Οι γερμανικές επανορθώσεις και η απάντηση της Μέρκελ – ΒΙΝΤΕΟ

Τη συνδρομή των γερμανικών αρχών για την απόδοση δικαιοσύνης στην υπόθεση της Siemens ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με την Άνγκελα Μέρκελ, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε ηθικό το θέμα του κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων. 

“Θα δουλέψουμε από κοινού για την να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά που κράτησε την Ελλάδα και επιχειρεί να συνεχίζει να κρατά καθηλωμένη. Θέλουμε σε αυτό τη βοήθεια και τη συνέργεια της γερμανικής κυβέρνησης και νομίζω ότι μια πρώτη πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση θα ήταν η δικαστική συνδορμή των γερμανικών αρχών  ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη σε σχέση με τα πεπραγμένα της Siemens στην Ελλάδα τις προηγούμενες δεκαετίες”, είπε ο κ. Τσίπρας. 

“Το τρίτο είναι να επιλύσουμε τις διαφορές που έρχονται από το παρελθόν και ρίχνουν σκιές στις σχέσεις των δύο χωρών . Το θέμα του κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων δεν είναι για εμάς ένα ζήτημα που αφορά πρωτίστως σε μια υλική διεκδίκηση, είναι ένα ηθικό πρωτίστως θέμα που πιστεύω ότι πρέπει να εργαστούμε οι δύο χώρες για να το αντιμετωπίσουμε” σημείωσε, προσθέτοντας ότι “δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα, αφορά και τον ελληνικό και τον γερμανικό λαό που έδωσαν μεγάλο φόρο αίματος για να αντιμετωπίσουμε από κοινού τον ολοκληρωτισμό του ναζισμού την περίοδο εκείνη”. 

 

Οι κ. κ. Τσίπρας και Μέρκελ δέχθηκαν και ερώτηση σχετικά με τις αποζημιώσεις, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει ότι πρόκειται για ηθικό θέμα και να τονίζει ότι δεν υπάρχει “μέλος της ελληνικής κυβέρνησης που να εξέφρασε την πρόθεση να καταλάβει το ελληνικό δημόσιο κτίρια του γερμανικού δημοσίου”. Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι το θέμα έχει ήδη κλείσει πολιτικά , όμως όπως σημείωσε θα συζητηθεί στο μέλλον. “Από πολιτικής πλευράς η Γερμανία θεωρεί ότι έχει ολοκληρωθεί, δεν το αγνοούμε ως θέμα, θα το συζητήσουμε στο μέλλον”, ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ. 

 

 

Διαβάστε επίσης

 Οι δηλώσεις Μέρκελ – Τσίπρα – ΒΙΝΤΕΟ

Ντράγκι: Επί του παρόντος οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ