Κοτζιάς: Οι κυρώσεις της Ε.Ε. στη Ρωσία κοστίζουν ακριβά στην Ελλάδα

«Η χώρα μας βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής κρίσης. Μας κοστίζει πάρα πολύ το γεγονός ότι έχουμε εμπάργκο στην αγροτική μας παραγωγή και η ΕΕ πρέπει να συζητήσει ειλικρινά τι θα γίνει με τα οικονομικά προβλήματά μας, τα οποία οφείλονται στις κυρώσεις», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.

Στο ίδιο ρεπορτάζ, από το άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στην Λετονία, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση της ελληνικής πλευράς στις συνομιλίες για τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, επισήμανε ότι στο μέσο του έτους θα πρέπει να επανεξεταστεί τι θα είναι απαραίτητο, τόνισε ότι θα ήταν κρίμα να χαλάσει η συνοχή της ΕΕ στο συγκεκριμένο θέμα και πρόσθεσε ότι «θα μιλήσουμε για τις λεπτομέρειες με τους Έλληνες – οι ανακοινώσεις δεν ακούγονται καλά, αλλά έχουμε ακόμη χρόνο για να κάνουμε την απαραίτητη προσπάθεια να τους πείσουμε».

Για το ίδιο θέμα, στην ιστοσελίδα της εκπομπής «tageschau» του ARD δημοσιεύεται εκτενέστερο απόσπασμα από την συνέντευξη του κ. Κοτζιά.

«Η Ελλάδα απειλεί με βέτο, αν δεν λάβει περαιτέρω οικονομική βοήθεια;», ερωτάται από το ARD, για να απαντήσει:

«Δεν απειλούμε με βέτο. Το βέτο περιλαμβάνεται στα δικαιώματα τα οποία διαθέτει κάθε χώρα στην ΕΕ και το βρίσκω παράξενο να λέει κανείς ότι η χρήση των εργαλείων της ΕΕ αποτελεί απειλή. Ποτέ δεν ασκήσαμε βέτο χωρίς λόγο και στην περίπτωση της Ουκρανίας πιθανόν δεν θα ασκήσουμε βέτο χωρίς περαιτέρω λόγο. Κανείς δεν χρειάζεται να νοιώθει ότι απειλείται».

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα διασύνδεσης της στήριξης των κυρώσεων με την περαιτέρω οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα, ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία έχει ζημιωθεί πολύ από τις κυρώσεις.

«Πρέπει να συζητήσουμε για αυτό, εάν πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτές τις κυρώσεις. Οι απώλειες πρέπει να αναπληρωθούν εντός ΕΕ. Αυτό δεν έχει σχέση με την οικονομική βοήθεια. Υπάρχουν εταίροι του ΝΑΤΟ, μεγάλοι ή μικροί, οι οποίοι επωφελούνται από αυτή την κατάσταση. Απορώ που στον γερμανικό Τύπο γίνεται τόση συζήτηση για τη θέση μας στο ζήτημα των κυρώσεων. Αλλά δεν υπάρχει ούτε λέξη για το ότι κάποιοι εταίροι μας δεν ακολουθούν τις κυρώσεις. Αυτό το βρίσκω μονόπλευρο», καταλήγει.

Υπερβολή

Σε άλλη συνέντευξή του, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του δεύτερου καναλιού στην δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης ZDF, ο κ. Κοτζιάς «εκνευρισμένος», όπως αναφέρεται, επισημαίνει ότι «δεν μπορούμε να παριστάνουμε ότι η Ουκρανία είναι το μοναδικό πρόβλημα της Ευρώπης» και εκτιμά ότι η Ευρώπη επικεντρώνεται υπερβολικά στο θέμα της Ρωσίας.

«Δεν ξέρω, για παράδειγμα, κανέναν φιλορώσο αυτονομιστή ο οποίος να πραγματοποίησε επίθεση στην δυτική Ευρώπη. Ήταν τζιχαντιστές από το Παρίσι, από το Βέλγιο», λέει χαρακτηριστικά και αναφέρει το παράδειγμα της κατεχόμενης Κύπρου ως ανάλογο με αυτό της προσάρτησης της Κριμαίας, όπου όμως δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις στην Τουρκία.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Κοτζιάς: Aν καταρρεύσει η Ελλάδα η Ευρώπη θα γεμίσει τζιχαντιστές και μετανάστες

Τρία ελληνικά προϊόντα θα εξαιρεθούν από το ρωσικό εμπάργκο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ