Παραδοχή Γκίκα για το πόθεν έσχες

Της Αθανασίας Αγγελοπούλου

Μετά τον σάλο που προκάλεσε η αποκάλυψη της Realnews για τα χρηματικά ποσά που έβγαλε ο Γκίκας Χαρδούβελης στο εξωτερικό, ο πρώην υπουργός Οικονομικών παραδέχεται ότι δεν κατέθεσε δηλώσεις πόθεν έσχες για τα έτη 2011 και 2012, όπως όφειλε ως διευθυντής του οικονομικού γραφείου του τότε πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Ο Γκ.. Χαρδούβελης αποδίδει την απόφασή του αυτή στις κατευθύνσεις που έλαβε από τους νομικούς του συμβούλους. Οπως λέει μιλώντας στη Realnews, «οι νομικοί μου σύμβουλοι μου είπαν ότι δεν είμαι υποχρεωμένος να καταθέσω Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης για τη θέση που κατείχα εκείνη την περίοδο». 

Ο Γκ. Χαρδούβελης ανέλαβε σύμβουλος του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου τον Νοέμβριο του 2011 και λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 14/12/2011, δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης η παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Πανεπιστημίου Πειραιά λόγω της ανάληψης των νέων του καθηκόντων. Στη θέση του διευθυντή του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού παρέμεινε μέχρι τις εκλογές, τον Μάιο του 2012. Συνεπώς ήταν υποχρεωμένος να υποβάλει δήλωση πόθεν έσχες για τα έτη 2011 και 2012 καθώς, σύμφωνα με τον νόμο 3213/2003, δήλωση της περιουσιακής τους κατάστασης, των συζύγων τους και των ανήλικων τέκνων τους υποβάλλουν μεταξύ άλλων και όσοι κατέχουν θέση αντίστοιχη του Γκ. Χαρδούβελη, όπως αναφέρεται στην παράγραφο Στ’ του νόμου, «οι γενικοί και οι ειδικοί γραμματείς της Βουλής και της Γενικής Κυβέρνησης, καθώς και οι υπάλληλοι ή οι σύμβουλοι ειδικών θέσεων και οι μετακλητοί υπάλληλοι, οι οποίοι τοποθετούνται από μονομελές ή συλλογικό κυβερνητικό όργανο». 

Η έρευνα

Όπως αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή η Realnews, στις 20/1/2015, ο τότε επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος Παναγιώτης Νικολούδης, με επείγον έγγραφό του προς τη Βουλή, ζητεί από την επιτροπή ελέγχου πόθεν έσχες να προχωρήσει στις «κατά νόμον ενέργειες» για τον πρώην υπουργό Οικονομικών που έβγαλε στην τράπεζα HSBC του φορολογικού παραδείσου Τζέρσεϊ 362.417 ευρώ. Τα χρήματα βγήκαν τμηματικά με 56 μεταφορές κάτω των 10.000 ευρώ κατά το χρονικό διάστημα από 5/6/12 έως 14/6/2012. Παράλληλα, στο στόχαστρο του Π. Νικολούδη βρέθηκαν και οι λογαριασμοί του Γκ. Χαρδούβελη στην HSBC Ελλάδας μέσω των οποίων διακινήθηκαν μεγάλα ποσά. Όπως επισημαίνει στο έγγραφό του ο σημερινός υπουργός Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, βρέθηκε δυσαναλογία μεταξύ των ποσών που πιστώθηκαν στους τραπεζικούς του λογαριασμούς και αυτών που δηλώθηκαν ως εισόδημα. Στην απάντησή του στο δημοσίευμα της «R» πάντως, ο Γκ. Χαρδούβελης κάνει λόγο για «υποτιθέμενη παράληψη υποβολής πόθεν έσχες εκ μέρους του» και προσθέτει ότι «τα επίμαχα ποσά είναι πλήρως φορολογημένα». 

Επίσης αναφέρει πως «τα χρήματα αυτά, στο σύνολό τους, περιλαμβάνονται στη δήλωση πόθεν έσχες του 2014, την οποία υπέβαλα τον Σεπτέμβριο του έτους αυτού ως υπουργός Οικονομικών». Σε δηλώσεις του στην εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου στον Star, ο Γκ. Χαρδούβελης είπε ότι από φόβο έστειλε τα χρήματά του στο εξωτερικό: «Τον Ιούνιο του 2012 φοβήθηκα κι εγώ, όπως φοβήθηκε τότε όλη η Ελλάδα. Και εγώ, όπως και πολλοί Έλληνες, μετέφερα κάποια από τα χρήματά μου για να μπορώ να συντηρήσω τα παιδιά μου, φοβήθηκα πως μπορεί να καταρρεύσει η χώρα», ανέφερε ο πρώην «τσάρος» της οικονομίας. 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Διαβάστε επίσης:

Η Bild για τον Χαρδούβελη

Χαρδούβελης: Έχω φέρει περισσότερα χρήματα στη χώρα απ’ όσα έχω βγάλει

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ