Χουντής: Να σταματήσει η ενοχοποίηση της κυβέρνησης από τους εταίρους

Ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων, Νίκος Χουντής, μίλησε στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή των Άκη Παυλόπουλου, Μάνου Νιφλή, για το θέμα της μετανάστευσης, αλλά και για το ταξίδι του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα.

«Εδώ υπάρχει ένα γενικότερο πρόβλημα. Η Ελλάδα είναι ένας από τους κατεξοχήν υποδοχείς των μεταναστευτικών ροών, ως αποτέλεσμα στρατιωτικών παρεμβάσεων, πολιτικών ανακατατάξεων, θρησκευτικών εντάσεων, κι εδώ η Ευρώπη, εφόσον αναζητεί αλληλεγγύη γενικώς, πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη της, ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό, πρέπει να υπάρξει αλλαγή του Δουβλίνο 2 και Δουβλίνο 3 και πρέπει να υπάρξει μια διαφορετική μεταναστευτική πολιτική με τον επιμερισμό των βαρών. Αλληλεγγύη η οποία δεν επιδεικνύεται και μάλιστα κατά καιρούς υπάρχει και μια υποκριτική στάση προς εμάς», σχολίασε αρχικά για το μεταναστευτικό ο κ. Χουντής και συνέχισε:

«Ο κ. Αβραμόπουλος, είπε αυτά που όφειλε να πει ως επίτροπος. Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτό το πρόβλημα και δεν μπορούν να ξεφύγουν και οι εταίροι, όπως και στο θέμα της οικονομίας. Κι εκεί αναζητούν αλληλεγγύη. Αν επιδιώκουν η λύση των προβλημάτων να είναι πανευρωπαϊκή, πρέπει αυτό το αίσθημα αλληλεγγύης, επιμερισμού των ευθυνών, να παρατηρείται σε όλα τα μέτωπα. Να σταματήσει η υποκριτική στάση και η ενοχοποίηση των κινήσεων της κυβέρνησης για την υπεράσπιση των Εθνικών συμφερόντων».

«Αυτή η επίσκεψη, αυτό το άνοιγμα, έχει μεγάλη πολιτική σημασία. Αυτή η πολιτική σημασία, συμβολική και πραγματική σηματοδοτεί τη βούληση της κυβέρνησής μας, να έχει μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Η Ελλάδα, εκτός από τα προβλήματα που έχει, έχει και μια ιδιαίτερη γεωπολιτική θέση, μια ιδιαίτερη γεωστρατηγική θέση. Η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα να έχει καλές σχέσεις με αντιμαχόμενα μέρη σε διάφορες εντάσεις στην περιφέρεια της Ευρώπης και αυτό, ενώ εμείς θέλουμε να το αξιοποιήσουμε, είναι και μια προσφορά, προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, να διαμορφώσει τέτοιες πολιτικές. Στο ουσιαστικό ζήτημα, υπάρχουν θέματα που θέλουμε να αντιμετωπισθούν, με αμοιβαίο όφελος, αλλά και από άποψης οικονομικής διευκόλυνσης, βοήθειας και συνεργασίας στο επίπεδο της ενέργειας. Υπάρχει το θέμα των κυρώσεων στα αγροτικά μας προϊόντα, υπάρχει το θέμα του τουρισμού», πρόσθεσε σχετικά με το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και τη συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ακούστε το ηχητικό:

 

Διαβάστε επίσης:

Η φωτογραφία του Τσίπρα για την επίσκεψη στη Μόσχα – ΦΩΤΟ

Στεφάνι στο μνημείο του αγνώστου στρατιώτη στη Μόσχα κατέθεσε ο Τσίπρας – ΒΙΝΤΕΟ

Χουντής: Δεν δεχόμαστε υφεσιακά μέτρα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ