Δήλωση “βόμβα” του Πανούση: Θα έχουμε νεκρούς στις Σκουριές

Σε μια χειμαρρώδη και «εκ βαθέων» συνέντευξη Τύπου, στο περιθώριο της υπογραφής προγραμματικής συμφωνίας για συνεργασία με την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης έδωσε απαντήσεις για όλα τα «καυτά» θέματα των τελευταίων ημερών, όπως είναι οι καταλήψεις, τα επεισόδια στις Σκουριές -όπου όπως είπε χαρακτηριστικά «θα έχουμε νεκρούς εκεί»- και ο ρόλος της Αστυνομίας, ο θόρυβος που προκάλεσε το άρθρο του στα ΝΕΑ και η ένταξη του ΥΠτΠ στο υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά και τα όσα έχουν ειπωθεί για τον ίδιο προσωπικά.

«Δεν συμμετέχω σε συνωμοσίες», είπε ο κ. Πανούσης και τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία αντίθεση με τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, αφού οι θέσεις που διατυπώνει στο άρθρο του στα ΝΕΑ δεν σχετίζεται με διαφωνία, αλλά είναι θέμα ανάλυσης.

Για το ζήτημα των καταλήψεων, ο κ. Πανούσης ανέφερε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει πώς θα διαχειριστεί αυτό το φαινόμενο» και υπογράμμισε:

«Αυτό το φαινόμενο δεν έχει τέλος. Δεν είναι λύση να μπουν τα ΜΑΤ και να ανοίγουν κεφάλια… Αν σταματήσει εδώ το πρόβλημα, θα αρχίσει κάπου αλλού… Ο χρόνος για πολιτική διαχείριση δόθηκε σε αυτές τις ομάδες που κάνουν τις καταλήψεις. Τώρα πρέπει η κυβέρνηση να αποφασίσει πώς θα χειριστεί αυτό το φαινόμενο».

Επισήμανε, ωστόσο, ότι ευθύνη έχουν όλοι οι φορείς.

«Μας είπαν ότι ετοιμάζουν πάρτι μέσα στο Πολυτεχνείο. Γιατί να γίνει πάρτι και ενδεχομένως 20 άτομα να διαλύσουν το Πολυτεχνείο; Πού είναι η ακαδημαϊκή κοινότητα, τα ΕΑΚ και οι φοιτητές που προστατεύουν τα Πανεπιστήμια; Τι είναι αυτό που γίνεται…» , ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός και σημείωσε: «Αν το Πολυτεχνείο αποφασίσει ότι δεν θα γίνει πάρτι και μπουν μέσα, η Αστυνομία θα επέμβει. Όμως, δεν μπορεί να κατηγορούν πάντα την Αστυνομία. Απομακρύναμε τις διμοιρίες από τα Εξάρχεια, και κάποιοι παραλίγο να κάψουν ζωντανούς αστυνομικούς της Τροχαίας στο φανάρι. Τι κάνουν οι κάτοικοι των Εξαρχείων; Τα προβλήματα αυτά λύνονται πολιτικά και από όλους μαζί».

Για το ίδιο θέμα ο κ. Πανούσης αναφέρθηκε και στις δικαστικές Αρχές.

«Μας ζήτησε ο εισαγγελέας να μπούμε στη Νομική. Κάναμε μια στάθμιση, μπορεί να ήταν σωστή, μπορεί και λάθος, και δεν επενέβησαν τα ΜΑΤ. Στη Βουλή, όμως, όταν έβγαιναν αυτοί που είχαν εισβάλει, αφού το εσωτερικό είναι αρμοδιότητα του φρούραρχου, τους συλλάβαμε όλους. Ο εισαγγελέας τους άφησε ελεύθερους. Έκανε και αυτός μια στάθμιση…».

Στην συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στη βία γενικότερα:

«Η Ελλάδα της μεταπολίτευσης δεν έχει λύσει το θέμα του ένοπλου αγώνα. Επιτρέπεται στη δημοκρατία ο ένοπλος αγώνας; Πρέπει να το δούμε. Πώς ονομάζει το πολιτικό σύστημα τη Marfin, αυτόν που παίρνει τις μολότοφ και βγαίνει στον δρόμο; Ζητώ από το πολιτικό σύστημα, την κυβέρνηση, την κοινωνία, την ακαδημαϊκή κοινότητα (τους φοιτητές, τις πολιτικές παρατάξεις), να μου πουν ποια είναι η γνώμη τους. Κανείς δεν πρέπει να κρύβεται».

Όσον αφορά τις κριτικές που δέχεται από την αντιπολίτευση, ο κ. Πανούσης είπε:

«Ρωτήθηκα από τον κ. Δένδια και τον κ. Κικίλια για τις καταλήψεις. Ας δούμε όμως τις δικές τους καταστροφές, με την πρακτική που ακολούθησαν».

Για τις Σκουριές και σε ερώτηση σχετικά με την άποψή του για το γεγονός ότι κάτοικοι πετούσαν πέτρες δίπλα στα ΜΑΤ, εναντίον των διαδηλωτών, ο κ. Πανούσης ανέφερε ότι είχε συνεχή επικοινωνία με τον κ. Λαφαζάνη, βουλευτές, παράγοντες, αλλά είχε και εικόνα από τα κανάλια για τα επεισόδια.

«Η αστυνομία δεν έκανε τίποτε άλλο από το να μπει στη μέση, για να μην σκοτωθούν μεταξύ τους. Αν ελεγχθεί η Αστυνομία για όσα την κατηγορούν, δεν πρέπει να ελεγχθούν και αυτοί με τις στολές παραλλαγής που πετούσαν με σφενδόνες μπουλόνια; Αυτό το θέμα γιατί δεν το λύνει η Πολιτεία; … Θα έχουμε νεκρούς εκεί… Να δούμε πού είναι το αστυνομικό μέρος και πού το κοινωνικό και το πολιτικό…».

Σχετικά με το άρθρο του στα ΝΕΑ είπε:

«Δεν συμμετέχω σε κανενός είδους συνωμοσίες. Δηλαδή ότι προσπαθώ εγώ με τον ΔΟΛ να ανατρέψω δυνάμεις. Δεν έχω συναντηθεί ποτέ με τον κ. Ψυχάρη. Έγραψα ένα άρθρο, όπως πολλά άλλα -που δεν μπαίνουν- σε άλλες εφημερίδες. Το πώς το χειρίστηκε η εφημερίδα είναι δικό της θέμα. Σαφώς μου άρεσε και με κολάκεψε. Δεν είμαι όμως σχολιαστής. Πολιτική θέση πήρα. Θα παρακαλούσα επί της ουσίας, όποιος διαφωνεί να απαντήσει επί της ουσίας».

Επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία διάσταση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση, με τον οποίο είναι φίλοι, και υπογράμμισε ότι κουράστηκε να ακούει στις τηλεοπτικές εκπομπές για παραίτησή του.

«Ο πρωθυπουργός μού εμπιστεύτηκε να κάνω μια δουλειά και αυτό κάνω. Έχω πολύ καλές σχέσεις με τον πρωθυπουργό και εφαρμόζω την πολιτική της κυβέρνησης. Αν καταλάβω ότι κάτι δεν κάνω καλά, μπορώ μόνος μου να πάρω τις αποφάσεις μου», τόνισε.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη «μετακόμιση» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη από το Εσωτερικών στο Δικαιοσύνης, ο κ. Πανούσης είπε ότι αυτή είναι η δική του άποψη εδώ και χρόνια και το έχει αναλύσει πολλές φορές στο παρελθόν, γι’ αυτό το πρότεινε ο ίδιος.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης:

ΜΑΤ και ένταση στις Σκουριές

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ