Πρώτη πράξη της δίκης για τη Χρυσή Αυγή- 69 κατηγορούμενοι στο εδώλιο

Της Άννας Κανδύλη

 

Σε λίγη ώρα ξεκινά σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού η πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής. Συνολικά  69 κατηγορούμενοι θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, μεταξύ των οποίων είναι ο αρχηγός Νίκος Μιχαλολιάκος και σύσσωμη η προηγούμενη κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, κατηγορούνται για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση στο πλαίσιο της οποίας τελέστηκαν σωρεία κακουργηματικών πράξεων.

Ανάμεσα στις υποθέσεις που αποδίδονται σε μέλη της Χρυσής Αυγής και θα αναβιώσουν στο δικαστήριο είναι οι δολοφονίες  του Παύλου Φύσσα και του Πακιστανού Shahzad Luqman, οι αιματηρές επιθέσεις σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ και κατά Αιγύπτιων ψαράδων στην Ιχθυόσκαλα, ο τραυματισμός του μαθητή της Β΄Λυκείου στο Παλαιό Φάληρο και οι επιθέσεις στα κοινωνικά στέκια «Αντίπνοια» και «Συνεργείο». 

Δίκη με διαδηλώσεις 

Ωστόσο αυτή η πρωτοφανής  για τα ελληνικά δικαστικά χρονικά, και όχι μόνο, δίκη, ξεκινά εν μέσω πολλών αντιδράσεων, κυρίως για το χώρο που επελέγει να διεξαχθεί.

Η  αίθουσα  κρίνεται από τους περισσότερους ανεπαρκής σε υποδομή για να στεγάσει τον μεγάλο αριθμό των παραγόντων καθώς στους 69 κατηγορούμενους  θα πρέπει να προστεθούν οι δικηγόροι υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής που θα ξεπεράσουν τους 100, οι μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης που συνολικά εκτιμάται ότι θα υπερβούν  τους 200, οι  δεκάδες δημοσιογράφοι των ελληνικών και ξένων ΜΜΕ αλλά και το κοινό που θα θελήσει να παρακολουθήσει τη διαδικασία.

Επιπλέον, οι κάτοικοι του Κορυδαλλού και όμορων δήμων, η  Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής, Υπουργοί της Κυβέρνησης και βουλευτές, κυρίως της Β’ Πειραιά,  αντιδρούν έντονα καθώς μια ανάσα από  το δικαστήριο βρίσκονται σχολικά συγκροτήματα όπου τα παιδιά εν μέσω έναρξης της ακροαματικής διαδικασίας θα δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις. Θεωρούν  επίσης  πως  η δολοφονία του άτυχου μουσικού καθώς και οι επιθέσεις στα μέλη του ΠΑΜΕ και στους Αιγύπτιους ψαράδες  που έγιναν  πολύ κοντά στον τόπο διεξαγωγής της δίκης, θα πυροδοτήσουν επιπλέον εντάσεις.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης που με παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής στην αίθουσα της δίκης  προσπαθεί να αντιμετωπίσει το χωροταξικό πρόβλημα, πετάει το «μπαλάκι» στην πρόεδρο του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη ως την μόνη πλέον που μπορεί να αποφασίσει την αλλαγή του χώρου.

Την ίδια ώρα ωστόσο η διοίκηση του Εφετείου  Αθηνών που όρισε τον Κορυδαλλό ως τόπο  διεξαγωγής της ακροαματικής διαδικασίας, διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι η δίκη δεν μπορεί  να μεταφερθεί στη μόνη αίθουσα που κατά τους περισσότερους πληρεί τις προυποθέσεις: την αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου Αθηνών. Η βασική  δικαιολογία που προβάλλει είναι πως η δίκη της Χρυσής Αυγής θα διαταράξει την εύρυθμη λειτουργία του Εφετείου…

Διαβάστε επίσης.  

ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας τη Δευτέρα

Καμίνης: Η Χρυσή Αυγή δεν δικάζεται για τις ιδέες της

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ