόμιμης και πάντα κοινωνικά πρόσφορης παρέμβασης στις περιπτώσεις διατάραξης της τάξης και διακινδύνευσης της ασφάλειας και κυρίως λογοδοσίας, για οποιαδήποτε υπέρβαση ή κατάχρηση εξουσίας. Το δημοκρατικό πολίτευμα και οι πολίτες περιμένουν πολλά από την αστυνομία» δήλωσε.

Τέλος, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό τόνισε πως «Ούτε η φυσική, ούτε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είναι διατεθειμένες να δεχθούν φαινόμενα άμετρης βίας, ρατσισμού και διαχωρισμού των πολιτών και των ανθρώπων από την μεριά των αστυνομικών. Θα ελέγξουμε μία μία τις περιπτώσεις τόσο σε πειθαρχικό όσο και σε δικαστικό επίπεδο και γι αυτό χαιρετίζουμε την εξαγγελία σας για μόνιμη ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή δημοκρατικού ελέγχου της αστυνόμευσης. Η ελληνική αστυνομία στηρίζει τη δημοκρατία και τους θεσμούς, υπηρετεί και προστατεύει τους πολίτες και συνιστά κρίσιμο παράγοντα ασφάλειας και ανάπτυξης. Η αστυνομία και κάθε αστυνόμος ξεχωριστά θα σέβεται το Σύνταγμα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον της χώρας».

 

Δείτε το βίντεο: 

 

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Η αστυνομία αντανακλά το επίπεδο της δημοκρατίας – ΒΙΝΤΕΟ

O Τσίπρας στο υπ. Προστασίας του Πολίτη – ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ